2017-09-17 3623 瀏覽
最近電視介紹即將做的胡說八道會旅遊特輯,搞到姊妹們心癢癢,無奈各人工作繁忙,末能成行。不過抽一日半日時間,大家食個下午茶又冇難度嘅。一於嚟個七嘴八舌會啦!夏日炎炎無嘢好得過在冷氣內,一邊享受美味食物一邊和好姐妹chit chit chat chat。充滿著海洋風味的tea set, 正正配合暑熱天時啊!我點了杯凍鮮蜜桃汁茉莉緑茶,由於是特飲所以加了$15,整個下午茶套餐也只不過二百多,加起上來平均每人百五元,真抵食。整杯鮮黃的造型,好有蜜挑成熟那感覺唷。味道清甜,散發幽幽綠茶香氣,正!紫色的鬆餅原來是薰衣草味道。餅底真係幾鬆軟,薰衣草味只是輕輕的,不過濃剛好。配合忌廉和士多啤梨醬一流。一個透明盒子屋有三層,包含鹹點和甜點,未食都已經好吸引。我覺得煙三文魚米紙卷好好味,三文魚肥美,包裹著蔬菜,有嚼口。另外葡式蜆肉迷你法包好特別,細細個的法包好可愛,非常酥脆,最搞鬼那個葡汁好惹味,還有鮮味的蜆肉,非常配合法包。甜點也毫不遜色,好似松露拿破崙夠鬆夠脆。甜粟米吉士撻那個撻底做得出色有牛油香。甜粟米吉士又不過甜,女士最鐘意。五花茶凍爆珠簡直創新,無諗過五花茶可做甜品,食落真係好似飲緊涼茶的感覺。

充滿著海洋風味的tea set, 正正配合暑熱天時啊!

一個透明盒子屋有三層,包含鹹點和甜點,未食都已經好吸引。

甜點也毫不遜色,好似松露拿破崙夠鬆夠脆。

五花茶凍爆珠簡直創新,無諗過五花茶可做甜品,食落真係好似飲緊涼茶的感覺。爆珠亦好好玩,在口腔內爆汁,好過癮。

眾姐妹都好滿意今天的聚會,希望下次真的可集合一起去旅遊就好了。

2017-09-16