2017-09-24 1688 瀏覽
第一次去三聖村吃海鮮,要搵位泊車假日要$40一個鐘 好貴啊 拍得住d大商場不過為左食好味既海鮮,無計啦我哋先去榮利記選擇海鮮見到啲海鮮好新鮮,跳下跳下咁,二話不說,揀咗元貝,蟶子,瀨尿蝦,奄仔蟹,花甲。海鮮買左大概一千蚊(5人份量)然後個夥計都貼心地幫手拎d海鮮去興記(加工)去到酒家,我地無訂枱,無哂冷氣位,得返户外位。我地肚仔餓唔想等,所以照坐室外。夥計都好貼心幫我地揀左個風扇位!室外擺左好多把大風扇,所以坐室外其實都接受到,唔會話太熱既。然後我地就落單 (加工費係$68/斤)一路傾點煮d海鮮 夥計都有比意見 nice最後我地決定左嗌燒鵝半隻清蒸花甲油鹽焗奄仔蟹蒜蓉粉絲蒸元貝蒜蓉粉絲蒸蟶子椒鹽瀨尿蝦腐乳炒通菜嗌完無耐 好快已經上菜清蒸花甲完全可以帶岀花甲本身既鮮味而且一粒沙都無 蒜蓉粉絲蒸蟶子火候岩岩好 唔會蒸到d蟶子又老又un加埋大量蒜蓉就十分惹味油鹽焗奄仔蟹喊喊地送飯一流蒜蓉粉絲蒸元貝係呀又係蒜蓉粉絲 因為我成家都好鐘意食味道同蟶子既差唔多 一樣好味粉絲索哂d海鮮味同蒜蓉香味 真係好正燒鵝半隻興記既燒鵝似乎都幾岀名於是我地都唔執輸 嗌半隻試下味道平平 唔算話特別好食都係海鮮吸引d
第一次去三聖村吃海鮮,要搵位泊車
假日要$40一個鐘
好貴啊 拍得住d大商場

不過為左食好味既海鮮,無計啦

我哋先去榮利記選擇海鮮

然後我地就落單 (加工費係$68/斤)
一路傾點煮d海鮮 夥計都有比意見 nice

都係海鮮吸引d

超級惹味 但仍能保持到瀨尿蝦本身既鮮甜味
而且瀨尿蝦淡淡口 正呀

埋單$2000內
(海鮮約$1000,加工費連燒鵝約$900)

總結,雖然位置比較隔涉,有車代步既話不妨黎三聖村食下海鮮!雖然興記門面平凡,但勝在有內涵,鑊氣夠,價錢公道,絕對比金壁輝煌既酒家更值得去試!

蒜蓉粉絲蒸扇貝