餐廳: 長洲鐵漢
資訊:

冇得旅行就快3年了,唯有去下離島當去左個小旅行✈️長洲,我相信大家都不陌生。今日同朋友平日入去chill chill,以避開weekend既人流。餐廳好多好難選擇,太熱之下又唔想周圍行,最終尼左呢間新開有特色既餐廳。餐廳空間正常,員工有禮貌,上菜時間可以有待改善,最耐既野食等左40分鐘⭐️係我會推介必點既野食。 脆脆平安包 (流沙奶黃) ($28/串)⭐️本身可以有埋芝麻味,但佢售罄,所以試左流沙奶黃味。包既表面好脆👍🏻雖然冇流心,但奶黃好夠味,外型好有長洲特色。鐵漢少女心 (豚肉士多啤梨) ($28/串)⭐️呢款食物比較特別,好少係外面見到🙈士多啤梨較酸,但有豚肉係外面包着,食完幾開胃。炸大腸 ($28/串)炸得好脆,但係差少少味。冰鎮黃金咖喱魷魚 ($38/份) 辣~冇唔辣選擇⭐️人人介紹必試魷魚👍🏻咖喱味濃,少少辣,但可以接受,係熱嘅天氣食好舒服。雞皮餃子($25/串)特色食物,幾香幾多肉。鹽燒牛舌 ($28/串)正常發揮。日本粟米忌廉流心可樂餅 ($18/件)⭐️超級脆,忌廉粟米味勁香。軟殼蟹 ($48/隻)好脆👍🏻而蟹肉都新鮮,少少咸。胡麻稻庭冷烏冬 ($25/碗)正常發揮,份量兩啖就食
冇得旅行就快3年了,唯有去下離島當去左個小旅行✈️

⭐️係我會推介必點既野食

。 脆脆平安包 (流沙奶黃) ($28/串)⭐️
脆脆平安包 (流沙奶黃)

。鐵漢少女心 (豚肉士多啤梨) ($28/串)⭐️

。炸大腸 ($28/串)
炸得好脆,但係差少少味
炸大腸 & 鐵漢少女心 (豚肉士多啤梨)

。冰鎮黃金咖喱魷魚 ($38/份) 辣~冇唔辣選擇⭐️
冰鎮黃金咖喱魷魚

。雞皮餃子($25/串)
特色食物,幾香幾多肉

。鹽燒牛舌 ($28/串)
正常發揮
鹽燒牛舌 & 雞皮餃子

。日本粟米忌廉流心可樂餅 ($18/件)⭐️
超級脆,忌廉粟米味勁香
日本粟米忌廉流心可樂餅

。軟殼蟹 ($48/隻)
好脆👍🏻而蟹肉都新鮮,少少咸

。胡麻稻庭冷烏冬 ($25/碗)
正常發揮,份量兩啖就食晒😂
胡麻稻庭冷烏冬

。飲品 ~梳打水($10) & 雪梨海底椰 ($12)

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺
消費指數: 💰💰💰(人均消費$144)
環境質素: ☘️☘️☘️☘

• 長洲鐵漢 (長洲)
@cheungchautoughguy
長洲新興街65號地舖

同類餐廳 #cocofood_香港味道
同區餐廳 #cocofood長洲
2022-07-22
脆脆平安包 (流沙奶黃)
炸大腸 & 鐵漢少女心 (豚肉士多啤梨)
冰鎮黃金咖喱魷魚
日本粟米忌廉流心可樂餅