;
炙燒味噌拉麵
炙燒味噌拉麵
2017-03-03
是次消費
每人約HK$80 (晚餐)
MAR 17

好一般時間沒來灣仔,才發現這裡又多了幾家拉麵店。 在春園街隱伏的這店,主打北海道味噌拉麵,定價在$80-$95。 是日星期五晚市早段時間到來,人流不多,輕鬆就座後也很快作出選擇,一試招牌味噌拉麵。 等待的過程中,聽到廚房傳來爆炒的聲音,加以聯想,便得出店家遵從地道做法:先在鑊中炒香料頭,加以熱湯和味噌調味,讓湯頭熱油煮得沸滾,從而為拉麵保溫。本來目的是因為北海道天氣冷而發展這種有趣做法,正好遇上凍天氣,能嚐到熱辣的拉麵非常恰切。拉麵呈上來後,碗身也是微微燙手的,可見廚師細心把麵碗加熱過。湯底的味噌...
野葛菜水
野葛菜水
0分鐘 (外賣自取)
是次消費
每人約HK$28 (下午茶)
MAR 17

經過春園街,也會想到葉香留買野葛菜水下下火. 睡眠不足,人熱氣.暗瘡多,在媽媽恐嚇之下,買點清熱飲品自救. 簡單而言,野葛菜水和羅漢果茶一樣分碗和樽.  不幸的是,又漲價了....現在1支野葛菜水由$24加至$28...推薦指數: 4/5 味道上依舊沒有改變. 帶了點鹽在最後點晴,除了加強了去火功效, 也更喝得出野葛菜的甜味. 溫熱的野葛水入口更舒服, 本來乾燥痕痛癢的喉痛也舒緩了不少. 兩位姐姐服務態度依舊殷切, 要是價錢調低一點就好了.
釀豆卜
豬腸
豬紅
是次消費
每人約HK$54 (晚餐)
FEB 17

之前成日聽灣仔既車仔麵之家好食,但沒有機會試,但發現原來春園街有分店,二話不說入左去。 呢度每個餸$8-10, 叫左5個餸,加埋豆漿,$54。呢度出名既我都有叫lol 1. 釀豆卜,$9/3粒,一個原整豆卜中間釀蝦膠,真係第一次見,有heart 同好食 2. 豬腸,專用比較薄同幼的豬腸部分,所以好入味,又唔係好多肥膏 3. 酸齋,呢度會另上,味道好,偏酸,有種半脆半霖既感覺 另外發現豬紅都好正, 竟有種juicy既感覺。 牛肚都霖同入味 見到店內報道先知,佢地湯底用雞同鴨淆的,所以啡色好濃味 我食河粉未係好特別,但朋友話...
是次消費
每人約HK$35 (下午茶)
FEB 17

想去茶餐廳食個下午茶,去左春園街附近搵食點知兩間都要等位,見呢間都幾多人幫襯,咁啱又有位就入去試一試啦。 同朋友都叫左下午茶餐,一碗麵配飲料。沙嗲牛肉麵 - 牛肉用左牛柳,都有幾多條,肉質都淋唔靭。粟米好似用牛油炒過,所以幾香。麵嘅軟硬適中,湯底加埋沙嗲汁都算濃味。餐蛋麵 - 餐肉有一大片,蛋都炒得算滑。湯底就比較淡,我要攞朋友幾匙沙嗲湯底加番啲味。凍奶茶同凍檸茶都屬一般,主要都係茶味唔夠濃。另外個人覺得餐廳可以用番玻璃杯,可以環保啲。
鹵水鵝飯
胡椒豬肚湯
2017-02-02
每人約HK$48
FEB 17

今天要換手提吸塵機,目的地是合和中心,換完吸塵機之後,路過春園街,因為很久沒有來,有些食肆已經改了,記憶中只有金鳯茶餐廳同鹵八鵝店無變,因為未試過鹵八鵝店,當然要試試。老公要了個鹵水鵝飯,點菜的姐姐話加$5有個例湯,例湯是胡椒豬肚湯,湯好熱,胡椒味重仲少許咸菜👍,如果潮州酒家一碗都要$30-40啦,好味😋😋😋至於鹵水鵝飯,鹵水不咸不淡,八角味重,鵝肉鹵得好入味,而且咬落比較偏硬,又唔算死實實👌另外有幾件豆腐都好好味👏鹵水鵝飯$43,另加1碗例湯$5,共$48
2017-02-08
是次消費
每人約HK$39 (下午茶)
FEB 17

間中週末會經過春園街去上課,而每次這店外都排着人龍,心想只是舊式茶餐廳吧,也不明白為何這麼多人等。昨天罕有的在閒日五點左右經過,竟然沒有人龍,於是入去叫左個營養餐D。 有菠蘿包,沙爹牛肉麵,熱奶茶。沒有加$3要菠蘿油,但包旁邊仍有少少牛油給你。個包好有質感,不是輕飄飄嗰種,而且嗰皮香脆,可惜是凍的,如果熱的肯定更好味yummy。個麵都ok, 彈口,不是淋淋發漲那種,沙爹味仍夠濃,奶茶仍夠地道,夠香濃。飽晒,很滿足,但老實講我覺得並非好到值得排長龍去食。好啦,如果下次經過冇人龍就再幫襯啦。
JAN 17

