招聘中
月薪
$17,000-$23,000
月薪
2020-10-30 135 瀏覽
喺呢到開咗個Account好耐,但一次都冇寫過,估唔到一寫就係負評😂話說有個到朋友特登入嚟元朗同我去睇向日葵花🌻,身為元朗人嘅我,一心諗住要盡地主之誼,帶佢去食好嘢。🙈我知道我朋友好鍾意食蛋🥚,咁岩見到呢間餐廳好多人都話好食又大份,所以就揀咗呢間餐廳試下.....我哋晚上6點零鐘左右就到左呢間餐廳,可能嗰日係假期關係,再加上店舖好細,係半開放式餐廳,目測得20-30個坐位左右,好在我哋等咗三四個字就可以入.....呢間餐廳係標榜使用日本空運到港的沖繩雞蛋製作蛋既食物🥚🍳我哋2個人一共叫左3款食物,包括:燉牛肉蛋包飯🍛、招牌玉子燒🍳、芝士筷子燒🧀🥢同2杯飲品🥤燉牛肉蛋包飯好快就到左,好似預先整定既感覺🙈 就咁睇賣相不錯,但食落就大失所望⋯⋯1️⃣首先,個蛋包飯係唔熱嘅,得微暖而個飯唔似係用日本珍珠米,無煙靭感,重有啲濕,似係焗咗好耐😟而個滑蛋係無蛋香味,唔講都唔知係食緊日本沖繩蛋🥚😅至於燉牛肉方面,佢咬落去係淋既,但冇咩牛肉味,而燒牛肉汁就係一般甜甜地牛肉汁既味道成個飯睇落好似好大份,但其實係正常份量,只係嗰碟大2️⃣而招牌玉子燒同芝士筷子燒都好普通,一樣都係冇咩蛋味,特別係玉子燒佢一共有六個味

呢間餐廳係標榜使用日本空運到港的沖繩雞蛋製作蛋既食物🥚🍳

1️⃣首先,個蛋包飯係唔熱嘅,得微暖

而個滑蛋係無蛋香味,唔講都唔知係食緊日本沖繩蛋🥚😅

成個飯睇落好似好大份,但其實係正常份量,只係嗰碟大

佢一共有六個味道,但個味道同個蛋都唔係話好夾,有啲就過鹹,有啲就好甜,感覺有啲求其😅

例如佢其中一個係蕃茄味嘅玉子燒🍅,佢就係玉子燒上面加啲番茄醬就算,玉子燒入面係冇包住任何蕃茄蓉或者粒😂⋯⋯

3️⃣最離譜係杯嘢飲,我叫咗杯「巨峰可爾必思梳打」,正常可爾必思其實就係有少少乳酸味嘅汽水,好多日本既supermarket都有得賣,無咩調配技巧可言⋯⋯

而佢係呢杯嘢就係冇咩味道,一啲乳酸味都冇,似係加咗好多水稀釋咗既巨峰飲品,得少少巨峰提子味,就連梳打水既汽都冇乜,重要$38/杯,我寧願飲水😫

另外,我朋友叫咗杯凍嘅水果茶,雖然有好多水果,但係都係冇咩味,飲落係有啲水果味嘅水,盛惠$48/杯 (唔記得影相📸️)

呢餐一共食咗$385連加一(一個主食、兩個小食、2杯飲品)

本身重諗住叫個疏乎厘pancake做甜品,但食完鹹食之後完全冇想叫既意慾😑所以最後就埋單走人🏃🏻‍♀️

總結而言,呢間餐廳嘅嘢食同價格唔成正比,味道麻麻而又偏貴,呢個價錢可以有其他更好的選擇

p.s. 其實唔係好明點解有咁多食評都話佢好食又大份,其實真係好麻麻😔

芝士明太子筷子捲
巨峰可爾必思梳打