2018-08-29
一連幾天既電腦節 當然要出深水埗買下電子產品💻 掃完貨就去坐低抖下食碗甜品🍮餐廳好有懷舊既感覺 睇住一件件細細個玩過既玩具 食住糖水 有一刻好似回到過去 好想回到我最掛念既童年😆身為潮州人既朋友話要食返碗家鄉的特式糖水 清心丸係夏天必食既糖水 煙韌軟糯既清心丸煮熟左之後色澤變得晶瑩透白 咬落去好似橡皮糖 配埋滋潤清熱既腐竹馬蹄 最適合呢個炎熱既夏天☀💦💦凍食既馬蹄口感爽脆 還有煮溶左既腐竹 非常解渴和透心涼! 我最鍾意佢唔太甜 食完唔會甜到溜😬而我就叫了叄元豆花 賣相好吸引 有齊豆腐花 芋圓 地瓜圓 黑糖珍珠 可以在香草雪糕 愛玉 紅豆 芒果這4樣中選1樣作搭配 而我就簡左香草雪糕 大大球既雪糕好有雲呢拿味 撈埋滑嘟嘟豆味濃既豆腐花食味道層次更豐富 珍珠好彈牙有咬口 芋圓煙韌 好香蕃薯🍠味 西米紫色好靚呀 細細粒帶有紫薯味 好得意 整體黎講 $33好抵食 算係深水埗性價比高既甜品鋪