2018-08-12 2265 瀏覽
朋友問著幾多次,幾時食Pierre,都被自己各種理由reject,邊位會自己一個人食米芝蓮二星法餐啊. 要穿得靚,扮得靚,優雅端莊食餐飯都幾緊張.但係今晚我真係一個人食完. 本身對HK法餐真心要抖一抖,因為都知可能星星都會有少少失去威力,但係Pierre真係讓人眼前一亮. 菜品質素:基本功很紮實,一吃便知係法國菜,學院派,其實如果對法菜有研究係可以知道派系啲. 基本食啲都係要keep住精髓的菜同埋都唔會好容易處理. Starter係vegetarian. 上來有tomato salad,有roasted 黃杏仁配goat cheese,之後有番茄凍湯(內含草莓化解酸味)之後係茄子.Main course: 龍蝦,整隻龍蝦拆殼,有bisque,有龍蝦肉沙拉配杏仁奶,龍蝦肉配sauce. dessert:skip著,但係餐廳都巧溫馨送fresh lime sorbet 清嘴... 總之: 一個人吃飯吃足3個小時是很難,但係都非常有feel. 巧開心!餐酒:特別推薦的Chablis. 700 一杯.

餐酒:特別推薦的Chablis. 700 一杯.
  • Lobster. Vegetable (  starter)