餐廳: ULURU
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
「怎麼冷酷卻仍然美麗,得不到的從來矜貴。」從來都避唔開要失去先識得珍惜呢個人生道理,人愈大就會想將所有野變得更完美。好似呢間人氣大熱既打卡聖地「Uluru」以黑白風格突破傳統框框,將每一個角落、壁畫、窗檯、傢俱都變得與眾不同。尤其是佢地以獨特手繪打造獨一無二既黑白世界,呢種無論食物同佈設都落足諗頭,絕對係值得大讚既!👇📌Uluru Afternoon Tea - $338/Two👉期待已久既「彩花之里 · 溫室下午茶」,亦都係一眾女神打卡既熱門地,咁流行Tea Set既原因,不外乎每件食物既精緻造型、象徵住優美同幸福既感覺,亦都相機食先既恩物!🔷️Savories -▪ Katsu Shrimp▪ Deep Fried Thai Fish Cake▫ 由兩款即叫即製既鹹點打頭陣,包括「泰式炸魚蛋」、「吉列炸蝦」香脆惹味,魚蛋有質感,咬落彈牙爽口;炸蝦炸漿薄脆,入口油而不膩,唔錯。🔷️Pastry Chef’s Special Sweets - ▪ Macaron▪ Yuzu Cake▫ 甜點由甜點師每日精選推介,兩隻口味既「馬卡龍」Size袖珍,但甜度比我想像中唔會太甜,外層微

呢種無論食物同佈設都落足諗頭,絕對係值得大讚既!👇

🔷️Savories -
▪ Katsu Shrimp
▪ Deep Fried Thai Fish Cake

▪ Macaron

▪ Yuzu Cake
太甜,外層微脆,口感唔錯;「柚子蛋糕」質感好似海棉咁鬆軟,口感輕盈,柚子味道少少微甜,幾好食。

▪ Lamington

▪ Uluru Mocha
▫ 不得不讚既係呢到竟然會有「林明頓蛋糕」,外層其實係由朱古力組成,口感細滑微甜,咬落好似海綿蛋糕,
鬆軟無比;「Uluru 摩卡蛋糕」口感比較結實,顏色均勻分明,帶朱古力口味亦都係我既至愛呀!

▪ Blueberry Yogurt

▪ Mini Apple Crumble
▫ 兩款帶酸酸甜甜既「藍莓乳酪蛋糕」、「迷你蘋果金寶」,前者睇落有少少似Mousse,
食落其實芝士味比較重,質感香濃奶滑,莓味算幾濃郁;後者口感香軟,酸甜味比較重,
真係食到啖啖蘋果肉,但甜得黎又唔會好"漏",我幾鍾意。

▪ Truffle Chocolate

▪ Mini Chocolate Candy Greenhouse

▫ 其實「松露朱古力」並唔係真係有松露味,其實佢係分開內外層,出面係朱古力,裡面就係鮮奶油搓成既朱古力粉,
可以食落會更加軟腍濃郁,對我呢d朱古力控黎講,絕對係好食都食唔到口!而另外呢款「迷你朱古力糖果溫室」
一定要重點推介,賣相精緻之餘,仲相當好食。由朱古力粉加埋朱古力Mousse形成,再裝係個好靚既魔幻球入面,
好似真係一個溫室咁,再加埋朵玫瑰花,配上半融得黎又咁香濃幼滑既朱古力,真係叫人欲罷不能呀!

🔷️Drink -
▪ Uluru Rose Tea

▪ Lavender Dream

▫ Tea Set當然點少得女神專屬既野飲呀!Uluru Rose Tea以士多啤梨;迷迭香、食用花製成既花茶,簡約花香,感覺清新;
Lavender Dream混入荔枝,將夏日清甜感覺帶出,配上薰衣草糖漿配合英式早餐茶茶底,令人係鬧市中有種寧靜既時光。

2020-01-04
  • Uluru Afternoon Tea