食牛肉火鍋,一定會揀呢間616,已經食過好多次,雖然價錢唔算特別平,但勝在好味同有唔同嘅牛揀,係不錯之選。今次試左牛雜湯底,湯底入面除左有大蔥、芹菜外,已經有頗多份量嘅牛雜,如:牛肚、牛腸,牛膀、牛肺咁,最多就係牛肚。叫牛雜湯底就好似已經叫多左款餸。牛朴肉:唔韌,脂肪分布也十分平均安格斯-橫隔肌:啲肉比較碎,偏瘦,但好有牛味牛舌:較為普通,厚薄適中,唔可以淥太耐,如果唔係就會韌胸口膀:口感較為爽脆,但全是脂肪,因此食多幾塊後就會覺得肥膩滑尾龍:份量算多,牛肉上有隻生蛋,將佢哋撈埋一齊,口感似滑牛,十分嫩滑。好味,我地最後再叫多次呢款。手打蝦滑: 十分爽口彈牙鴨血:份量好多,而且係結實的鴨血,不錯。記得食牛嘅時候,一定要試秘制牛肉汁➕2滴柑桔汁,更加能夠食出牛嘅鮮味😋。雖然只係兩個人,但都可以食到幾款嘅牛肉,仲要好飽。同埋提提大家,616係沒有加一服務費,但醬料係每位需要加10蚊。

牛朴肉:唔韌,脂肪分布也十分平均
安格斯-橫隔肌:啲肉比較碎,偏瘦,但好有牛味

牛舌:較為普通,厚薄適中,唔可以淥太耐,如果唔係就會韌

滑尾龍

手打蝦滑: 十分爽口彈牙
手打蝦滑

鴨血:份量好多,而且係結實的鴨血,不錯。
鴨血

滑尾龍