正顯示第 115
x
全部刪除
2016-11-09
是次消費
每人約HK$400 (晚餐)
NOV 16

灣仔多野食好多人知, 喺春園街嗰頭就多港式食物 好似雲吞麵 大排檔等 而再行過d有好多西餐或酒吧 , 坐落喺皇后大道東既一間bar and restaurant yolo個人覺得比較特別。  樓高兩層 下層就有bar枱,高櫈 比較適合人少 飲杯酒談下心,而樓上雅坐當然係適合2 人至幾人以上傾計食飯, 裝修以藍色棕色格調為主 牆身上會有畫裝飾  講番食店特別既地方係佢除左有一般食物飲料既外, 仲會以用中式既撕頁月曆黎做menu , 黎個中西合壁每一味菜都十分特別 食物名都諗得好有心機 所以無論內到外都有fusion既感覺 雖然撕頁日曆上...
1人盆菜
2016-11-11
紀念日
是次消費
每人約HK$48 (午餐)
NOV 16

話說今日係光棍節,所以我就同左幾個都係單身嘅同事一齊食lunch。sick 係灣仔行左一陣,竟然係春園街個邊發現左尼間茶餐廳,吸引住我嘅,係「1人盆菜」四個字。 無諗到食盆菜都可以1個人咁毒。我就叫左1個盆菜。friend子們因為怕肥,就叫左1個臘腸蒸飯同煎雞飯。 我覺得1人份量嘅盆菜比想像中豐富,有3塊雞,幾塊燒肉,豬皮之類。整體黎講算唔錯,不過佢畀我啲雞全部都有好...
檢視所有留言 ()
Sticky Toffee Pudding Fudge 150g
2016-10-23
是次消費
每人約HK$68 (下午茶)
NOV 16

...甜度不是死甜那種, 又不會太過火的糖份, 始終糖是甜的。 雖然一包要$68頗為昂貴, 但軟糖是人手製造, 還有在香港甚難找到的甜美味道, 加上一包重量非常“聚手”確是讓我們覺得值回票價。 Mr. Simms Olde Sweet Shoppe 店址: 灣仔春園街38號地舖
OCT 16

今日我2個friend約我 去食車仔面春園街新舖。其實朋友介绍好多次啦!到達新舖裝修幾好又干淨。我點了必食的魷魚,猪紅,大腸和豆腐卜。猪腸煑到刚刚好又入味,魷魚有咖哩味好入味。豆腐卜最特别原來有蝦胶在裏面正!其它車仔面店食吾到。吾怪之朋友極力推介啦!我個friend就點了猪手,酸齋,鷄亦尖和生菜!見到酸齋用另外個碗上老闆都幾细心。個friend係金鐘返工佢特登要來新舖因為佢話新舖湯底冇舊舖這麼濃,加入特製辣汁啱佢靚女口味😄!likelikelike
每人約HK$41
SEP 16

灣仔春園街雖然唔長,但食肆遍佈成條街,好多食肆做唔夠幾年又轉第間,呢間茶記相信好多香港人都會試過,係春園街咁多年地位都無動搖過,但今次去食郤感到水準同名聲唔相符喎upsetupset常餐可以話係一間茶記最基本既野,睇落簡簡單單既茶餐,但可以睇得出間茶記既水準同心意。餐包唔係好熱辣辣,涷左的確無咁好食,好在涷左都依然軟身,加埋牛油都叫滿足到包控既,只可惜原來呢個已經係全個餐最好食架喇sick煎蛋完全淡而無味,加返少少鹽好嗎sick屋企煎蛋都好味過佢.... 通粉叫左午餐肉通粉,嘩薄切到呢....好彩個朋友叫左牛肉先可以幫我加少少餸,...
斑蘭咖喱牛肋條配黃薑飯
斑蘭咖喱牛肋條配黃薑飯
2016-08-21
是次消費
每人約HK$85 (午餐)
SEP 16

"喜帖街重建"並沒有引起我很大感覺, 因為對於灣仔的記憶一直是: 188/波士頓餐廳/修頓球場/春園街甚至乎葛菜水;  喜帖街就沒有很深印象亦不知到底是那一條, 真是懵查查tongue.   今日暑假無事忙, 為了應小寶的要求: "我坐纜車呀!"  打算去'到此一遊'~  怎料到達纜車站, 人山人海似乎一小時也清不了隊, 橋底等入站那堆黑壓壓人頭把我嚇得掉頭走,  於是改行程去灣仔"搵食" --- 就成就了今天這餐!  來到這條街是因為看報章介紹知道開了間C得樓文具專門店, 想去'見識'吓 (...
afternoon  tea  set
2016-08-28
SEP 16

...,酸甜交織。先是水果與茶結合的絲絲苦澀,其後便嘗出蜂蜜融入茶中的甜味star熱得越久,溫度越高,蜂蜜的甜味越明顯。不喜太甜的可自行控制加熱時間。趁隔離檯食客走咗,影一影窗外的風景同店內擺設。山景開闊清新,頗解壓。點去?灣仔地鐵站B2出,走過球場,穿過馬路,春園街盡頭的QRE Plaza25F便是目的地。 ------------------------------ 兩人份afternoon tea set,平均每人約140元,在hightea中,價格尚可,且水準不錯。 唯覺偏甜,但哪有甜品不甜呢? 小小遺憾,若不是把透明的e字型食...
2009
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2016-04-01
是次消費
每人約HK$100 (午餐)
AUG 16

