2021-06-18 118 瀏覽
一年的一日嘅生日假當然要去揾好嘢食黃店,友人一早book定位,當日下午6時到達只有2檯客,個場少人影到好多室內相!2年前還在Peel Street的時候曾經去過一次,這次的encoore是因為他們搬到新位置,也有點念念不忘他們煮的fusion菜特色和店內氣氛!新店位於雲咸街,一如以往以舊式香港為設計的主題加入西方元素(可唔可以稱之為: 現代香港風格)中西文化交融的地段,呼應店內的裝潢。玻璃上的Graphic是人手畫上去,超級有溫度!Well, 唔少得signature neon-sign “鬼佬涼茶”不過.__. 話說我去之前食咗蛋糕,作戰力大減...脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬 Crispy crab rice balls w Zhengjiang vinegar mayo ($88)搞碎咗既蟹肉整成波波+飯飯拎去炸,蟹肉味道很鮮,不過如果炸得鬆軟啲就好喇!24 小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋葱清,香噴噴香蔥豬油撈飯($178)Slow cooked 24 hours Iberico Char-siu , Pickled red onion, Sunny side up eg

不過.__. 話說我去之前食咗蛋糕,作戰力大減...

Slow cooked 24 hours Iberico Char-siu , Pickled red onion, Sunny side up egg w spring onion oil Akita Komachi rice

來自西班牙伊比利亞的豬,以慢煮的方式去保持肉質軟腍以製成叉燒,配菜襯托可平衡油膩感。
友人對於叉燒特別感興趣,我則是第二次食,覺得香蔥豬油撈飯比較膩,感覺比上次遜色咗,沒有想一食再食的衝動。
個容器好似煲仔飯咁, 比較喜歡之前用瓦琬裝

焗金文畢芝士 | 薑汁黑糖 | 炸番薯仔 | 薑味雪糕 Baked Camembert Cheese, Black Sugar ginger syrup, Deep fried baby sweet potato, Ginger ice cream $148

非常有驚喜!叉燒飯係食唔曬,糾結好耐都係叫埋個甜品完滿結束。侍應哥哥細心介紹食法:一開始可以好似芝士醬點嚟食, 之後切開佢等啲醬流出嚟。配菜有炸番薯、紅梅、白玉丸子,熱熔的芝士內撈咗黑糖,黑糖令芝士食落第一秒以為係碳燒,再食真啲就食到芝士味。而當你食到覺得膩,即刻食一啖旁邊的雪芭即刻消濟。不過我食到雪芭是柚子味…
唔知襯紅酒正唔正呢?

椰青龍井冷泡茶 Young Coconut LongJing Tea $68

大概7:30pm開始多人,食完甜品就走lu!

何蘭正HoLanJeng
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
2/F, LKF29, 29 Wyndham Street, Central
脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬
焗金文畢芝士 | 薑汁黑糖 | 炸番薯仔 | 薑味雪糕