近數星期以來發生的事一件比一件荒謬,一件比一件令人痛心,心情難以釋懷,但日子還是要過,照顧好自己重新上路是必需要做的事。好不容易熬過烽煙四起的一週,和好友見個面抒發一下情緒。選來大家公司附近的西餐廳,【JUST'er Bar & Restaurant】以蝦兵蟹將牛魔王聞名,對其拼盤印象尤其深刻;今次終可一試。餐廳位於,尖沙咀山林道13號。.長身舖位大約能容納二三十人,牆上有有唔少霓虹燈裝飾掛左係到,裝飾上見到都有心思,粒光暗暗,廳該都係想增加點情調的。餐牌上啲食物名走搞笑風格,「所有油炸食物均加入「美味配方」烹調,放心絕非大麻」,「製作需時,想快去m記」係盞鬼嘅,玩味十足。發現個個都話嚟到呢度都要點呢個 [門西牛魔王vs蝦兵蟹將],入到嚟之後真係見基本上每一枱客人都會叫黎食!有咩特別?就真係要叫嚟睇吓食吓先啦。👋門西牛魔王vs蝦兵蟹將 ($329)拼盤可以揀豬仔骨/炸魚柳或者安格斯牛排,但牛排要再加錢!另外仲會有龍蝦、炸雞翼、炸軟殼蟹、薯菜/意粉作配菜。呢個份量都好多,好岩一班人叫黎Share食!嚟到望落好豐富,另外我還是加錢點了西冷。因為貪西冷(Sirloin)有嚼勁,其牛肉味對比牛

餐廳位於,尖沙咀山林道13號。

👋門西牛魔王vs蝦兵蟹將 ($329)
門西牛魔王vs蝦兵蟹將

嚟到望落好豐富,另外我還是加錢點了西冷。因為貪西冷(Sirloin)有嚼勁,其牛肉味對比牛柳,肉眼等當中最濃郁。佢上枱個陣望落肉汁都好豐富,切落去個陣就感覺熟成度過左些少,如果煎到medium rare就好了,同埋筋既部份都多了一點。
門西牛魔王vs蝦兵蟹將

佢既口感還可以而且肉味唔錯 (但牛扒兩端薄既位置過熟就比較鞋) 有機會在煎或者在「REST」的過程流失鹽份,我在吃前再自行調味,按自己的口味下胡椒在牛扒上! 好吃多了!整體不差的,但可以更好。

👋全麻炸雞
雞翼有三隻,如果說到大家最愛的食物,雞翼肯定在頭3位。一隻雞翼,只要用上不同醃料、不同煮法,就可以變化出不同的味道,可樂雞翼、瑞士雞翼、土匪雞翼...但今次就係全麻炸雞翼。我諗個名嘅意思係脆炸芝麻雞翼吧。
金黃色的雞翼經調味後極之惹味,脆漿內雞全翼的肉質很嫩。

👋原隻鮮龍蝦
鮮龍蝦比風想像中大隻,好多肉,嗅到一股煙薰既炭香,帶出另一種馥郁風味 ,龍蝦肉連膏又有一番滋味。
門西牛魔王vs蝦兵蟹將

我覺得拼盤內最好吃就是它了,好吸引, 肉質特別鮮甜,肉厚嫩滑,肥美彈牙, 並帶有獨特海水鹹香,再食下其他配菜已經好滿足嘅一餐美食。

👋炸軟殼蟹
爭少少口感,炸得不太夠脆但內夠軟,軟殼蟹食落非常可口,一吃就停不了口。

👋啤酒薯條
啤酒不只是炸物的好搭檔, 用啤酒做的麵衣還能讓炸物更加酥脆喔! ,特製啤酒炸漿去整薯條係好食一點,同埋好似冇咁油膩,好似炸。

👋跟住我試左個芒果沙冰
佢嚟到自動少甜左好開心,剛好的甜度。
芒果沙冰

呢個餐嘅份量夠晒兩個女生食,如果PArt住男仔嘅話就真係爭小小。整體來說呢間【JUST'er Bar & Restaurant】讓菜式設計都有玩味元素係喺入面,無論名字同食物上都顯得有心機,真係創意無限,期待下次出新野。
芒果沙冰
  • 全麻炸雞翼