除夕特登早出門去買基隆茶餐廳既一人份盆菜💛11點開賣我10:30左右到已經見到有十幾人排緊隊😂企企下後邊又有更多人黎,係寒風中排咗一個鐘終於成功擺到🙌整個人凍到震😂返屋企打開,細盆入邊所有菜式擺得整整齊齊,分裝高湯量都好足。企係個爐邊一邊加熱我一邊已經迫不及待開始食😂 髮菜一啲都唔少,茄汁蝦都夠大隻,蠔豉鮑魚仔遼參雖然個size細啲但都好新鮮好乾淨有滋味,燒鴨同切雞個肉好滑同埋都大舊,炸魚蛋Q彈,燒腩仔肥瘦均勻夠腍夠有味,枝竹同釀豆腐索到湯汁更好食,香芋都夠軟糯,唯蘿蔔有少少硬🤏可能需要煮多陣~一人前盆菜 7.5/9其實我極少食盆菜,好似上一次食都係差唔多十年前?去到元朗個村入邊,第一次見到果啲超~~大~~盆完全O晒嘴😂今次諗住可能係最後一次係香港過年,所以特登去買基隆一人份盆菜,算一份支持,亦都係一份回憶💛HAPPY LUNAR NEW YEAR!!!🧧🧧

一人前盆菜 7.5/9

HAPPY LUNAR NEW YEAR!!!🧧🧧