第一次去呢間餐廳,亦係最後一次。好耐未遇過呢D低級服務,睇返Openrice以往食評,原來早有前科,其他用戶評論服務差。先講食物質素,整體算是一般。以為叫得「北海道爐端燒」,串燒一定好出色,點了明太子雞翼、蘆筍豚肉、牛舌、雞軟骨,試完唔會叫第二轉。次次去親串燒店都會點雞軟骨,十間餐廳九間都燒得好味,只能夠講呢間係第十間。壽司算係OK,炙燒左口魚算新鮮。其他食物也不過不失。講返服務,整晚都係同一位waitress服務我地。我點串燒時說「蘆筍豬肉」,她糾正我話係「蘆筍豚肉」(Ok~ 餐牌係寫豚肉嘅,你啱),我再點「牛舌」,她再說「牛脷」(我今次跟餐牌讀,咁又唔啱?」。我朋友點菜時,指著餐牌給她看,她說反光看不到。朋友讀號碼給她看,她又說唔清楚號碼係咩。響呢間餐廳點菜,真係一門好大學問。由於我地坐靠邊的榻榻米,我地食到一半,佢話幫我地清清D碟,不過要我地幫手傳出來。我地當然話好,即刻幫手傳碟,佢就帶住竊笑話「你地D碟放響中間,我唔知你地要收喎」,怪責係我地問題。是夜人頭消費大約$400,呢個價格唔算太貴,而呢個價錢選擇實在好多,唔值得去受呢D低級服務。結論,一定唔會再去呢間餐廳。

2017-11-12