餐廳: Zeng
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
一向都prefer 中式煮法嘅海鮮,但今餐真係好好味,原來一直以黎都係我遇人不熟😆😆;食住正海鮮、對住靚維港、加埋好天氣,真係好Chill 好舒服啊。星期六日淨係得Harbour View Brunch Set,可以揀Zeng’s Seafood Signature  Collections(Original Price $628; Promotion Price $528),或者Harbour View Delight ($338),睇第一句就知我揀左前者啦。呢個Brunch Set 包左三個前菜,一個carbonara 同一個main dish,仲有甜品同餐飲,食曬之後真係好飽,飽到晚飯食碗菜就夠。🌗Acipenser Baerii Caviar 魚子醬 (10g)第一次食魚子醬😍😍~~~原盒魚子醬放係冰上保溫,配上貝殼匙,咁就唔會影響魚子嘅味道,但係太陽曬住d 冰好易就溶曬,要小心因為冰水會入左去個盒度(提得你因為我已經中左招🙈)。🌕Assorted Seafood Platter 海鮮拼盤大推!全餐嘅重點!生蠔勁新鮮又唔腥,淡淡海水味,無乜金屬味,走清爽而非creamy 路線,

Acipenser Baerii Caviar 魚子醬

Assorted Seafood Platter 海鮮拼盤
大推!全餐嘅重點!
Fresh Oysters with Salmon Roe
生蠔勁新鮮又唔腥,淡淡海水味,無乜金屬味,走清爽而非creamy 路線,連平時唔食蠔嘅朋友都覺得唔錯❤️!不過無𠝹開埋個帶子位唔夠貼心。
Whelk with Wasabi Marinade 芥末螺肉
🐚芥末螺肉有新鮮辣根,wasabi 味唔會太濃但又夠味夠refreshing。
食鮑魚最怕韌,呢個夠入味,軟得黎又仲有咬口👍🏻👍🏻👍🏻。
🦐蝦肉彈牙,冷食都仲有鮮味,蝦腸亦已處理乾淨,不過其他海鮮實在太正,比較之下相對失色🙈。

🌗Cold Served Lobster Salad, Yuzu dressing 龍蝦牛油果沙律
牛油果🥑就夠香軟,最怕就係遇著未熟透嘅牛油果會有陣草青味,加埋柚子dressing 夠清新,可惜龍蝦有少少overcook。

Mentaiko Spaghetti Carbonara 明太子卡邦尼意粉
🌖Mentaiko Spaghetti  Carbonara 明太子卡邦尼意粉🍝
意粉掛曬汁,意粉嘅每一吋都沾滿明太子醬。不過到最後幾啖就會鹹左少少。

🌗52°C Slow-cooked Salmon慢煮三文魚🐟/ Sliced Australian M5 Wagyu Sirloin Steak澳洲M5和牛沙朗扒/ Roasted Free-range Spring Chicken 烤無骨春雞 (和牛另外+$58)
Main dish 三選一,我地啱啱好三個人就一於每款都要啦!好可惜呢三道都比較平庸,薯泥仲好重牛油太過油膩🙈。

Cream Burlee焦糖布丁
Japanese Cheese Cake日式芝士蛋糕
🌗Japanese Cheese Cake日式芝士蛋糕/Cream Burlee焦糖布丁
甜品二選一,🍮焦糖布丁嘅係陽光底下好快溶,焦糖唔會苦,但布丁入面有半透明粒粒(唔知係咩黎🤔)唔夠滑,同埋第一次見布丁上面會有條草做裝飾,如果係薄荷會無咁怪異😆😆。
🍰芝士蛋糕底下有蜜糖作點綴,但點左之後會過甜。

加$158 有oyster free flow,好想瘋狂食蠔呀,但估計要全枱一齊free flow,如果全部朋友都鍾意食蠔有得諗下喎🤤🤤🤤。Champagne 都有得free flow,加$258/308就得啦。

🏞環境方面,對住維港呢個海景真係無得輸😍,不過戶外位真係無遮無掩,中午真係會曬到應一應同好熱,所以嘆下午茶會比較合適。有時間限制,入座起計兩小時,大家好好把握時間欣賞靚景~~
服務好好,唔洗叫就keep 住主動過黎加水,不過爭左少少笑容~~~
💸價錢係貴呀,但論食物同環境係物有所值嘅,久久先豪一豪都唔算好心痛嘅😅。

2021-04-10
Acipenser Baerii Caviar 魚子醬
Assorted Seafood Platter 海鮮拼盤
Fresh Oysters with Salmon Roe
  • Assorted Seafood Platter
  • Mentaiko Spaghetti carbonara