2017-04-01 2273 瀏覽
睇過哂全部食評,究竟應唔應該嚟試呢?但今日喺沙田做完嘢,又真係好想搵個企理嘅地方自己坐吓食吓嘢,好唔好食都試一次囉。睇地圖好似唔係好方便,但原來揸車嚟都好快手,尤其是今日係星期四嘅下午,有好多咪錶位,泊落車行過嚟都好方便。外面環境幾好,村屋嘅外面放咗韆楸,又有啲室外位置。嚟之前已經打嚟問咗佢哋開唔開,店員話預留啲食物俾我,所以一嚟到已經可以食洛神花紅菜頭汁非常清甜,紅菜頭味道適中,好解渴,真係一杯飲過再一杯,好傾未嫌夜醉雞翼旁邊有啲清爽嘅青瓜,冇乜調味但食到最原始嘅瓜味。雞翼有啲淡淡嘅酒味但唔會好濃,肉質唔算好滑溜但OK啦,有屋企嘅味道囉!鯖魚飯店員問我要唔要試隻鹽焗雞翼,梗係要試吓啦!冇乜賣相嘅lunch,真係好有屋企嘅感覺!同平時喺日本餐廳食開嘅鯖魚唔同,呢條魚係比較乾身,好在有啲汁都還可以;叫咗少飯但都好似仲好多飯咁嘅?旁邊有大大條嘅椰菜花,但如果多幾條就更好啦。上菜時店員話如果唔夠汁可以再問佢哋攞,未食已經知唔夠,佢即刻好慷慨咁成支俾我自己落,真係好!食食吓又問我夠唔夠食,如果唔夠佢哋可以再加料俾我,我就好唔客氣咁話想要多啲椰菜花,點知店員成盒咁拎過嚟俾我,仲話我夠佢先停手喎!
醉雞翼
醉雞翼
鯖魚飯
店員問我要唔要試隻鹽焗雞翼,梗係要試吓啦!冇乜賣相嘅lunch,真係好有屋企嘅感覺!同平時喺日本餐廳食開嘅鯖魚唔同,呢條魚係比較乾身,好在有啲汁都還可以;叫咗少飯但都好似仲好多飯咁嘅?旁邊有大大條嘅椰菜花,但如果多幾條就更好啦。上菜時店員話如果唔夠汁可以再問佢哋攞,未食已經知唔夠,佢即刻好慷慨咁成支俾我自己落,真係好!食食吓又問我夠唔夠食,如果唔夠佢哋可以再加料俾我,我就好唔客氣咁話想要多啲椰菜花,點知店員成盒咁拎過嚟俾我,仲話我夠佢先停手喎!邊度有餐廳會咁樣對客人㗎😂 果然人情味濃!
綠茶芝士蛋糕
芝士味道濃,質感頗硬,但千祈唔好以一個食慣外面綠茶店嗰條脷去試呢件蛋糕,否則會絕對會有比較而失望,但以自家製嚟講,我滿意收貨
自家製紅豆糕
花草形嘅大菜糕,入面夾咗啲紅豆蓉,一啲都唔甜,OK啦
如果以一個foodie咁嘅口味去試呢度嘅食物,老實說係唔會啱食嘅。但記住呢度嘅食物都係義工自家製,應該咁講,嚟呢度食嘅係人情味,亦係屋企嘅感覺。weekend想遠離市區,嚟呢度坐吓食件蛋糕傾吓計,絕對係一個好選擇
題外話/補充資料: 呢度嘅食物係自由定價嘅
2017-03-30