身為一個無牛肉不歡嘅火鍋控,今次終於喺觀塘淥鼎記搵到天堂!😍 唔使再山長水遠北上,呢度嘅「堂主套餐」 簡直係為食肉獸而設嘅終極放題——$298起就可以任食潮汕手切牛肉2小時,仲要包海鮮拼盤同啤酒任飲,性價比高到嚇親人!🔥
🌟 必食五大亮點 🌟
1️⃣ 【手切牛部位全面解鎖】🐂
呢度絕對係牛魔王聖地!竟然可以任點匙仁、匙柄、吊龍件、牛朴肉、花趾肉五款潮汕經典部位!我個人最愛係:
•匙仁 - 柔嫩得嚟帶少少嚼勁,牛味溫和
•吊龍件 - 脂肪均勻,入口彈牙有肉香
•花趾肉 - 肉紋靚到似藝術品,輕涮5秒爽脆爆汁!
每塊都係手切,厚薄適中,咬落去個種鮮嫩真係急凍肥牛無得比!仲有贈送嘅雪花牛,油脂分布靚到發光,入口真係有種融化嘅幸福感~✨
2️⃣ 【金湯花膠雞鍋底超驚艷】🍲
湯底一上枱已經贏曬!金黃色嘅湯汁濃到黏唇,裡面仲有成隻鮮雞同厚身花膠!我同朋友每人狂飲兩碗先捨得開始打邊爐~花膠煮到軟糯黏口,膠質感滿滿,飲完成個人都覺得皮膚變好咗(心理作用?哈哈)💛
3️⃣ 【海鮮拼盤新鮮度滿分】🦐
雖然海鮮拼盤每人只限一份,但絕對對得起個價錢!鮑魚鮮甜彈牙、台山蠔爆汁、沙白蜆無沙,每款海鮮都係即日到貨嘅感覺,完全無雪藏味!特別係個元貝,大隻到好似食緊帶子咁滿足~🌊
4️⃣ 【60款配料+啤酒任飲】🍻
除咗主角牛肉,其他火鍋配料都絕不馬虎!超過60款選擇,由手打丸類到特色餃子應有盡有。最正係啤酒、涼茶、汽水任飲,打邊爐點可以無冰凍啤酒配襯!仲有 häagen-dazs 雪糕甜品作完美句點~❄️
5️⃣ 【環境寬敞+120分鐘夠盡興】⏳
地方夠大坐得舒服,完全無一般放題店嘅擠迫感。120分鐘足夠我慢慢嘆勻所有部位,服務員收碟同加湯都好快手,值得一讚!👏
#香港美食 #觀塘火鍋 #潮汕牛肉 #手切牛任食 #花膠雞湯 #吃貨日記 #牛肉放題 #性價比之王 #唔使北上食好西
#香港火鍋 #美食推薦 #食肉獸天堂 #打邊爐必食 #淥鼎記 #留港消費