2017-11-07
朋友相約吃生日飯,因為佢喜歡食火鍋既關係,所以最後我就揀佐呢間椰子雞火鍋。我自己都唔知點解,說起食火鍋,我心裡浮起的也只有花膠或者椰子雞,或許,傳統既火鍋已經滿足唔到為食既我。之前已經有到過這餐廳的太子老店,已經被它的清椰青水湯底深深吸引,今次再接再厲,試下佢地既尖沙咀分店,看看水準是否能夠維持?充滿書卷味的佈置,是和太子店同出一撇的,讓人感覺舒服,也不會像傳統火鍋店那種給人老餅的感覺。座位舒適,亦是進餐選址的重要一環,四季文昌絕對合格。枱上有水,有盒裝紙,有其他餐具,基本上一應俱全。比較特別既係呢個漏斗,佢既用處就係在於精盡既時間,去煮製那個文昌雞,令雞的肉質更為完美。有別於其他的火鍋店,這裡沒有提供大量的火鍋醬料,取而代之的是三款餐廳的秘製醬料,包括沙薑,辣椒,和海南野生青金桔; 只要把這三款醬料加入醬油再攪拌,便成為一碟和文昌雞十分配合的醬料,食落醒胃之餘亦更能帶出食物的鮮味。細看餐牌,除了原本的主餐牌外,餐廳還有這個季節限定的「副」餐牌,有兩款新的湯底 - 「花千骨配麻辣湯」和「海鮮拼盤配蓄茄海鮮湯」,可以配合原本的椰子雞湯食用,十分特別; 而另外的新西蘭小龍蝦,和阿拉斯加蟹拼
座位舒適,亦是進餐選址的重要一環,四季文昌絕對合格。
枱上有水,有盒裝紙,有其他餐具,基本上一應俱全。
細看餐牌,除了原本的主餐牌外,餐廳還有這個季節限定的「副」餐牌,有兩款新的湯底 - 「花千骨配麻辣湯」和「海鮮拼盤配蓄茄海鮮湯」,可以配合原本的椰子雞湯食用,十分特別; 而另外的新西蘭小龍蝦,和阿拉斯加蟹拼盤,也是十分時令的選擇。
椰子菠蘿特飲 (上) $38,椰子風情 (下) $42
飲品我們分別選了兩款不同的椰子特飲,椰子菠蘿特飲飲落帶一點菠蘿的酸甜味,飲落比較開胃醒神,而椰子風情就有更加濃郁既椰子味,餐廳更加為飲料增添藍色,帶來夢幻的感覺。
新西蘭小龍蝦海鮮拼盤 $368
喜歡新嘗試的我們也點了一個時令的海鮮拼盤,這個拼盤包含了: 新西蘭小龍蝦 4隻,愛爾蘭麵包蟹,生蠔6隻,甜蝦,新西蘭蜆,新西蘭青口,和魷魚; 單單是這個十分巨型的拼盤架已經非常吸引,旁邊的客人也忍不住偷望。
新西蘭小龍蝦既大小其實同普通蝦分別不大,但那個細小的蝦身,配上龍蝦的「手臂」,十分有趣,食落很鮮甜。
甜蝦的份量也不少,配上wasabi食,鮮甜得黎又好味。
魷魚非常大件,食落有漿口既感覺。
青口好大隻,肉身很爽口。
生蠔有6隻,配上海鮮醬汁和檸檬汁,好好味,平時食一隻都要$50-$60,所以呢個拼盤真係好抵食。
麵包蟹既蟹膏非常旺盛,食落比較硬食,一口一口食落十分滿足。
食完拼盤就開始準備打邊爐,椰子肉唔算落好多,但重點係椰青水。
文昌雞既肉身真係同平時食開既雞唔同,比較細隻,但係肉質望落好靚。
係呢個時候,漏斗就要出場啦,其實店員全程都會為我地烹煮,漏斗係計時7分鐘,基本上滾水後落雞再煮多7分鐘就食得。
7分鐘話咁快就過佐,而店員亦都好快速咁過黎幫我地開蓋,並且把湯上浮面的雜質清楚,成個過程令我地感覺自己好似皇帝一樣,有人為我們準備所有野,而我地就淨係等食,哈哈。
文昌雞既雞肉食落果然不同,比較嫩滑,雞骨同雞肉既比例大概1比1,但雞味真係非常濃郁,配上餐廳的特製海南醬料,真係一流,不過份量比較小,如果下次再食應該會order成隻。
食完雞後,當然唔可以放過椰青水湯底啦,煮完雞後令到個湯式更加好味,兩個字,鮮且甜!
當我地飲緊第二到第三碗椰青湯既時候,先至記得我地今次係一鍋二食,仲有個蕃茄海鮮湯;我地發現既時候店員已經好快咁幫我地加渺加材料。
海鮮拼盤配蕃茄海鮮湯 $158
呢個海鮮拼盤亦都實在唔惹小,包佐魚,南瓜,菇,和菜等等,基本上放哂所以材料落個火鍋度已經好以煲一個非常好味既湯。
當椰青水加入蕃茄海鮮湯,真係更加好味,係未加入其他會「破壞」湯底既材料前先喝兩碗,真係十分之爽。
蟹柳肉
呢個蟹柳肉既大小真係非常誇張,有成隻手掌咁大,食落好甜,有d似食德國香腸既感覺。
鮮嫩爽脆珊瑚蚌 $108
珊瑚蚌好大碟,食落好爽口,夠哂新鮮。
新界魚塘白鱔片 $98
同樣地,白鱔片都係好大碟,肉食食落很爽身,而且夠厚多肉,很令人滿足。
海鮮拼盤包埋既魚身亦都好厚切,而且魚骨夠大條,容易處理。
文昌手打丸
餐廳既手打丸類又不少,我地就試食墨丸,蝦丸,墨汁丸,和黑松露丸,由於係餐廳新鮮手打既緣故,食落特別彈牙,其中黑松露丸既濃度真係非常高,又香又好味。
日本山形和牛西冷
餐廳可以提供既牛類也有不少,我地就揀佐最吸引既山形和牛,單單是看牛肉的紋理和脂肪比例已經可見是非常高質,西冷扒既外表,但切得非常薄身,所以輕輕煮一煮讓肉身變成粉紅色已經食得,食落真係入口即溶,牛肉味濃帶一點牛油香,可以說得上係我食個最好味既火鍋牛!
之前食太子分店已經對四季文昌十分有好感,無論座位既舒適度以至食物既質素都係無可挑剔的,更難得既係佢積極求變,加入海鮮拼盤,一鍋二食,等等既新概念去為客人帶來新鮮感,難怪每次我推介給朋友也都有讚無彈。