正顯示第 241251
特別條件
篩選條件
2019-10-09
是次消費
每人約$400 (晚餐)
OCT 19

第一站上水之後,下一站係元朗, 富達廣場 k Plus 食西餐🍴🥩🥂🥂 這間西餐廳裝橫以木材為主調, 工業元素風格, 更有戶外座位, 方便鍾意戶外飲啤🍻同放毒嘅人仕😙 2人精選晚餐 -頭盤 ~ 新鮮大碟鮮菜沙律,另外有三款麵包, 配上特製醬汁👍 ~ 黑松露牛肝菌湯, 香氣十足非常creamy👍 ~ 意大利風乾火腿配蜜瓜👍 主菜 -澳洲肉眼扒拼香草牛油焗波士頓龍蝦尾🥩 ~ 香氣撲鼻, 啖啖肉,火候控制得啱啱好, 唔會過龍🤤 - 墨魚汁鮮帶子海...
2019-10-12
OCT 19

因之後一日要追電視戲大結局XD 所以提早一天慶祝一週年,選了這間食海鮮粥底鍋的店。 餐廳並非任食類型,不過海鮮餐一定夠哂飽。餐牌自己睇。 開胃清涼兩小食碟 - 花生&青瓜,花生是醃過淋的那種,青瓜酸酸地都唔錯。 燉湯 - 裏面見到姬松茸、雞肉、豬肉、螺頭、玉竹等,無味精,足哂料yummy 蒜蓉泰醬焗青口 - 青口新鮮,醬料除咗蒜仲有少少甜味,配搭得宜。 主食 - 兩個人都揀咗龍蝦(每人半隻)同新鮮鮑魚。加上其他必有海鮮一併送上。雖然大部分海鮮都唔係好大隻,不過望/食落鮮度都唔錯,尤其...
OCT 19

每星期去友愛村買餸。 我也會跟老公食呢個套餐。 魚柳唔係大塊但熱呼呼都可以,只是冇咩魚味。 牛油麵包超好味,不同平時架方包,重牛油味。 雜菜沙津都可以。 老公說午餐肉薯仔螺絲湯粉好味道。
檢視所有留言 ()
雞軟骨、黃金雞(例)
雞軟骨、黃金雞(例)
雞軟骨
黃金雞
5分鐘 (外賣自取)
2019-10-13
是次消費
每人約$50 (午餐)
OCT 19

前排有日sick leave, 睇完醫生黎買野食順便支持下有良知小店。 我問店員(都可能係老細,唔知)有咩推介,佢好細心,見我病左😷叫我唔好食雞(明明佢地主要係賣雞) 吃左個豬脾飯,應該係因為病左冇乜胃口,唔係特別吸引。但都覺得個湯好清甜,絕對唔同其他地方嘅味精湯 今日有機會再試: 炸雞軟骨,分量多。好咬,炸得剛剛好,好香口。唔會好厚粉,又唔會炸得唔夠咬落去成口油。送啤酒一流。下次朋友黎gathering 我會買呢個做小吃! 今次我喺下午備貨時間去,睇佢地整咩方便啲,費事阻住晒所以外賣返屋企。既然返屋企飯可以自...
OCT 19

日子縱使唔好過,都要盡力咁快落去過。 俗語都有話開心又一日,唔開心又一日; 要上路,都要做一隻飽鬼。 雖然口袋裏面已經所淨無幾,但都要食餐飽嘅。 薯蓉,肯德基家鄉雞嘅薯蓉,我自細就鍾意食,除咗個口感又滑又香,最重要就係佢個gravy,雖然好多西餐廳都有薯蓉食,但係肯德基家鄉雞嘅gravy 嘅味道,真係邊度都食唔到。 味道真係keep 到二十、三十年都唔變。 再整兩件葡撻,葡撻個撻皮又鬆脆又重牛油香味,個雞蛋餡甜甜滑滑又焦焦香,好好味,就算一個人食一打都唔會夠喉。
OCT 19

環境是不錯,但食物質素認真一般,除了出邊可以望海之外,下次都可能不會再來,價錢都偏貴,只有美人鍋是比較特別,但是甜品和飲品是幾好的,叫了一杯飲品裏面有一支雪條,都幾特別
OCT 19

近日發生太多事 是時候搵一間靜靜地嘅餐廳 放慢腳步 今日嗌咗松露肝箘蘑菇意粉餐 都幾多肝箘同蘑菇 一邊捲著意粉搭上松露醬嘅蘑菇 or 肝箘 感覺頗不錯 套餐有紅湯or白湯選擇 我揀了紅湯 感覺較稀 不過檸檬茶較出色 感覺檸檬係order才切出黎 還有濃濃嘅檸味
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2019-10-12
每人約$60
OCT 19

位於上環這間小店, 舖面細細, 內裡只有幾個座位, 所以主要是做外賣為主. 雖然沒有堂食, 但都有好多人特意到這裡幫襯. [滷肉拼盤] ($55) 🤤 ~ 大大碗足料的滷肉拼盤, 有花枝丸, 貢丸, 豆腐, 鹵水蛋 & 蔬菜. 丸類非常彈牙, 豆腐爽口, 所有餸都好入口. [黑糖仙草奶凍] ($32) 🤤~ 有齊晒珍珠, 大大粒芋圓, 仙草. 好味, 珍珠有好多好多粒, 好咬口. 而且奶凍份量多,大大碗幾抵食. ❤店舖 : [五斗米] 💙地址 : 上環皇后大道中237號太興中心1座地舖
OCT 19

This is the first time I tried a Chinese yum cha style buffet Choices are definitely more than enough You can also avoid having just a few dishes Everyone can get a free tiger prawn It’s really fresh and crunchy in taste Nothing too overwhelming but good for this price Peking duck is freshly cut in front of you with nice vege and dippings Love the free chicken soup with abalone It’s really rich and full of $$ ingredients
OCT 19

今日又過左海港城呢頭食lunch,行入佐敦啲巷仔到搵下有咩便宜既野食。 最後泥左之前已經睇到,好似唔錯咁既一間港式麵食店---沾仔記。 港式麵食店都係個啲選擇啦,呢間主要賣雲吞,鮮牛肉,鯪魚球呢三款。我通常去親呢啲鋪頭都係食雲吞或者水餃麵,所以今日就即管叫雲吞麵試試。 雲吞夠大粒,而且入面都有兩至三隻蝦係入面,都ok好食。生麵無鹼水味夠彈牙,湯頭都唔錯。 30蚊咁既價錢係呢頭食到碗質素唔錯既雲吞麵都算係咁。下次得閒再過黎食!
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2019-10-11
OCT 19

尖沙咀一直都是我常到的地方, 但呢排尖沙咀人流明顯減少, 趁住呢啲時間當然要好好喺尖沙咀探索。 今日就去咗1881, 呢度整體都係走高檔路線,餐廳唔算多, 但存在得喺呢度嘅餐廳 都係高檔餐廳。 同朋友就試下呢一間 用梵高作為主題嘅餐廳。 兩個人嗌咗個tea set, 食物質素算係唔錯, 點心造型精緻, 擺位夠靚。 台味道方面個人認為鹹點甜點都算是中上水準。 另外點了一杯cappuccino, 咖啡泡拉花拉得幾靚, 味道就算正常水準。 另外店舖牆壁掛咗好多梵高名畫, 令到整體格調氣氛都好好。
Top