2019-02-13 1561 瀏覽
中國人特別重視農曆新年, 大家都有不少聚會、團年飯同開工飯等等。 而我每年都會去食特色的意頭菜, 例如豬手、 長壽麵、蘿蔔糕同年糕等等。當然不可少得「撈起」這道意頭菜啦! 今日來到元朗嘅莆田食飯, 第一時間叫番個「撈起、撈起」, 撈到風生水起先! 《鴻運發財撈起》,材料豐富, 意頭十足, 包括有紅蘿蔔絲、薄脆(遍地黃金)、紫菜(紫氣東來)同三文魚( 年年有餘)等等。再加上醬汁如鮑汁(包羅萬有)同蜜糖(甜甜蜜蜜)一齊撈起, 好開心, 店員仲不停地講祝賀語, 真係好有新年氣氛!至於味道方面, 好新鮮, 味道酸酸甜甜,醒胃菜。 《黃金荷葉包》 寓意金銀滿屋。外皮炸得香脆,夾上肉絲同洋蔥一齊, 夠晒惹味。 《媽祖麵線》 , 寓意長壽之意。 麵線口感細滑帶少少淋, 加上肉片、蛋絲、紫菜、蟶子乾、蝦仁等材料, 非常好味。 新年梗係要食隻橫財就手, 過大海就冇有怕啦! 《椒鹽豬手》 外皮炸得脆口, 脆卜卜, 椒鹽好香口, 味道十足, 仲有好多骨膠原添! 今日食得到好開心, 意頭十足, 大家新年快樂!

至於味道方面, 好新鮮, 味道酸酸甜甜,醒胃菜。

《黃金荷葉包》 寓意金銀滿屋。
外皮炸得香脆,夾上肉絲同洋蔥一齊, 夠晒惹味。

《媽祖麵線》 , 寓意長壽之意。

今日食得到好開心, 意頭十足, 大家新年快樂!