2018-05-10 1417 瀏覽
住屯門有個好處, 就係食海鮮無難度, 很容易便到了三聖村, 係海鮮檔買完交比酒樓就OK! 今次買左5款主要海鮮, 大約九百幾蚊。 花甲 (白酒忌廉煮花甲配烏冬) 每次食呢個都覺得烏冬才是主菜, 因為烏冬完全吸收了白酒忌廉的味道. 當然, 新鮮的花甲地大大地提升了整道菜的味道. 鮑魚(薑蔥鮑魚煲) 火喉剛好, 鮑魚沒有過熟, 鮮甜的鮑魚加上薑蔥的香味, 真的要趁熱食啦! 元貝(蒜蓉粉絲蒸元貝) 這麼大的超級元貝, 簡單地用蒜蓉粉絲蒸已經是完美的了, 真的不須要再配上其他味道, 食前加少許豉油提鮮, perfect! 龍蝦(青山灣焗芝士龍蝦) 青山灣焗芝士龍蝦是這兒的名菜, 龍蝦熟度剛好, 芝士香而不膩, 除了這兒, 真的想不到有什麼地方可以食到. 奄仔蟹(鹽油焗奄仔蟹) 又是時令的奄仔蟹, 多膏鮮甜, 又是最簡單的煮法就是最能保持原味的了! 除了這些, 也多點了鮮料海鮮湯, 每位都只是收$18, 我們只要在海鮮檔執少許海鮮(雜魚、瀨尿蝦、沙白蜆) 加埋番茄薯仔湯, 就成了鮮味的一個湯了. 一人都有兩碗的. 除了海鮮, 也點了出名的泰皇芝心蝦丸, 香脆, 芝心是流出來

今次買左5款主要海鮮, 大約九百幾蚊。

花甲 (白酒忌廉煮花甲配烏冬)

鮑魚(薑蔥鮑魚煲)

元貝(蒜蓉粉絲蒸元貝)

龍蝦(青山灣焗芝士龍蝦)

奄仔蟹(鹽油焗奄仔蟹)

除了海鮮, 也點了出名的泰皇芝心蝦丸, 香脆, 芝心是流出來的.

海鮮連加工費, 也是平均人頭四百多, 已經是星期六日在貴賓房的價錢, 如果是平日同係大廳食, 會更抵食!
題外話/補充資料: 係廳食其實會再抵D!
2018-04-28
  • 鹽油焗奄仔蟹