...餐廳裡都有一個必推的料理 位於灣仔的金鳳茶餐廳裡就有一道必推的料理~牛肉三明治,是宇宙無敵超好吃的那種程度喔! 當然除了牛肉三明治以外,也有很多人喜歡他們的菠蘿包和奶茶,是很多來香港的遊客必點的料理。 →關於金鳳茶餐廳 地址: 香港灣仔春園街41號 電話: +852 2572 0526 →菜單和價格 台幣和港幣幣值大約1(台幣):4(港幣),香港的物價比較高,但是到了香港很多東西還是要認真吃、認真玩,難得一次旅行就放膽的吃吧! →鮮牛油菠蘿包 每家茶餐廳的菠蘿...
2016-08-26
是次消費
每人約HK$43 (早餐)
AUG 16

一直都想試試這裡,但午飯時間舊店人潮強勁,一直擦身而過。 最近,知道它在春園街開分店。 雖然這間店的店東在外間說法很多,但未有阻擋我去一探究竟的興趣。 於是,趁著一個早上八時左右到達灣仔的空間,到此一嚐。 這裡其實不難找,在春園街近金鳳的橫街向前走便是了。 新店和舊店不同的是,會有座位提供,先購票,再取食物。 車仔餸約廿多款,價錢由$7至$10不等,淨餸由$12至$25不等,灣仔而言算中等。 不過呢,叫個加大麵底再加三餸已是四十多元。店員態度友善,而開放的厨房也很清楚看到食物的製作過程。 由於現時試業...
2016-08-28
每人約HK$40
AUG 16

星期日來灣仔買餸,經過春園街,見到這間冰室長時間有條小人龍 ,在門口看看餐牌,都係普遍茶餐廳的快餐,茶餐,既然咁多人排隊,不防試下。 快餐$37 - 迷你版沙爹牛公仔麵,餐包或菠蘿包,熱奶茶 熱奶茶幾香,奶多咗啲 個麵好迷你,超咸 個餐包同西灣河間百利的餐包相比,輸2條街, 總括來講,唔洗試。
每人約HK$0
AUG 16

wowwowwow因為減肥好耐冇食過車仔麵,春園街新開的分店,可以舒舒服服坐係到食,每一款份量都好多,食極都食唔完,後加的豬手是新嘢好好味,冬茹好入味又爽口!新鲜蝦膠豆卜仲正仲好味!smileheartkisslike
蘿蔔
3分鐘 (堂食)
2016-08-26
是次消費
每人約HK$35 (早餐)
AUG 16

自85年第一次在灣仔上班,車仔麵之家已在灣仔享負盛名,但舊店只有企位。春園街這間車仔麵之家分店,設有座位,可食得舒服多了。因是早上幫襯,只選了魷魚,牛筋腩,蘿蔔。魷魚有點韌,有咬口,牛筋軟滑,牛腩唔黏牙,蘿蔔甘甜,個人覺得比舊店做得更好。我喜歡重口味的,選了大辣湯底,辣得嚟甘香,成就了一碗極出色的車仔麵。cry
4餸伊麵
4餸伊麵
車仔麵
2016-08-20
是次消費
每人約HK$40 (下午茶)
AUG 16

...紹這新分店, 舊店沒座位, 只可立食或外賣 (沒到過舊店) 共食了2次, 各款食材都很好食 而且新試業送豆漿, 真係正 正確地址於 三板街 (小巷內) 有2個前往方法 1) 由 太原銜 (玩具街) 直入到盡頭見到這裡, 繼續行, 靠左便看到2) 於 修頓 對面的春園街直入, 轉彎後靠左便見到店外貼了的剪報餐牌環境下單: 先於收銀處下單, 首先說明要什麼麵底, 之後什麼餸, 最後記住說明要 大, 中 或 小辣 (見有人說來到如唔食佢的辣醬, 不如唔好食, 不愛辣的我都覺得好正, 不是太辣的), 之後坐下, 聽到叫你單上的編號, 便...
豬紅.墨魚丸.冬菇.油麵
豬紅.墨魚丸.冬菇.油麵
墨魚丸
油麵
冬菇
8分鐘 (堂食)
2016-08-13
是次消費
每人約HK$35 (午餐)
AUG 16

...要油麵,這裡的比平時食開的較為幼身,這樣更能吸收湯汁的滋味,淥麵的時間控制得唔錯,軟硬適中!不懂叫什麼食物,不用怕,門外有很詳細的介紹,看完自會找到心中所好在店內完全感覺不到油煙味,原來有三個抽風機在運作中,實在有夠細心。事後從朋友處得知,最近在灣仔春園街開了分店,地方比舊店大,而且還有坐位,下次可要去試試啦。
手搖凍咖啡
焦糖香蕉朱古力餅
焦糖香蕉朱古力餅
2016-07-31
是次消費
每人約HK$159 (下午茶)
AUG 16

這個星期日難得的天朗氣清,老婆提議來個Afternoon Tea,我當然是沒有異議了😁這家位於灣仔的Espuma,正推出一個 Summer Afternoon Tea Set ,價錢只是 $288 兩位;地點好、價錢超值,就做成今天的行程第一站。由灣仔地鐵站A3 出口,經春園街直上,到皇后大道東,右手邊就是QRE Plaza 了。店員領我們到了一個靠窗邊的位置,這裡雖然只位處25/F,未算很高,但景觀開揚,看著窗外的信和中心,不其然想起它也曾是香港最高的建築物;雖然已被取代,但也曾有它輝皇的一刻。說回正題,剛坐下不久,以大...
Top