2023-05-08
最近有對朋友兩公婆慶祝結婚紀念日。去了一間大埔食法國菜。我話無理由我唔知。住大埔多年可叫做地胆。原來新開係太和附近。今晚我專情帶老婆要去嘗一嘗。巴馬火腿果仁沙律-睇得出廚師將食物演化做藝術品。將巴馬火腿捲成花做成主角。果仁為配角。令到食客先有一個開場醒胃的感覺。頂級牛肝野菌忌廉湯-本人最愛飲湯。但牛肝菌要煮得鮮味入口。「好難」。這湯個比例好合本人口味。入口滑甜。口腔仲感受到一陣一陣的香味慢煮西班牙豬鞍焦糖蘋果-一般豬鞍煮法比較難控制。炭燒是一種直接烹煮方法。但本人不喜歡這種令肉質變差再用助醬去掩蓋。但慢煮方式令我入口即化。肉質完全保留嫩滑。再配以焦糖左既蘋果。配合天衣無縫,蘋果帶酸既甜味襯托肉質鮮嫩既豬鞍。令到相得益彰。比利時朱古力心太軟-本人對甜品不算喜愛興奮。但當每次食甜品有一定高要求。特別別心太軟的要求更高。廚師造詣精湛,成個朱古力溶度剛剛好。係表面有半形固的朱古力。入口即化。朱古力濃度亦適中。對我嚟講這甜品可接近完美。全碟擺碟更勝一籌。