香港人奴性重呢個就必然,但正正因為呢個缺點,漸漸遺忘左Work-life-balance既意義。憂鬱、焦慮、狂燥亦成為最常見都市病,但我地竟然將習慣變成自然,如果可以,我寧願賺少幾個錢,都要好好放鬆自己。尤其是去呢間酒店級數既餐廳「Moreish & Malt」,能夠將我昨天的煩惱全消,走明日更長既路。👇📌Small · Bites -▪ Crabmeat · Avocado · Bruschetta - $108▫ 呢客「三文魚蟹籽·蟹肉牛油果多士」完美呈現左咩叫做黃金拍檔,三文魚籽既鹹香配上蟹肉既爽甜、牛油果既清香,三種唔同口感既層次加埋,將整個味蕾提升唔少;而且多士烘得非常脆口,一啖過層次分明而且唔會好heavy,認真,呢個不得不食!📌Snacks · Appetizers -▪ Truffle · Fries - $68▫ 另一款小食必點既「香蒜黑松露·薯條」,我呢d黑松露控,往往見到有佢既存在,我都會相當著迷。薯條炸得好香脆,就算影相影耐左,食落都唔會太軟淋,口感仲係到;加埋蒜香同truffle味,香味瞬間突出!📌Main · Sides -▪ Yuzu Sous Vide

📌Small · Bites -

將整個味蕾提升唔少;而且多士烘得非常脆口,一啖過層次分明
而且唔會好heavy,認真,呢個不得不食!

📌Snacks · Appetizers -
Truffle · Fries - $68

口感仲係到;加埋蒜香truffle味,香味瞬間突出!

📌Main · Sides -
Yuzu Sous Vide · Pork Chop - $258

▫ 要學會慢活既態度,首先要掌握慢煮既節奏。就好似呢道
慢煮柚子·加拿大有骨豬鞍」,切開裡面既肉質相當通透多汁,

食落嫩滑爽彈,完全唔係我想像中果種好乾身好硬既質感;
認真好食。配搭埋清新既自家柚子蜜同埋烤薯角
整個份量夠哂2人食用,果然無令我失望!
2020-10-19
  • Crabmeat · Avocado · Bruschetta
  • Truffle · Fries
  • Yuzu Sous Vide · Pork Chop