2024-01-16 302 瀏覽
屋企人長期有買Kiki拌麵,間中都有煮一包蔥油拌麵過下口癮,不過Kiki麵店係香港駐足左幾年,我同朋友仔都係第一次幫襯門市👯‍♀️銅鑼灣希慎店行木系文青風,裝潢以木色調為主,並且係旁邊加入左一個品茶小角落,可以同時優哉游哉咁嘆茶同打卡影相留念!🥢全日套餐揀左蒜片台式腸,加左十蚊轉蟹黃油拌麵🦀同熱既白桃烏龍。木盤入面有幾個碗仔,黃色既係蟹黃油,黑色既係醋同主角蟹黃☺️蟹黃色澤鮮黃呈糊狀,份量亦非常慷慨,每一啖都會食到蟹黃同蟹肉碎,再加埋蟹黃油一齊撈匀,增添左唔少風味,食到咁上下仲可以倒入黑醋解膩之餘,更加帶出蟹既鮮味!切成薄片既台式香腸略帶甜,配上生蒜帶辛辣感,唔錯唔錯!白桃烏龍茶🍵味道清香,茶味唔會太苦澀,亦都有助解滯!🥢龍眼蜜烤雞排拌麵龍眼蜜入饌比較少見😍雞排先用上五款秘製香料醃製再烤焗,再係雞皮上塗上黎自台灣既龍眼蜜,雞皮帶小小焦香,散發出陣陣香氣,用上脾位既雞肉厚身嫩口,配彈牙既拌麵一齊好夾!而且雞脾肉好大份,男仔食都會夠飽。🥢涼拌皮蛋豆腐不過不失既一款小食~豆腐切成百葉狀再灑上肉鬆同木魚碎,再配以甜醬油,同其他台式小店味道差不多。📍KiKi麵店銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBA

🥢全日套餐

🥢龍眼蜜烤雞排拌麵

🥢涼拌皮蛋豆腐

📍KiKi麵店
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B106-107號舖