上年夏天同朋友已經嚟outdark食過,最印象深刻係Oppa店員會俾聖誕帽我哋帶🤣,而食物都唔錯,好食又好睇。今次我再嚟,就真係12月份了,果然聖誕味不減,門口已經有大大棵聖誕樹同大大隻熊🐻,可以影相。我哋7點半鐘嚟到,即刻有得入座,到8點左右就開始比較多人,坐滿哂!餐廳環境真係好好氣氛,黑色裝修,搭配大量閃燈✨、聖誕裝飾同鏡,好正,而且用上高枱櫈,空間感較佳,櫈亦闊落到一邊夠坐2個人,情侶可以sweet啲哈哈。不過可能多人,所以餐廳就比較嘈。朋友未嚟食過,我望餐牌就同以前差唔多,見到都係有炸雞🍗同芝士拉絲王國系列🧀等等。我哋得2個人,所以唔能夠叫到太多嘢食,加上我知道呢到食物份量都大。海鮮原祖炒年糕($298),呢樣我第一次食,嚟到見到個鍋超大個,下底就有個gas爐熱住,Oppa店員見到開始唔夠熱,就會過嚟幫手著返,幾細心☺️。成個鍋最奪目一定係隻炸魷魚🦑,好大隻,成朵花咁,雖然係炸,但都唔太熱氣,幾好食;海鮮另外就有蜆仔同蝦仔🍤。食咗陣先記得下低仲有好多料,包括年糕鍋嘅主角年糕、魚糕同蔬菜等。個醬雖然好紅下,但甜味多過辣味,不過後期愈食愈辣,揀原味但其實都有隻辣椒🌶️,哈哈。而鍋邊亦係

海鮮原祖炒年糕

而鍋邊亦係另一重點,分別有粟米水牛車打芝士、香甜菠蘿粒、香炒泡菜同紫菜飯。雖然無得refill,但每樣有啲好夠食。朋友唔鍾意芝士🧀,但叫呢個鍋都算可以滿足我呢個拉絲怪嘅少少願望。至於紫菜飯,就有啲失色,唔夠多紫菜,味較淡,可能我撈亂咗係另一兜可以自己挫飯團🍙嗰種,但都ok。
串串魚糕湯

另外我點名叫咗串串魚糕湯(細)($98),呢樣係賣飛佛🇰🇷韓國菜式,雖然魚糕即係魚腐同腐皮啲friend,但我好鍾意食,加上有個湯可以暖下胃,非常唔錯,好彩呢到有細size揀先食到。魚糕用竹籤串住,有6-7串,加上2嚿蘿蔔,個湯清清哋,真係令我諗起喺韓國廣藏市場掃街嘅境況😋。

飲品方面,朋友要咗🍺Asahi(Half)($48),我就要咗無酒精嘅🍋Blue Lemon($38)。價錢都幾合理,唔算吊高嚟賣。

總括嚟講,Outdark再一次無令我失望,環境仍然舒服又有特色,同時店員都仲有真Oppa👦🏻。今次試咗未食過嘅年糕鍋,都幾好食,不過份量真係偏大,多啲人嚟先食到多幾款嘢囉,我亦都掛住個拉絲豬肋骨😝。價錢方面呢,當然唔能夠講好平、超抵食,但份量都大,所以ok啦,都係嗰句,多啲人嚟食會好啲👍。
2019-11-28
海鮮原祖炒年糕