2018-05-13 467 瀏覽
原本唔打算寫食評,所以今次連相片都冇影到!因為嫌太麻煩,又晒自己時間,自己打字又唔係快嘅人,但係諗諗下,講出自己嘅經歷,都叫做幫咗其他人!做咗件好事。12/5/2018(星期六),兩個人,剛在元朗蟹仙食完晚餐, 因為之前在新蒲崗蟹仙食過都幾好, 價錢公道,很對版, 所以今次來到元朗這間分店,亦很自然對其質素很有信心,點知今次 一見到食物攞上枱時 , 眼前所見的海鮮盆, 完全和舊鋪的是兩回事 ! 我們同樣地選擇了$198 的海鮮盆,但海鮮的份量卻少咗很多,例如同樣大細的龍蝦, 原本每人一隻,但而家每人只得半隻, 虾細了不特只,仲只係每人得一隻( 其中一隻仲係唔新鮮嘅, 我索性唔食), 所謂的蘇格蘭蟶子,竟轉了迷你聖子仔,每人兩隻(只得手指尾咁大) ,仲衰過喺街市買 ! 所謂鮑魚,亦只係大過手指頭小小 , 活力貝每人一隻, 另外每人有三隻蜆仔咁大把!真係離曬譜! 除了蟹和貴妃蚌和舊鋪一樣,數量沒有變之外(都係每人半隻蟹和每人一隻貴妃蚌), 其他嘅份量完全貨不對版!海鮮被減去了約三份之一嘅份量左右!至於蔬菜盤,不用多說,份量亦少了,我們已經加咗南瓜粥底, 但都係完全食唔飽, 既然一開始就已經
12/5/2018(星期六),兩個人,剛在元朗蟹仙食完晚餐, 因為之前在新蒲崗蟹仙食過都幾好, 價錢公道,很對版, 所以今次來到元朗這間分店,亦很自然對其質素很有信心,點知今次 一見到食物攞上枱時 , 眼前所見的海鮮盆, 完全和舊鋪的是兩回事 ! 我們同樣地選擇了$198 的海鮮盆,但海鮮的份量卻少咗很多,例如同樣大細的龍蝦, 原本每人一隻,但而家每人只得半隻, 虾細了不特只,仲只係每人得一隻( 其中一隻仲係唔新鮮嘅, 我索性唔食), 所謂的蘇格蘭蟶子,竟轉了迷你聖子仔,每人兩隻(只得手指尾咁大) ,仲衰過喺街市買 ! 所謂鮑魚,亦只係大過手指頭小小 , 活力貝每人一隻, 另外每人有三隻蜆仔咁大把!真係離曬譜! 除了蟹和貴妃蚌和舊鋪一樣,數量沒有變之外(都係每人半隻蟹和每人一隻貴妃蚌), 其他嘅份量完全貨不對版!海鮮被減去了約三份之一嘅份量左右!至於蔬菜盤,不用多說,份量亦少了,我們已經加咗南瓜粥底, 但都係完全食唔飽, 既然一開始就已經看到貨不對版, 我們自然唔會再加錢添其他食材,我們唯有食完就走, 我們叫了一罐汽水, 埋單 $519.-, 其實一個海鮮盤放得咁少食材上去, 以咁嘅價錢,真係唔攞得上枱囉! 真係太難睇!太肉酸 ! 食水太深了!之後我們唯有再去其他地方食過! 今次食到一肚氣! 以後都唔會再去!