上個月係上環覓食,經過蘇杭街比一間裝潢非常新潮奪目的餐廳引左入去 - Foxtail & Bromcorn門面及招牌都以「&」的符號作為店名,真係幾靚同幾型。店內主色是淺藍色,好舒服同埋好搶眼 位置唔算大,但係店主好識利用空間,全間店都坐到二十人左右,但係又唔會覺得台貼台咁逼,最緊要個燈光好柔和好舒服。「&」獨家製造的辣椒油,睇落好足料,有花樣八角辣椒等等,樽身真係好靚,成間店都可以用靚字黎形容,岩曬我:P(心心眼)餐具都以「&」符號為設計藍本,由細微既位可以睇得出呢間店好比心機經營,值得比個讚比呢間店。講左咁多店內既裝修,係時間到我地既主角食物。呢間店以麵食為主打,取材於不同國家地區既麵食,有台北、杭洲、東京、廈門等等。最後簡左呢兩個,由於佢地店每個月會轉餐牌,所以我都唔肯定你地搵唔搵得返呢款。海南雞撈麵鴨胸肉撈麵森巴醬牛肉(5星)雞胸雜菜沙律評價:呢間店真係好靚之外,我摸不透佢地點解以麵食為主打,首先,麵質過淋,醬汁過少,醬汁撈堆去淋巴巴的麵,整碗麵即時變成一舊舊麵團。唔好食之餘個口感都好差,而且醬汁太少撈堆去咁大碗麵到變得非常啖味,海南雞似白恰雞完全無味。唯一想讚既係森巴醬牛肉,

- Foxtail & Bromcorn

門面及招牌都以「&」的符號作為店名,真係幾靚同幾型。
店內主色是淺藍色,好舒服同埋好搶眼
講左咁多店內既裝修,係時間到我地既主角食物。

海南雞撈麵
鴨胸肉撈麵
森巴醬牛肉(5星)
雞胸雜菜沙律

評價:呢間店真係好靚之外,我摸不透佢地點解以麵食為主打,首先,麵質過淋,醬汁過少,醬汁撈堆去淋巴巴的麵,整碗麵即時變成一舊舊麵團。唔好食之餘個口感都好差,而且醬汁太少撈堆去咁大碗麵到變得非常啖味,海南雞似白恰雞完全無味。唯一想讚既係森巴醬牛肉,肉質好軟熟而且森巴醬好香好蒜,辣味帶少少酸而且好清新,成個配搭都好高級。另外沙律都尚算不錯,雞胸炸過非常香口,配上芒果好開胃,作為前菜算出色。

雖然「&」麵食對我而然并唔吸引,不過如果下次經過想食個Light dinner,佢既牛肉同埋沙律都都會係我既選擇。

5星為滿分

味道評分:☆☆