2019-05-10 347 瀏覽
同事早前提議到觀塘午膳上網搵左一陣見到呢間好評如潮既工廈泰菜友人提醒就算食lunch都一定要事前訂位 walkin係唔會食到於是者就訂左lunch hour黎試試係咪真係咁好味餐廳地方唔大 但都有幾張大枱1:00 準時到達 座無虛席即使係lunch訂位 都好貼心咁係座位上面寫左我地既名 即刻加印象分以lunch黎講 其實唔算平 不過觀塘既工廈好多都係有質素既特色餐廳 所以呢個價位都可以接受因為我地都有成6個人 樣樣都想試下 最後我地嗌左6個餐share食第一樣上既係黃咖哩牛腩配白飯佢側邊有D好似忌廉咁既白汁 因為撈埋落D咖哩到唔係好食到咩味但個咖哩真係超級好食!!!!! 完全符合我既口味平時本人愛好青咖哩 因為鍾意佢甜甜地好開胃呢隻黃咖哩偏向少少似青咖哩 又係有陣甜味 但又食到咖哩既香味用黎撈飯真係一流牛腩好林 完全唔un 呢道菜真係好吸引到我 完全值得比5星大蝦炒金邊粉係香港一直食唔到令我印象深刻既金邊粉好似整極都無泰國既個重香口呢間都唔例如味道偏淡 同一般泰國餐廳既金邊粉差唔多烤雞青木瓜沙律配白飯青木瓜沙律既醬汁略嫌味道唔夠 但分量幾多烤雞有驚喜 好嫩滑上面有D疑似泰式辣醬既醬汁同
同事早前提議到觀塘午膳

泰式豬頸肉飯

泰式燒豬頸肉飯

燒豬頸肉唔錯 唔會un 好入味
跟配既醬汁微辣 但又係同豬頸肉好夾
(友人話原來食燒豬頸肉撈檬係唔會有呢隻汁的)
不過如果白飯有配上少少汁就好
因為燒豬頸肉都算乾身 如果飯又無汁的話好似dry左少少