🏆 米芝蓮一星餐廳🏆 2021年亞洲五十強餐廳第十六位.今日終於食到呢間期待左、排左成個月既米芝蓮餐廳😭😍 VEA意指總廚Vicky Cheng x 總調酒師Antonio!餐廳可以容納大概46人,大部分都係分區圓弧形Bar枱式座位,好處係可以俾客人近距離欣賞廚藝表演。P.S. 限聚原因,只開放一半座位預訂!想幫襯嘅話要最早28日前就要上網預約😌我唔客氣啦😋Bon appétit!.未嗌嘢食,先開咗自己帶去既Jacques Selosse Initial先! *酒評:請移玉步去😌.📌三款小食賣相精緻: 蜆肉極鮮甜,係三款小食入面最好食既一款😍.鵝肝醬開心果脆卷脆卷好鬆化,內餡係肥美既鵝肝醬同增加口感既開心果!.瑤柱枝豆撻瑤柱炸得乾身,配撘埋枝豆同薄脆既撻皮,好食👍🏾.📌 鹹魚白菜呢道點心上枱既時候,音樂盒木盤就會播起純音樂《分分鐘需要你》🎶 旁邊仲有2卷小字條💌,寫住「鹹魚白菜也好好味」,喂!聽完睇完都冧哂啦大佬🥰 鹹魚白菜點心係用鹹魚、豬肉、白菜蓉同埋雞蛋打成cream ,再釀入雞蛋殻。好幸福呀😍.📌TARBOURIECH OYSTER🦪下層勁甜嘅台灣蕃茄🍅同法國士多啤梨🍓,配埋係上
🏆 米芝蓮一星餐廳
🏆 2021年亞洲五十強餐廳第十六位
P.S. 限聚原因,只開放一半座位預訂!
想幫襯嘅話要最早28日前就要上網預約😌
我唔客氣啦😋Bon appétit!
未嗌嘢食,
*酒評:請移玉步去😌
📌三款小食賣相精緻:

蜆肉極鮮甜,
係三款小食入面最好食既一款😍
鵝肝醬開心果脆卷
脆卷好鬆化,
內餡係肥美既鵝肝醬同增加口感既開心果!
瑤柱枝豆撻
瑤柱炸得乾身,
配撘埋枝豆同薄脆既撻皮,好食👍🏾
📌 鹹魚白菜

📌TARBOURIECH OYSTER🦪

下層勁甜嘅台灣蕃茄🍅同法國士多啤梨🍓,配埋係上層既法國南部🇫🇷玫瑰生蠔,帶子位厚大爽脆,蠔肉帶輕微金屬味又圓潤鮮甜,好食!
📌White Asparagus

白露筍配海膽,配埋伴碟嘅麻油,
榛子粒同魚做嘅汁。
📌Sea Cucumber (VEA招牌菜)

呢道係我全晚最中意嘅菜。底層係用虎蝦整既蝦膠,面層係烤脆左表面既日本關東遼參,食落鮮嫩彈牙,拌碟用左法國螯蝦膏熬制極濃郁鮮甜既醬汁😍上菜既時候即場噴上一層二十年陳年紹興花雕酒,好好食呀🤤
📌間場: 蟠桃菓雪芭🍨

有睇西遊記就知蟠桃菓係: 三千年開花,三千年結果,三千年成熟🤣 今次VEA將澳門百年老字號「同益百花魁」蟠桃菓混入雪芭之中,清洗一下味蕾!所謂蟠桃菓,其實就係北杏,味道酸甜酸甜,開胃消滯,感覺好新鮮、好特別!
📌Crispy Daikon(第一道主菜)

日本大根炆腍之後,炸到外層微微脆口,面頭放左一隻日本生雞蛋。餐廳建議食既時候篤穿蛋黃,令蛋黃漿覆蓋成舊大根,配埋拌碟既黑松露汁。個人認為日本蛋黃味道太濃,有輕微蓋過大根既味道!
📌間場:台灣烏龍茶🍵
烏龍茶香醇順口,可以清一清口腔既味道!
📌FISH MAW(+$980)

第一次食鳳眼果🤣
質感似粟子🌰,味道似蕃薯🍠 幾得意,
配埋花膠同黑松露一齊食,幾特別🤭
📌28 HEAD DRIED ABALONE(+$1,580)

本來Set既主菜係羊🐐,但我地加咗$1,580試下佢哋餐廳另一個招牌菜—「法式乾鮑皇冠派」! 整法就好似威靈頓牛扒,但今次係威靈頓28頭日本吉品鮑,每隻都要準備5-6日!配上”Sweetbread”小牛胸腺同菠菜,再以香脆既千層酥皮包住,最後淋上鮑魚汁! 但個人認為小牛胸腺味道太濃郁(唔係腥味),搶走左鮑魚既風頭!(可能用雞肉會更好,但食材唔夠矜貴吧🤣)
✨#Yob長知識系列:
「Sweetbread」唔係牛肉,唔係甜麵包,而係內臟!指3-6個月小牛靠近胸口既腺體,小牛成熟之後,呢個腺體就會不見。
甜品時間:
📌Bird’s Nest

底層舖滿切成小圓球嘅清甜靜岡蜜瓜粒,中層係濃郁滑溜嘅北海道牛乳奶凍,而最面層淋上矜貴又滋補養顏嘅燕窩,表面放上白色食用花,賣相極其高雅。餐廳建議一匙到底甘食,可以一啖試到三層唔同既口感!
📌糖葱餅配雪糕🍦

呢個好好食囉媽咪呀🥲
其實好想試餐廳之前出過既
真。糖葱餅,夾椰子雪糕,但可惜轉左Menu🙁
📌Mignardises

Sweet Selection 有6件小甜點,非常精緻!唔會太甜。最中意既係Condensed Milk Mochi 煉奶糯米糍,糯米皮好薄軟熟,包係入面既煉奶係流質,奶香十足,又唔會太甜🥰 另外日本香印青提粒同朱古力餅個兩款甜點都好食!其他甜品仲有迷你菠蘿包、焦糖餅同莓味餅乾!
我哋今次係訂3-6pm下午場,
6 Courses Menu $1,680 x2 ppl
Still Water (+?)
轉花膠 (+$980)
轉鮑魚($1580 for 2)
Corkage fee ($500)
服務費 (+10%)
總括而言,呢餐三個鐘既「鹹魚白菜」承惠$7,xxx🤣 臨走時,餐廳仲送上小禮物俾我地:芝麻曲奇! 但係成個用餐體驗好好,食得開心都係真既🥰
=========================