正顯示第 196210
龍鬚糖
x
全部刪除
土炮大茶飯
15分鐘 (堂食)
2020-06-13
是次消費
每人約$200 (午餐)
JUN 20

...薯條所以呢一個鐵板餐我覺得都幾抵食嘅。 飲品就揀咗呢一個抹茶紅豆冰,個抹茶好香好濃,紅豆好林,作為一個港式嘅茶餐廳,呢一個抹茶紅豆冰係真係幾好飲。 最後揀咗土炮雞蛋仔作為最後嘅甜品,呢個雞蛋仔整體來講好特別,影相打卡一流,雪糕配埋煉奶同埋嗰啲龍鬚糖配料真係好特別啊,有興趣嘅都可以嚟試吓呢一個土炮雞蛋仔。
MAY 20

💛以前成日可以去好多嘉年華活動,無論大大小小都總會有一個美食區,除左熟食之外,必定有師傅即場拉花生糖或者是龍鬚糖🥜 . 入到元朗當然買咗盒開業多年,街坊都盛讚嘅花生糖🥜,呢一盒有三種不同口味,椰絲、黑芝麻、白芝麻,各有特式,唔太甜花生又鬆脆,見到店員仲即時搓糖,保證可以食到新鮮嘅一盒,真係實在係停唔到口,食下食下就食哂,其實仲有好多款食品,香蕉糕、蛋散、同賀年食品等,真係下次再幫襯其他款式先得🤤
是次消費
每人約$220 (宵夜)
MAY 20

...去解決佢!希慎廣場樓上就有分店,非常方便。 今次黎見到新出左不少健康食物,e.g. waffle用蕎麥做的,仲有外國好流行的smoothies bowl,在香港都可以食得有營健康。 綠色的pancake好有特色,不是抹茶口味,而是班蘭班戟($133),配綠色的絲絲的係龍鬚糖,pancake 鬆軟,帶淡淡的班蘭清香,夾脆身的龍鬚糖,口感特別,仲有青蘋果和鮮忌廉,加左少少煉奶,生果有士多啤梨、藍莓、拖肥碎、香蕉 (+$24),好豐富的pancake! Movenpick 雪糕 (+$40)
檢視所有留言 ()
10分鐘 (堂食)
2020-05-10
是次消費
每人約$150 (午餐)
MAY 20

...好正咁呀😍😍」可想言之,鐵板餐的魅力真的沒法擋,洋蔥汁真的充滿一條條的洋蔥🧅又不會太杰身,牛扒充滿牛味,七成熟剛剛好呢。 最後梗係要叫埋呢度嘅甜品—「土炮大茶飯」,出邊有職員即叫即烘,每一底雞蛋仔都係新鮮出爐,上面加上懷舊嘅小食,包括花生糖、龍鬚糖、蛋捲同麥芽糖等等,令人吃到兒時的味道,影相打卡更是一流,果然是永年的一款美好印記呢。
MAY 20

...有薯仔,蘋果,菠蘿等等,係大眾沙律醬既口味,無咩特別。 牛肩扒有兩塊,份量都幾多。叫左七成熟,可惜煎得太熟,幾乎九成。 永年大碗麵,陳皮魚蛋幾出眾,味道幾特別,其他餸就okay無咩surprise。 呢個土炮大茶飯既甜品就相當吸引,toppings有蛋卷,雞蛋餅,龍鬚糖,馬仔同啄啄糖呢D懷舊小食。一次過滿足你好多個願望。
女神麵
0分鐘 (堂食)
2020-05-06
每人約$160
MAY 20

...次要出爐時間嚟食先得。已經好耐無食過蝦多士,食返真係有回憶。樽仔奶茶好滑,茶味同奶味啱啱好,我鍾意。 至於重中之重的土炮大茶飯,聽個名已經覺得巴閉,到底有乜東東晌土炮大茶飯入面呢? 登燈鄧櫈~土炮大茶飯雞蛋仔 材料包括:原味雞蛋仔、開心果糖、花生糖、龍鬚糖、雞蛋餅、花生酥、蛋卷、花生碎、馬仔、花生醬、煉奶、黑白奶雲呢嗱軟雪糕 嘩吓!啲料多到滿瀉!港式懷舊小食就晒晌上面,每樣1粒都飽到上心口,好彩有人同我分擔先食得晒,依個甜品好味指數爆燈。
女神麵
土炮大茶飯
韭菜豬紅
MAY 20

...辣辣嘅紫薯散發着好香嘅紫薯味,紫薯味入口超級濃郁,飲落還帶有啖啖紫薯容。 土炮大茶飯$48最後梗係要食返佢哋個招牌雞蛋仔,呢個雞蛋仔來頭真係唔少,賣相精緻就梗係唔少得,而且包含晒香港嘅懷舊甜品係一個雞蛋仔入面。 原味雞蛋仔入面包住開心果糖、花生糖、龍鬚糖、花生酥、馬仔、雞蛋餅、蛋捲同埋雲呢拿雪糕,再加埋一啲花生碎,煉奶同埋花生醬淋面,簡直係邪惡致極! 已經好耐冇食過呢啲土製甜品,真係好懷念細個嘅時光!所有味道加埋係一個非常有香港特色嘅甜品。雞蛋仔亦都做得好香好脆,有滿滿嘅蛋香味!
龍鬚三色冰奶蓋
APR 20

...佈置,而且餐廳環境頗闊落,感覺好舒服,榮華的都市找尋一片寧靜。 menu食物選擇唔多,同平時食的泰菜好唔同,隨意點了兩三道菜,都有點失望。 最有期待的飲品……龍鬚三色冰奶蓋,真係喜出望外,又吸睛又好味。 我唔飲芝士的,慶幸可以走奶蓋tongue,無奶蓋都好好味呀。龍鬚糖加椰奶造出兩種不同的口感層次,真的可以一試再試。kiss 約三四知己來飲下嘢都可以,但食物就好有保留。love 希望食物質素可以有所改善,選擇的款式會再多元化一點。
APR 20

