2012-08-06 63 瀏覽
約了朋友 去銅鑼灣行街 , 行過 呢條食街, 見到呢間 [ 三 粥 ] , 標榜 d 粥底冇味精 , 於是入去試下 。 它不是傳統粥鋪 , 內裡放置了一張張的木圚枱和木椅 , 食物除了粥外 , 都有些茶餐廳的炒粉麵 ,三明治之類的食物 。 我地就揀左一個豬肉丸粥和肉絲炒麵 , 下午茶餐仲配埋一杯飲品 。豬肉丸粥裡的 豬肉丸是手打的 , 夠爽口 , 粥底夠綿但不是好杰的那種 , 食完真係唔覺有味精 。肉絲炒麵考功夫的是那個麵底 , 做得夠脆 , 淋上汁茨後剛剛好 。 加上九黃 , 蔥段 , 芽菜 , 配合起來味道不錯 。店的後面巷仔有一間西式飲咖啡和食蛋糕的小店 , 名字叫 [ Pantry Bread & Pasteries ] , 原來和三粥是同一個老板的 , 如果在三粥食滿 $ 30 ,便可去 Pantry 惠顧滿 $ 60 享有九折 。 我們便過去買了一件 《 芒果酥皮 cream & puff 》, 和一袋曲奇餅 , 這兒的甜點不錯啊 ! 不過店內只有一張企位枱 , 和兩個吧枱位 , 反而門外有兩三張圓枱 , 不過而家大熱天時 , 我暫不考慮

加上九黃 , 蔥段 , 芽菜 , 配合起來味道不錯 。

不過店內只有一張企位枱 , 和兩個吧枱位 , 反而門外有兩三張圓枱 , 不過而家大熱天時 , 我暫不考慮係度食了 。
豬肉丸粥
肉絲炒麵