2023-09-22 11 瀏覽
第1次同朋友食omakase 簡左呢間尖沙咀小舖入到舖個感覺好舒服 加上好柔和嘅音樂今日total 有6樣刺生,熟食同炸物同 7款壽司 講左前菜先 無花果 加北海道粒貝同海藻絲好開胃 加上味道清甜 好似入口 !之後到刺身金目鯛,廚師會教一教我地點食 加wasabi同蘿蔔蓉都得 ,兩樣都食得出鯛魚嘅鮮味 ,但同時又有唔同嘅口味 !之後就有北海道帶子 ,先講個size 真係好大粒 ,好鮮甜 ,仲feel到一絲絲嘅口感!之後仲有三文魚籽 ,用左個高杯上菜再加上滿滿嘅三文魚籽 。一開頭驚會好腥 ,但呢杯完全唔會 ,係好鮮嘅味道 ,再加上柚子皮 ,成個味升級曬 !聞落去,好大浸柚子味 ,好清新嘅感覺! 熟食:第一樣係毛蟹燒賣 ,廚師話係得佢地有整呢款 ,蟹同燒賣都係我嘅最愛 。一啖咬落去啖啖肉 ,好重蟹味 ,仲加左啲魚子醬 ,又食得又睇得!之後就係 鰤魚鮫位加柚子胡椒醬,魚味好重 ,好重油香 。天婦羅鱧魚配自家制胡麻汁 啖啖肉 之餘,個魚配埋個胡麻汁好夾 ,味道好豐富!熟食嘅最後一樣係 西班牙紅蝦!首先係個蝦身 ,肉質好彈牙 ,大隻到要分兩啖嚟咬 。之後打開個蝦頭 ,入面係飯嚟 !吸滿左啲蝦膏
第1次同朋友食omakase 簡左呢間尖沙咀小舖
入到舖個感覺好舒服 加上好柔和嘅音樂

今日total 有6樣刺生,熟食同炸物同 7款壽司

講左前菜先 無花果 加北海道粒貝同海藻絲
好開胃 加上味道清甜 好似入口 !

熟食嘅最後一樣係 西班牙紅蝦!首先係個蝦身 ,肉質好彈牙 ,大隻到要分兩啖嚟咬 。之後打開個蝦頭 ,入面係飯嚟 !吸滿左啲蝦膏 一試難忘!

壽司🍣
伊佐木魚,梭子魚,車海老,秋刀魚,白身魚,拖羅同海膽 。全都真係好鮮甜 ,隻隻都有唔同口感 。最中意白身魚 ,廚師話係魚王嚟 !面頭有輕輕炙燒過一下 ,入口啲油香好重 再加上小小柚子胡椒中和一下 ,好有層次!

最後最後 !飯後甜品係 北海道赤肉蜜瓜 清甜!