...配埋一支樽仔烏龍茶❤️❤️❤️ 朋友就叫咗個下午茶嘅菠蘿包餐, 沙嗲牛肉滑蛋菠蘿包❤️❤️❤️❤️好夾好好味一定要試! 懷舊蝦多士,呢一個係小食嚟嘅,大大嚿蝦膠,絕不兒戲! 我哋都叫咗個甜品土炮大茶飯,入面即係 原味雞蛋仔 開心果糖花生糖 龍鬚糖 雞蛋餅 花生酥蛋捲 花生碎 馬仔 花生醬 煉奶 雲呢拿雪糕❤️❤️❤️❤️係一個好有創意嘅甜品! 最後我哋都飲返樽仔黑牛,影相一流呀❤️❤️❤️❤️入面有一支朱古力雪條,加埋支可樂 未試過嘅都係試一試😂😂
班蘭班戟
班蘭班戟
煙肉薯粒鑊仔
5分鐘 (堂食)
2020-04-18
是次消費
每人約$200130 (下午茶)
APR 20

是日下午茶 呢個pancake有點意思🤓 一放上枱好香班蘭味 最上果層係綠色班蘭味既龍鬚糖既絲 一共有三層 中間夾住少少cream+青蘋果片🍏 食落好軟綿綿 食落甜甜地得黎又有青蘋果既fresh 碟邊仲有生果+拖肥碎伴碟 甜而不膩😋
APR 20

都有一段時間冇黎八月花飲茶,今日專登黎試下水準有冇變先🧐🧐 龍鬚糖蛋散,好好味,蛋散鬆化,甜度適中👍🏻👍🏻👍🏻 炸蝦角,兒時最喜歡嘅點心之一,蝦肉彈牙,金黃香脆👍🏻👍🏻👍🏻 畔糖馬蹄糕,煙韌度十足👍🏻👍🏻 冬菇餃子🥟,餃子包得唔錯👍🏻👍🏻 灌湯餃,呢個就麻麻,因為隻餃子嚟到已爆開左,$52 唔算太抵食👎🏻👎🏻 燒賣都唔差,大大隻蝦係面👍🏻👍🏻 雞札,有火腿,雞,棉花,冬菇,用了十足,至少唔係俾...
2020-04-11
生日
APR 20

...旺角朗豪坊的八月花吃晚餐。 前排吃過八月居的套餐原來跟八月花的差不多~六位超值共享宴$898, 再加埋一和茶位埋單大約$1099。套餐包括有慢烤脆香茶燻鴨, 上湯焗加拿大龍蝦, 炭燒半熟安格斯牛肉沙律, 砂鍋雲吞雞, 原隻蠔皇花膠扒, 古法蒸沙巴花尾躉, 龍鬚糖配椰汁糕, 智利紅酒。 ✨智利紅酒🍷~ 紅酒跟上次在八月居的味道一樣,入口有很重的果香味。 ✨炭燒半熟安格斯牛肉沙律~ 炭燒安格斯牛肉的肉質鮮嫩,脂肪分佈平均,肉汁充盈。 ✨慢烤脆香茶燻鴨~ 跟食片皮鴨的食法相似,上枱的時候茶熏香...
韭菜豬紅
0分鐘 (堂食)
2020-04-15
是次消費
每人約$150 (晚餐)
APR 20

...蝦多士,塊包炸得超級好,唔會油淋淋,索晒d油。個蝦喺面有完全唔同嘅口感,蝦有蝦嘅滑,麵包有麵包嘅脆,分到兩個層次, 幾特別。 最後埋冷食過土炮雞蛋仔(其實人哋係叫土炮大茶飯) ,完全係本土甜品大雜燴,雖然有個雜字,但其實夾得好好,尤其是當中果粒龍鬚糖真係整得唔錯。 上枱嘅時候係咁樣嘅, 但係咁樣係食唔到所以要放落隻碟度。 弱智事項分享,其他野原本食得好地地,亦都咬左一啖蛋捲,點知諗住好優雅咁用匙羹再分開條蛋捲嚟食嘅時候,點知一壓落去條蛋捲就飛咗落地下,hi! 真係好 _ 傷心。唯有下次...
APR 20

...間炆花膠真,咁要來永年試依個女神麵。花膠成張枱咁長,質感屬於爽滑。豬手入味! 我仲加咗錢要鳳爪,因為依排冇得去飲茶好想食鳳爪。推介! 好大碗,等女女大左就可以同女女share~ 老公就唔想食車仔麵帶咗個鐵板牛扒一樣咁掂。 甜品抵讚! 有花生碎及椰絲,係龍鬚糖的味道。食完好想同香港講包「香港加油!」 。 希望在疫情下,各行各業都捱得過💪🏻
APR 20

...。 個蝦多士細細舊,但係佢外脆內軟,一口咬落去口感好好。 黎到主食,個女神麵超級多料!我簡左蕃茄湯底,酸酸甜甜好醒胃。佢呢個車仔麵好滋補,有花膠、豬手,好多骨膠原。佢塊花膠好大塊好淋,feel到係真材實料。 最後黎到個雪糕雞蛋仔。佢配料好豐富,有龍鬚糖、開心果糖、花生蛋捲等等。d雞蛋仔焗得好脆,雪糕好重奶味,一定要叫呢個甜品。
Top
此網頁使用cookies給你提升最佳網站體驗。繼續瀏覽即表示你同意根據我們的私隱政策使用cookies