2019-10-21 257 瀏覽
眾所周知九龍城一向多好嘢食,今日就嚟左牛精皇打邊爐。牛精皇位於福佬村道,好多老店都係同一條街,鋪面大大個招牌一定會見到。一入到去店員安排位置之後就同我地介紹湯底同埋新嘅$88任選三款海鮮,最後我哋都揀咗佢推介嘅湯底「豆腐鮮魚湯」。另外,點菜紙嘅選擇非常多,尤其有好多牛嘅刁鑽部位都有得嗌。🔅豆腐鮮魚湯🍲成煲白雪雪嘅豆腐鮮魚湯勁香,最估唔到係之後佢竟然成條魚擺上台,店員全程會幫手,湯滾之後幫我地落埋魚,再計時8分鐘後飲得湯,15分鐘後食得魚,非常貼心。魚嘅肉質好滑而且都幾大條,我哋淨係飲呢個湯都飲左差唔多一大半先至開始打邊爐食嘢,推介!🔅$88任選三款海鮮🍤我哋揀咗鮑魚 貴妃蚌同廣島蠔,趁魚湯仲滾緊就即刻放海鮮,海鮮配魚湯真係最夾,完全無落任何調味就食得出鮮味,廣島蠔最驚喜,大隻又多汁!🔅頂級手切安格斯牛肉(大)🥩嗌得自己做牛精皇,牛肉質素當然唔會差,牛肉雪花紋路好靚,肉同脂肪比例剛剛好,我鍾意佢切得比較厚,食落肉質夠實在!🔅牛白肉(半份)🐂驚喜之一!牛白肉即係牛胸油,成隻牛得好細件牛白肉,呢度竟然有得嗌。碌幾秒就食得,好爽脆,好大陣牛油香味,好快食晒半份又走去追加!🔅脆脘魚片🐟大大塊厚切

🔅豆腐鮮魚湯🍲

🔅$88任選三款海鮮🍤

🔅頂級手切安格斯牛肉(大)🥩

🔅牛白肉(半份)🐂

🔅脆脘魚片🐟
大大塊厚切,好乾淨又少骨,個人偏好厚切,所以牛精皇真係好岩我

🔅 手打芝士墨丸牛丸🧀
每款嗌半份,大大粒,碌完之後已經見到有少少芝士流出嚟,牛丸好juicy,墨丸爽口鮮甜,粒粒墨魚粒,我投墨丸一票!

🔅即炸紫菜響鈴
第一次試紫菜響鈴,好特別,仲要係即炸好脆口!就咁當零食食都食唔停口。

🔅脆炸午餐肉
呢個係見其他食評介紹必食所以就嗌,果然無介紹錯,就咁食又得,外脆內軟,浸一浸湯先食又得!