2020-03-22 69 瀏覽
今次去食嘅係一間好出名嘅燒鵝店,香港本地人應該都非常熟悉。咁多間燒鵝店入邊,棋哥燒鵝店馳名中外可謂數一數二。攞咗米芝蓮嘅燒鵝美食真係唔少香港人嘅驕傲店內非常乾淨嚟到一定係要食燒鵝,但係其實其他燒味都非常不錯。可以考慮吓牛展、叉燒棋哥燒鵝出咗名係用荔枝柴燒出陣陣幽香,融入左係燒鵝入邊。燒出嚟嘅皮香澤光滑細緻,肉汁多,但係覺得有腥味。鵝髀肥瘦適中,脂肪燒得肥而不膩。皮香脆且薄,肉質甘香而且有好重鵝油味。咀嚼後的油脂香味餘韻不錯。食燒鵝髀一定係配上瀨粉,濃香鵝汁鵝油配清淡的瀨粉,味道超夾!酸梅醬清香脆皮燒腩仔一邊記得仲有好多其他燒味拼盤值得選擇,我自己個人就當然比較喜歡脆皮燒腩仔肉。另外加碟蔬菜平衡一下

店內非常乾淨

棋哥燒鵝髀