最近又玩返菲林機,影左成日就會拎啲菲林落尖沙咀沖曬嘅。見肚仔餓就順便係附近食野啦,搵到有間日本餐廳。入到間餐廳都幾滿人,每張枱都有距離同會用返間隔隔住,令到呢個時候食都會食得相對安心啲。間店都好細心,例如櫈底會有個籃比你擺袋,真係幾好。叫餐方面,呢度比較特別,要用手機掃一掃二維碼,再入去個電子餐牌度點餐。聽到呢度你可能覺得會唔會太麻煩,但咁樣嘅叫餐方式其實有樣野好,就係你可以睇到每個菜式嘅預覧圖,同埋唔驚嗌漏左,有得睇返紀錄,而且落左order唔使等好耐就有得食。刺身黎講,呢間真係比到係日本食嘅感覺你,你會食得出啲刺身唔似出面吉吉島個種,例如啲油甘魚你會食到油脂香,厚切嘅方式食落會覺得好滿足,點講都好,食材新鮮已經攞哂分。鮑魚壽司個隻鮑魚真係鮮甜爽口,重點係唔會硬,真係好易食。呢個三色飯我都係見好多枱都有嗌我先試下嗌,個三色飯都幾有驚喜,例如個蟹膏蟹肉飯,啲蟹膏多到就黎跌咁濟,啲蟹肉拆得好細緻,令你可以食呢碗飯就等於食左成隻蟹,唔使自己拆肉先係至高享受,而且個價位又唔算太貴,性價比算高嘅選擇。吞拿魚海膽飯呢個配搭真係好正,因為我呢兩木樣都鍾意食,可以見到係一半海膽,一半吞拿魚,個份量真

鮑魚壽司個隻鮑魚真係鮮甜爽口,重點係唔會硬,真係好易食。

吞拿魚海膽飯呢個配搭真係好正,因為我呢兩木樣都鍾意食,可以見到係一半海膽,一半吞拿魚,個份量真係對得起個價錢,所謂一分錢一分貨,再加上呢種質素都唔係香港好多地方可以食到。

呢隻海膽蒸蛋都幾好食,無諗到加埋啲海膽同埋啲蛋一齊食,個香味好似提升左。

食雪糕做結尾真係好完美,雪糕好食,食材新鮮,真係好得。
  • 三色丼