無論你年薪幾多,有幾高既成就,你都只不過係一個人。如果無人能夠同你一齊分享你既喜怒哀樂,果種痛苦係有幾咁難受。所以再黎到K11 Mesua約埋個老死Hehe下,一嚐意大利Fine Dining餐廳「Velo Italian Bar & Grill」。呢到既餐廳環境相當開揚,特大落地玻璃顯得採光度十足。不過今晚我就唔係Dinner Buffet,就算單點價錢都絕對抵食!👇📌Black Truffle Cappuccino Soup w/ Wild Mushrooms - $138👉頭盤必食招牌菜之一「黑松露野菌湯」,概念係將野生菇菌攪碎成湯,再注入Cappuccino既裝飾杯裡面,再係面頭上灑上松露。成個湯既質感都充滿濃香,每一啖都食到蘑菇碎,口感豐富。松露味完完全全將整個層次昇華,再加埋用奶打成既Foam大大增加質感,如果你無試過,一定會後悔!📌Wagyu Beef Sirloin Steak - $428 (200 gr)👉Steak亦都係呢到既Signature,今次試左「霜降牛扒」,以Medium程度,時間處理得岩岩好。切開有明顯粉嫩色澤既肉質,紋理明顯油脂比例完美。入口牛香濃厚

切開有明顯粉嫩色澤既肉質,紋理明顯油脂比例完美。入口牛香濃厚,嫩滑既口感完全將所有煩惱一掃而空,

最重要既係大廚將肉汁緊緊鎖住。配埋時令既牛油菠菜同焗薯既side Dish,真係叫人難以抗拒呀!

📌Pizza Salamino Piccante - $188

▪ Spicy Salami
▪ Black Olive
▪ Mozzarella Cheese
▫ Pizza係意大利菜必食既恩物,黎得呢到亦唔例外。有我最愛既「意式辣肉腸薄餅」,
一客8件份量其實唔錯,餅底由餐廳自家即叫即製,黎到既時侯仲係熱辣辣,口感薄脆。
簡單既莫札瑞拉芝士鋪滿哂成個餅底,加埋辣肉腸咁就成件事變得更加惹味!

📌Dessert -
▪ Panna Cotta w/ Wild Berries Sauce - $88

▪ Taro Cake -
▫ 意大利菜亦都好注重甜品環節,今次試左呢個「奶凍配野莓醬」,我就覺得唔錯,
野莓既酸中和返奶凍既甜,成件事變得清新而不膩,非常好食;最有驚喜係當晚因為
等個steak既期間,實在等得太耐,經理好主動咁請左我地食呢個佢地自家製甜品「香芋椰子蛋糕」,

蛋糕既份量都幾巨型,以芋頭同椰子既配合,香味濃郁,呢d服務真係要抵讚!
2020-01-09
  • 黑松露野菌湯