2024-02-07
《小龍焱老火鍋の食評》by@ihungry.hk四川菜點可以唔重口味😈?今日小編會同大家介紹一間超重口味嘅老火鍋,就係位於北角僑冠大廈嘅小龍焱老火鍋!🔸『三國無雙鍋 - $116』▶️牛油+自選兩款湯底重口味出沒請注意🔥小編選擇咗微辣牛油湯底🌶️,麻而不燥,辣而不嗆,超級之重口味,勁高質!小編亦推薦蕃茄及野菌湯底,蕃茄湯底酸酸甜甜非常開胃,野菌湯底擁有濃郁菌菇鮮美,整體口味都比較濃郁,絕對啱晒重口味嘅你😍!🔸『九仙宮 - $186』九仙宮包含9 款唔同火鍋菜式,包括巴沙魚、鮮蝦、毛肚、鵝腸、鮮鴨血、牛肉丸、蟹柳、黃喉及海帶苗,唔單至外表夠打卡,連食物質素都係非常高質,非常新鮮👍👍!🔸『招牌手切牛肉 - $123』招牌手切牛肉以手工切割牛肉為主角🐮,每一片牛肉都經過精心處理,保持其鮮嫩多汁特性,每一口咬下去,牛肉豐富口感和濃郁肉汁都會喺你口中散發,帶來滿滿嘅滿足感🙈!🔸『轟炸饅頭 - $30』轟炸饅頭外酥內軟,炸至金黃酥脆外皮包裹著鬆軟饅頭內餡,每一口咬下去,你會都感受到外皮香脆和內餡綿密口感,超正!此外,轟炸饅頭搭配甜甜香濃嘅煉乳,為整個口感增添了一抹迷人甜味,感覺超越邪惡😆!🔸『其他火鍋
🔸『三國無雙鍋 - $116』
▶️牛油+自選兩款湯底
🔸『九仙宮 - $186』
🔸『招牌手切牛肉 - $123』
🔸『轟炸饅頭 - $30』
🔸『其他火鍋配料- $16-33』
▶️出前一丁$16
▶️鳥冬$16
▶️娃娃菜$20
▶️午餐肉$32
超過20款配菜任你揀👏,無論係蔬菜、丸類、海鮮都應有盡有,仲要全部都係好新鮮㗎😍!
🤪iHungry肚餓指數:7.5/10