2009-10-07
本人聽聞旺角有一間點心專門店老闆放棄四季酒店龍景軒高薪厚職自己開鋪創業,仲要日日大排長龍,本來唔鐘意排隊嘅我,帶著好高嘅期望及民望,今日約埋父母下午去試吓有幾好食。為免父母等得太耐,我建議過咗中午高峯時間,即是兩點後才到達,果然等了15分鐘就有位。店鋪面積唔算大, 可容納大約三十人坐位, 不過枱椅排得非常密, 差唔多全部要搭枱。我們點了8款點心,食評大致如下:糯米雞 (size大隻但味道一段 = 普通糯米雞 )酥皮叉燒包 (新鮮出爐脆脆嘅酥皮幾好食, 跟傳統叉燒餐包不一樣, 加入了西式元素 ) 鮮蝦腸粉 (腸粉皮唔夠薄唔夠滑, 一般 ) 排骨 (都係一般 ) 菠菜餃 (皮薄通透, 菜多肉少多汁, 大大隻好好食, 女士們一定喜歡, 值得–讚 ) 馬拉糕 (sorry,唔好食,很懷念兒時跟爺爺嫲嫲去隨便一家酒樓嘅馬拉糕,鬆鬆軟軟有口感有香味,現在很難揾 ) 燒賣 (味道一般因為我自己係燒賣fans,去飲茶必食 ) 陳皮牛肉球 (食唔到陳皮味, 都係一段 ) 點了8款點心, 結果係6個一段 加2個驚喜 ,雖然價錢係大眾化,但作為一個香港人,我覺得有好多酒樓價錢都好大眾化,
我們點了8款點心,食評大致如下:
糯米雞 (size大隻但味道一段 = 普通糯米雞 )
鮮蝦腸粉 (腸粉皮唔夠薄唔夠滑, 一般 )
排骨 (都係一般 )
燒賣 (味道一般因為我自己係燒賣fans,去飲茶必食 )
陳皮牛肉球 (食唔到陳皮味, 都係一段 )
點了8款點心, 結果係6個一段 加2個驚喜 ,雖然價錢係大眾化,但作為一個香港人,我覺得有好多酒樓價錢都好大眾化,而且飲茶文化係自己有壼茶,打開雜誌報紙,同友人家人食吓點心,而唔係好似食快餐咁,仲要成日等阿姐添茶, 食咗成餐我媽媽投訴飲得兩杯茶咋 ,sorry mom !
最後講服務當然唔能夠接受,要睇侍應阿姐啲面色,仲要係個個阿姐 。作為餐飲服務行業,食物水準一般加上服務態度差,我當然唔會再去,希望佢哋會有改善。