2019-09-23 5044 瀏覽
「空港」,喺日文用語,即喺機場,「空港居酒屋」開店於富豪機場酒店內,我想就取咗「空港」為名。近幾年間,有幸去到較遠而唔同地方旅行,見識多咗,眼界闊咗,不過,機場周邊嘅餐廳都喺擦身而過嘅多。然而,今晚特意嚟到「空港居酒屋」一嚐其鐵板燒料理,皆因推出咗一款極超值嘅套餐,讓人願意花多少少時間同車費入嚟見識一下。其實,富豪機場酒店內嘅餐廳算喺幫襯過唔少,不過,幫襯「紅軒」已經喺11年前嘅事、「Regala Cafe & Dessert Bar」都7年前喇,而「藝廊咖啡室」就算喺近期啲,都只喺1年前嘅事,而今次到訪嘅「空港居酒屋」卻喺第1次。踏進餐廳,雖然裝修比預期簡單,但有種日本飯堂嘅感覺,而且,地方非常之大,感覺好闊落、舒服,好有空間感,就算嚟食鐵板燒都予人感覺輕鬆,唔會太拘謹。講到食鐵板燒,當然喺坐晌鐵板燒枱前啦,睇住師傅直接做菜,欣賞師傅手勢,味道以外,仲喺一種視覺嘅享受。如果人多,又唔想靜侷啲,唔想太多騷擾,餐廳設有兩個貴賓廂房,目測所見,都可以坐到十多、廿人。本來都打算影影餐牌俾大家參考,但都幾厚吓,有唔少頁數,事後上官網睇睇,都已經有餐牌提供,故此,就唔多此一舉貼出嚟。不過,打開首
,讓人願意花多少少時間同車費入嚟見識一下。
,就算嚟食鐵板燒都予人感覺輕鬆,唔會太拘謹。

本來都打算影影餐牌俾大家參考,但都幾厚吓,有唔少頁數,事後上官網睇睇,都已經有餐牌提供,故此,就唔多此一舉貼出嚟。不過,打開首頁,概略就知道店家以鐵板燒、日式吉列及新鮮刺身為亮點,最厲害喺提供成50款清酒,啱晒我老友。
不過,我哋嚟嘅目標清晰,一早定好主意,胸有成竹,就喺新推出嘅鐵板燒配清酒嘅「精選套餐」,共有8道菜,仲包括甲羅燒、焗龍蝦、安格斯牛柳,原價要$1,288,依家接近一半價錢,只喺賣$698
,加多$88仲可以任飲指定日本清酒,真喺抵到無嘢講
尾張男山(清酒)

友人就好此道,小弟對酒就普普通通咁啦,佢話啲酒頗清醇,易入口,口感好順,配鐵板燒感覺真喺唔錯。
尾張男山(清酒)
前菜三點

日本菜一向以精緻見稱,就連前菜都做得的骰,3款前菜包括胡麻毛茄、柚子蘿白、明太子沙津。毛茄即喺秋葵,口感有點黏黏,襯胡麻醬,和風味十足;簡單嘅蘿蔔絲,加入柚子汁,立時變得更爽口清甜;而甘筍粒混和沙律醬及明太子,味道亦變得有層次,為今餐奏出美妙起頭。
前菜三點(胡麻毛茄、柚子蘿白、明太子沙津)
自家製蟹肉忌廉餅

賣相貫徹精緻嘅炸物登場,咪以為就咁得面面一撮蟹肉,其實忌廉餅內仲混有唔少蟹肉,喜歡食蟹嘅朋友絕對滿足到你。亮點唔止喺咁,蟹肉及餅面之間,仲放上一抹蟹膏,甚有畫龍點睛之效,加上炸得香脆不膩,師傅嘅炸功了得。最得意喺食落又唔似薯餅嘅口感,師傅再作說明,叮一聲,啊!原來喺咁,棄用薯仔,改用日本米嚟做,既有心思,又有特別效果,讚呀
銀鱈魚洋蔥湯

