2021-10-06 198 瀏覽
甜品入面抹茶味絕對係我嘅Top 3❤️而Via Tokyo 係其中一間我百吃不厭嘅抹茶甜品鋪🤣每次同朋友係銅鑼灣食完飯都會去食番個雪糕。✨抹茶卷+軟雪糕+日本煎茶($88)呢個係我覺得幾抵食嘅一個set, 入面有齊雪糕、卷蛋同煎茶。Via Tokyo嘅雪糕並唔係我最鍾意果類,佢嘅口感偏細滑,而我自己係比較鍾意較為冰感嘅軟雪糕;但佢嘅抹茶味絕對係無可挑剔,係甜度同茶味嘅濃度方面做到好好嘅balance, 既食到茶香味又唔會太苦澀。✨ 士多啤梨脆皮抹茶牛奶雪糕筒($48)呢款雪糕同上面嘅抹茶軟雪糕嘅分別在於佢嘅外層多左層士多啤梨朱古力脆皮,香甜嘅士多啤梨味同抹茶味都幾夾。值得一提嘅係Via Tokyo 嘅牛奶雪糕同樣出色,所以好多時我都會貪心地揀兩溝🤣✨ 白朱古力士多啤梨宇治抹茶卷($288)呢款抹茶卷係我最近買黎同朋友慶祝生日嘅,味道依舊冇令人失望❤️卷蛋嘅甜度適中,同樣係食到茶香嘅同時又唔會過於苦澀;卷蛋外層係一層口感煙韌嘅軟皮,但個人就唔太食到白朱古力嘅味道。

✨抹茶卷+軟雪糕+日本煎茶($88)

✨ 士多啤梨脆皮抹茶牛奶雪糕筒($48)

✨ 白朱古力士多啤梨宇治抹茶卷($288)