2018-01-03 472 瀏覽
近排天氣時冷時暖,早晚就特別寒,收工凍凍地就梗係想約埋班frd打番個邊爐暖下肚啦。朋友提議大紅袍,話坐得夠舒服,吹水都開心啲,見到係荃灣開咗新分店,幾近西鐵站咁,啱晒住大西北嘅我地,一於book位試試佢。講番野食,一黎梗係點湯底先,我地點咗金屋藏嬌,成大舊冬瓜,配埋大約半隻雞,非常足料。店員仲溫馨提示我地可以先飲下個湯試下先,又真係幾鮮甜,仲有我最鍾意嘅竹笙,吸晒啲湯好好食啊!見個湯底咁高質,我地都即刻叫咗冰豆腐同響鈴,盡情吸啲湯汁,正啊!!呢度啲火鍋配料選擇都幾多,我地就揀咗招牌餃(黑松露蟹肉餃)、韮菜餃、脆鯇片、黑豚五花腩片、鬼馬蝦膠同埋娃娃菜等等。不得不提個招牌餃真係好驚喜,唔單只大大粒,一咬啲黑松露香味即刻爆晒出黎!而另一款韮菜餃都同樣好食,一碟有成8粒,大大粒夠晒足料。脆鯇片夠晒新鮮,啱晒鍾意食魚嘅我~呢度每款野食都真係好大份,我地一行四人,叫咗9樣配料,加兩楂野飲,飽到差啲行唔到,埋單都唔洗$1000。非任食邊爐黎講,呢種質素同份量,真係超晒值。咁啱今次有同行朋友唔食牛,見到隔離枱啲安格斯牛好似幾正咁,下次一於再黎試試佢!