餐廳位於商業大廈嘅一樓,如果唔係上網見到人介紹,真係唔知有間餐廳喺度😲餐廳格局唔大,大約坐到20幾人,所以啲booking 都好滿。環境方面有好好利用鏡面同光線去營造返個空間感,我地坐2人枱唔會覺得同隔離枱好近,環境一啲都唔侷促。介紹返個餐牌先💁🏻‍♀️我哋當晚餐牌上有三款omakase,佢哋嘅分別係有部份主菜唔同:🔸季節懷石($1,380): 主打熟食🔸紫set($1,680): 主打刺身壽司🔸夢 set($1,980): 結合左季節懷石同紫set 入面最出名嘅菜式我哋揀咗夢set💕,食懷石料理梗係唔少得要襯返支sake🍶,佢哋會攞一盤唔同款嘅清酒杯俾我哋揀,真係每款都好靚,有啲仲有金箔!我哋叫咗支「李白」,定價合理,酒入口醇和,清甜順滑,米香味係口中溫和地散發,非常適合平時唔太飲酒嘅女士!成個懷石料理一共有12道菜:❤️ 第一道「先付」炸迷你鮎魚 - 鮎魚係靠魚旗支撐在石頭上,而魚身係凌空㗎,經理話要條魚夠新鮮先做到呢個效果!佢炸得好香脆,由魚尾開始食到魚頭,連骨都食得㗎!鮎魚本身味甘帶苦,未必符合每個人嘅口味,但用黎佐酒就幾正!好食度:⭐️⭐️⭐️

🔸季節懷石($1,380): 主打熟食
🔸紫set($1,680): 主打刺身壽司

成個懷石料理一共有12道菜:

❤️ 第一道「先付」
先付
好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)

❤️ 第二道「八寸」
八寸
呢道菜一上台即刻帶比我無限嘅視覺衝擊,由之前嘅櫻花樹變咗今季嘅紅葉樹🍁無論係擺盤定係食材都隨着季節變化,依次序食食材有粟米,栗子,芋頭,無花果,每一小啖都比你感受到食材本身嘅味道!
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

❤️ 第三道「鮫鰈魚刺身二食 」
鮫鰈魚刺身二食
白身魚魚味本身偏淡,師傅用一整塊粉色鹽板托底,滴幾滴青檸汁喺塊鹽板上,掃兩掃之後魚鮮味即刻出晒嚟!😍而紫蘇葉後面就係第二食,用鮫鰈魚刺身包住切咗絲嘅醃製茗荷,好好食!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨(4.5/5)

❤️ 第四道「脆米紙配魚子醬帶子他他」
脆米紙配魚子醬帶子他他
脆米紙分別係粉紅色嘅玫瑰味,黑色嘅墨魚味,同埋綠色嘅綠茶味,帶子他他上面啲花瓣係師傅一粒一粒咁放上去㗎!真係少啲心機都唔得!將魚子醬同埋啲帶子他他撈埋,放喺脆米紙上面食,魚子醬啲鹹香帶出帶子嘅鮮味,唔錯!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)

❤️ 第五道「刺身二品」
刺身二品
你係冇諗到師傅對於兩款刺身擺盤都可以咁講究呢?😂響螺肉好彈牙,但我本身唔中意螺肉陣味。深海池魚切得非常之厚身,魚脂好香但唔會漏,啱啱好。
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)

❤️ 第六道「創作料理」
創作料理
師傅話佢用咗一個月時間去研究呢道分子料理,餐廳經理叫我地就咁試一啖泡泡先,試完之後覺得一定係用咗好多蝦同蟹先做到咁濃縮嘅泡泡🤯好濃郁!之後就撈勻佢,連埋啲龍蝦蟹肉海膽再加三文魚籽放入口,每一啖都係海鮮精華😳好似成個太平洋放咗入口,置身係海洋之中!🧜🏻‍♀️
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)

❤️ 第七道「中秋限定刺身」
中秋限定刺身
呢道個擺盤又係靚到哇一聲😍淺藍色嘅湖水(真係水黎),再加埋啲石景,擺設非常有心思!
食嘅順序係:兩件鯖魚,兩件銀鱈魚,同樣地嗰皮都係有燒到,呢啲本身魚油咁飽滿嘅魚再燒一燒,真係冇得彈!😋到最後就分別係赤身中拖羅同埋大拖羅,呢三個都係好高質,油脂感非常之豐富,食完成個口都仲有個餘韻喺度!
食晒之後先係最大驚喜,因為你食完會見到有個月亮🌕嘅湖景,切合中秋主題。
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)

❤️ 第八道「湯」
師傅將龍蝦🦞釀入遼參底到,入口爽口彈牙!至於佢嘅湯底,望落去清到你以為真係清湯咁,但其實一上枱已經聞到好香嘅蝦味🦐飲落去濃郁! 另外可以將湯碗上啲爆谷放入碗中,增添口感。
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨(4.5/5)

❤️ 第九道「蟹屋蒸蛋」
蟹屋蒸蛋
又係一個藝術品!出面隻蟹仔都可以食㗎,香脆可口!打開屋頂,見到浸咗蟹湯嘅蒸蛋🦀蟹味非常之鮮味!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)

❤️ 第十道「A4鹿兒島和牛」
A4鹿兒島和牛
呢度師傅好細心咁考慮到客人食到呢度已經有啲濟,所以採用咗A4和牛,冇咁油膩!😆經理叫我地望吓葉上面嗰三滴水,原來每碟都有😂,可以睇得出師傅對美感嘅堅持!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)

❤️ 第十一道「海膽飯」
海膽飯
又係一道將成個太平洋放入口嘅菜式!好好味!但要記得撈勻先好食,因為一層一層食就會食唔到各種食材互相衝擊的味道!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨(4.5/5)

❤️ 第十二道「黑松露意大利飯」
黑松露意大利飯
最後兩道都係飯,原本以為自己飽到食唔到,但食咗第一啖勁香濃嘅黑松露意大利飯之後,就停唔到口😂成個飯食晒。雖然呢個係意大利飯但係師傅係用咗日本珍珠米去煮,想盡量用返日本嘅食材!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨(4.5/5)

❤️ 最後一道「海鹽雪糕」
海鹽雪糕
食到呢度已經飽到上喉嚨😆好彩甜品係雪糕,有啲海鹽中和返個甜度,唔會太漏,收尾收得唔錯。
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨(4.5/5)
不得不讚呢度嘅服務真係一流👍🏻佢哋每一道菜都詳盡介紹,你有唔明嘅地方都會好樂意咁解答,又會時不時同你傾吓計講吓笑,令到成餐飯都食得好開心。佢哋仲好細心咁留意到我係左手渣筷子,幫我將豉油碟由右邊放到去左邊。🥰呢份細心真係睇得出佢哋係由心服務客人!非常值得加分!
2020-09-29
$2000 (晚餐)
生日
刺身二品