唔喺講笑,送到上枱仲喺熱辣辣滾住滾住咁,碗洋蔥湯嘅洋蔥味本身已好突出,再加上應該喺以魚湯嚟熬製,故此,入口更有份魚鮮味。以為銀鱈魚就咁加幾粒隻落湯度啦,嘩!原來有成一大件,有食開鱈魚西京燒嘅朋友都知,外間賣一客基本嘅都百幾蚊啦,再者,見佢件銀鱈魚做得唔馬虎,都喺煎封晒先放落湯度,食到啲魚油潤甘香,但個湯喺亳無油膩感,好有誠意嘅一道湯品
松葉蟹甲羅燒

由於近年香港都開咗唔少浜燒店,加上唔少屋酒屋都有提供,所以,呢幾年都食唔少甲羅燒呢道菜,但食咁多次,相信就以呢一客印象最深。一來用上松葉蟹入饌,二來堅用好蟹蟹肉及蟹膏去做,三來放上大量蟹籽做點綴,夠晒吸晴。撈勻之後,入口味道好豐厚,嗒得出蟹鮮味,蟹膏所帶出甘腴嘅餘韻,絕對喺讓人喜出望外
岩鹽焗龍蝦

卒之到師傅粉墨登場,席前表演鐵板燒喇。為咗表示啲龍蝦喺新鮮飛機貨,專登事前拎出嚟俾我哋睇睇,童叟無欺,無花無假,郁得非常生猛,蝦身有光澤。向師傅查詢一下,龍蝦嚟自澳洲,咁就當然喺靚貨啦,切開之後,睇到蝦頭帶有唔少膏。
岩鹽焗龍蝦
睇住師傅逐步逐步咁做,先灑下岩鹽去焗,再拆肉煎香,下黑椒碎調味,確喺賞心悅目。
岩鹽焗龍蝦
最後,擺到靚一靚上碟,由始至終都做得一絲不苟。以鹽焗方式去做,帶出食材自然嘅鮮味,咬一口龍蝦肉,爽彈鮮甜,蝦頭少少蝦膏,豐腴味鮮。而且,每人都喺有一整隻龍蝦,吃罷非常滿足
鐵板燒美國安格斯牛柳

據師傅介紹,佢哋主要賣3款牛:佐賀A4和牛、澳洲M8和牛、美國安格斯牛柳,餐牌內嘅多款套餐,都可以自由選擇任何一款牛。當然,以配佐賀牛會最貴啦,但其實安格斯都唔差。
鐵板燒美國安格斯牛柳
又喺晌鐵板上經過一輪處理,煎封底面,調味,淋上拔蘭地,再切成一小口一件嘅呎吋。
鐵板燒美國安格斯牛柳
伴以自家炸嘅獨子蒜蒜片,佐以自家調和嘅醬汁。啲牛柳粒極之軟腍,鮮嫩多汁,帶少少油香,沾一點燒汁,好食
,而啲蒜片香脆不膩,增加整道菜嘅趣味。
櫻花蝦溫泉蛋稻庭烏冬

一般食鐵板燒,去到近尾都喺配炒飯,但呢個餐則送上稻庭烏冬,食啲濕濕哋口嘅嘢,仲好啦!咪睇佢細細,一樣好飽肚。烏冬內加咗好多櫻花蝦,隻溫泉蛋又做得啱啱好,蛋黃滑流而出,烏冬本身亦口感滑溜,帶少少煙韌感。
是日甜品

呢一晚嘅菓子簡簡單單喺兩件蕨餅(黑糖及抹茶味),啲蕨餅幾好食,軟軟糯糯。
是日甜品(蕨餅)
淨喺睇今晚所用嘅食材,感覺都值回票價啦,加上烹調得宜,煮法又多元化,唔會一味淨得鐵板燒嘢;再者,喺酒店內嘅餐廳,招呼絕不失禮。個套餐據我了解暫定只做到10月尾,仲需要提前預訂,真喺有心試嘅話就要有快襯手喇
用餐優惠
信用卡優惠