2021-02-11 1450 瀏覽
幫自己慶生就當然要食餐好d,咁就book咗號稱九龍最靚嘅法國餐廳Gaddi’s,就係因為太靚,所以佢都要我dress up🥺有dress code。揀佢嘅原因,除咗因為係全九龍最靚之外,亦都為咗佢嘅特別之處,居然一間咁高級嘅法國餐廳有中文menu🤭。一入到去就俾個中西合璧嘅裝修所吸引,中式圖案嘅地氈再加水晶燈壓頂,但完全唔係中式酒樓果個感覺!因為疫情同冇晚市堂食嘅關係,佢只做set menu,職員會同你go through成個menu(其實得2頁!)同會講有咩推介。咁我就叫做個3個course嘅lunch set。除咗包之外(個煙肉卷真係好鬼香🥰)嚟頭盤之前會有個餐前小食,叫唔知咩洋蔥mousse,食落去個味就好似洋蔥湯咁,但佢有幾個texture嘅層次,入面仲有d脆脆,細細杯2啖就食完,好想再添食!頭盤我叫咗個黃猄肉酥皮批,講真我連隻動物咩樣都唔知,就試下!個批皮厚薄啱啱好,唔會一口粉同喪油!個肉好滑,至於黃猄肉係咩味呢。。佢唔係平常食嘅肉嘅味,有少少蘇味嘅,但我真係諗唔到用咩形容佢,總之就係野味啦!主菜我叫咗法國齒雪魚,個魚煮得啱啱好熟,好滑但有d彈性,似比目但唔多魚油嘅!本身個魚

主菜我叫咗法國齒雪魚,個魚煮得啱啱好熟,好滑但有d彈性,似比目但唔多魚油嘅!本身個魚係偏向清淡,但加埋個鮮味嘅北海道海膽一齊食,個味好海鮮呀~

甜品要咗個朱古力咖啡慕絲,食落去個感覺就好似一個朱古力味嘅Tiramisu咁,重朱古力味但有少少咖啡味!

最後當然叫咗我係半島最鍾意飲嘅Peach Ginger Oolong Tea作終結啦!食埋個Petit Four(都唔止4舊)咁就very good!😋佢個朱古力真心滑。

職員真係好細心,每道菜上嘅時候都會同你講解係咩嚟,入面有咩材料等等。之不過法國菜果然係要食好耐,我咁樣都食咗2個幾鐘。。🤪
2021-02-11