2025-07-14
今日同班friend行完街,熱辣辣想搵啲開胃嘢食,就入咗「有間茶記響附近」試新菜式。冷氣夠凍,坐低即刻舒服晒!🍛 咖喱牛腩煲一上枱就聞到陣陣咖喱香!牛腩炆到淋滑入味,筋位膠質豐富,薯仔吸盡咖喱精華。最正係可以按自己口味加辣,我哋叫咗小辣,香濃得嚟唔會太刺激,送飯一流!🧆 一口黃金豆腐外層炸到金黃酥脆,入面豆腐滑溜到不得了!點埋甜辣醬,開胃又醒神。細細粒容易share,我哋叫咗兩碟都唔夠喉~🍶 清酒鹽焗花螺呢個fusion菜有驚喜!花螺用清酒同海鹽焗製,上枱時酒香撲鼻。螺肉鮮甜彈牙,蘸少少附送嘅wasabi豉油,味道層次即刻豐富晒。用附送嘅小叉挑螺肉,食得優雅又過癮!環境方面,雖然係茶記但乾淨企理,座位唔會太逼。伙記哥哥好有禮貌,見我哋食得開心仲送多碟黃金豆腐俾我哋試,真係好有人情味!三個人食到飽飽都係$400有找,已經約定下次要再嚟試佢哋其他招牌菜~
🍛 咖喱牛腩煲
🧆 一口黃金豆腐