餐廳: 飲茶
資訊:

2020-05-07 719 瀏覽
大約一個月前,曾一家人到訪過旺角朗豪坊的飲茶,其實感覺幾好,當然,對於一個三歲已經跟老爸飲早茶的人,幾十年下來,總有一套標準,不少點心已經漸變,又或是靜靜退出舞台,相信好多人聽都未聽過,遑論食過,好彩仲有偉大既維基search。今次跟朋友走訪同集團中環核心店,玻璃外層斗大的「茶」字,老遠都見到。可能是成本較高關係,雖然同樣有套餐供應,但價錢跟旺角分店有點不同,多了$20。在「限聚令」下,6位朋友都要分兩檯,但食物擺放是鬆動得多。畢竟是集團式,菜色是保持水準。 套餐($148/位)兩位起 涼菜 呷醋木耳口感清新爽朗,可以挑起了食慾。七彩茄子及流口水雞BB辣,但幾惹味。湯品推薦椰皇老雞(加$20),雖然要加錢,但好清甜,不錯。海鮮冬蓉羹幾足料,唔想加錢可以一試。點心 有色蝦餃色彩不及旺角分店的亮麗多彩,餡料同樣十足,而且味道依然。至於菠菜鮮蝦粉果、蟹籽燒賣及鵪鶉蛋燒賣,都能保持水準。朋友第一次食透明波波,對於內裡的雜菌餡料大讚好香。小炒 舉手雞花比起上次食比較多汁,而且體形較大。懷舊蝦多士中規中矩,炸得略嫌過火。蓮

在「限聚令」下,6位朋友都要分兩檯,但食物擺放是鬆動得多。

畢竟是集團式,菜色是保持水準。

套餐($148/位)兩位起

涼菜

呷醋木耳

口感清新爽朗,可以挑起了食慾。

七彩茄子及流口水雞BB辣,但幾惹味。

湯品

推薦椰皇老雞(加$20,雖然要加錢,但好清甜,不錯。

海鮮冬蓉羹幾足料,唔想加錢可以一試。

點心

有色蝦餃

色彩不及旺角分店的亮麗多彩,餡料同樣十足,而且味道依然。

至於菠菜鮮蝦粉果、蟹籽燒賣及鵪鶉蛋燒賣,都能保持水準。

朋友第一次食透明波波,對於內裡的雜菌餡料大讚好香。

小炒

舉手雞花

比起上次食比較多汁,而且體形較大。

懷舊蝦多士

中規中矩,炸得略嫌過火。

蓮藕煎肉餅

咬落爽脆,但感覺有點油膩。

辣蟻粉絲

大家一致讚賞的菜色,是螞蟻上樹的變奏,粉絲炒得好乾身,辣蟻其實是肉末,用來送飯一流。

至於水煮辣牛及水煮辣魚,都是BB辣級數,但牛肉沒太多化學品處理過,而魚肉亦大大舊,肉質嫩滑,墊底的豆芽同薯粉掛滿了辣汁好惹味。

西檸蝦球

漿粉可以更薄,甜酸度拿捏得幾好,亦沒有多餘的醬汁。

蔬菜

清清地當然要整返碟菜,而薑汁芥蘭、金銀蛋時菜、上湯菜苗及煸四季豆,都是處理得不錯。

甜品

椰汁馬豆糕

蜜糖蛋散

炸得啱啱好,趁熱食最好。

睇住流奶

奶黃餡料熱辣辣,「吱」出的賣相好攪笑。

散點

鴿吞鳳梨

每籠只得3隻,人多就要追加,不過都係覺得賣相比味道出色。

一籠八戒

夠晒萌,包皮鬆軟可口,正。

馬拉盞椰菜苗

炒得綠油油又香口,有驚喜。

擔擔湯麵

跟旺角店一樣,麵條實在太腍了。

櫻花蝦飯

炒得好乾身,有水準,尤其是粒顆分明,櫻花蝦可以更重手,飯粒的熱力可以把櫻花蝦的香味逼出。

感覺上,點心大致平穩,其實個別小菜更出色,有時候,都要點啱菜色嘅!