公司既午餐時間,為2:00打後,實在太體貼呀!下午茶大把平野揀,慳到錢呀,想食一盅兩件,但酒樓既下午茶好多人,等得來都訓,同事話春園街都有得食,但唔知間野叫咩,唔理咁多照行去搵,見到有間店面有點心賣,仲唔係佢!衝入去啦。 環境:地方細,港式小店,我地3條友,排排坐好迫呀。 食物:下午茶系列,A三合一餐,$39,有盅頭飯(1盅)+點心(一碟)+$2中茶(茶芥)。3人叫左3個A餐,可以交換點心食。 鱆魚肉餅飯,係細既盅飯,厚身肉餅有鱆魚粒粒,真材實料無花假,有咬口幾好食。 醬皇蒸鳳爪,顏色偏淺...
沒有
30分鐘 (外賣自取)
2017-01-03
紀念日
是次消費
每人約HK$31 (下午茶)
JAN 17

同事升職,升職者本想買春園街金X茶記(出名)。  是我家主事者違背的意願堅持要叫這家?! 快送貨(金X不送貨)。  我客觀講那件鮮油多用隔夜麵包,牛油片裝,首先兩片白麵包稍微放入多士爐輕輕焗,中間一分為二變兩件長方型,每件輕放兩片小牛油(常用於菠蘿包)。送到辦工室我等了半小時也不凍、沒有溶 ,還是四片原封不動、沒有味道可言!   熱檸茶的茶有色無味、檸檬切了很久,吸了其他味!
2016-12-31
DEC 16

啱啱發現咗春園街呢間車仔麵之家,新裝修,座位闊落舒服,可以慢慢吃,唔駛滾水碌腳,趕頭趕命. 坐低叫咗碗伊麵底,酸齋、牛筋腩、蘿蔔、豆卜和大腸,酸齋真係有驚喜,和平時出面買的不一樣,酸酸味味,好開胃呀,蘿蔔又琳又甜兼冇渣,牛筋腩恰到好處入味得來又彈牙,豆卜係加咗蝦膠的,佢地秘製咖哩湯汁好好味,伊麵索哂醬汁好吃得來又唔膩,係我吃過最好吃的車仔麵.yummy
2016-12-21
是次消費
每人約HK$100 (午餐)
DEC 16

...常,賣點是湯底! 啲香蔥其實都可以算係重點,吊起成碗面嘅鮮味。 加埋個流心蛋真係一流,因為個蛋同出面嗰啲唔同, 起碼真係成隻但都好甜,有好多都係外面好鹹裏面好甜⋯ 食過就知有幾滑!食呢度嘅拉麵一定要加! 綠茶$15 麺匠 真武咲弥 灣仔春園街10號
2016-12-13
每人約HK$41
DEC 16

晚上在灣仔探完病,附近的太原街和春園街還有一些店舖攤檔未關門,便隨意逛了逛。有點小收穫,買了張很可愛的立體聖誕圖案貼紙love。跟著便輪到要找滿足一下肚子了tongue 感覺又不太餓,便望望附近有些什麼輕量的。雖然也經過這裡無數次,但都未有到這店試過。愛吃愛嘗試的我,便落下主意了。 見這店名字“魚蛋牛什大王“,我便選了牛什。我要了個單併套餐 - 牛什米加熱奶茶(少奶)。 熱奶茶熱騰騰,茶味夠。牛什米也是熱騰騰,看樣子不錯。實在點,還是要試過味道才算。牛什未夠入味,肉質稍為“林“了點,也欠缺了牛膀,連一片薄薄的也...
2016-11-09
是次消費
每人約HK$400 (晚餐)
NOV 16

灣仔多野食好多人知, 喺春園街嗰頭就多港式食物 好似雲吞麵 大排檔等 而再行過d有好多西餐或酒吧 , 坐落喺皇后大道東既一間bar and restaurant yolo個人覺得比較特別。  樓高兩層 下層就有bar枱,高櫈 比較適合人少 飲杯酒談下心,而樓上雅坐當然係適合2 人至幾人以上傾計食飯, 裝修以藍色棕色格調為主 牆身上會有畫裝飾  講番食店特別既地方係佢除左有一般食物飲料既外, 仲會以用中式既撕頁月曆黎做menu , 黎個中西合壁每一味菜都十分特別 食物名都諗得好有心機 所以無論內到外都有fusion既感覺 雖然撕頁日曆上...
1人盆菜
2016-11-11
紀念日
是次消費
每人約HK$48 (午餐)
NOV 16

話說今日係光棍節,所以我就同左幾個都係單身嘅同事一齊食lunch。sick 係灣仔行左一陣,竟然係春園街個邊發現左尼間茶餐廳,吸引住我嘅,係「1人盆菜」四個字。 無諗到食盆菜都可以1個人咁毒。我就叫左1個盆菜。friend子們因為怕肥,就叫左1個臘腸蒸飯同煎雞飯。 我覺得1人份量嘅盆菜比想像中豐富,有3塊雞,幾塊燒肉,豬皮之類。整體黎講算唔錯,不過佢畀我啲雞全部都有好...
檢視所有留言 ()
Sticky Toffee Pudding Fudge 150g
2016-10-23
是次消費
每人約HK$68 (下午茶)
NOV 16

...甜度不是死甜那種, 又不會太過火的糖份, 始終糖是甜的。 雖然一包要$68頗為昂貴, 但軟糖是人手製造, 還有在香港甚難找到的甜美味道, 加上一包重量非常“聚手”確是讓我們覺得值回票價。 Mr. Simms Olde Sweet Shoppe 店址: 灣仔春園街38號地舖
OCT 16

今日我2個friend約我 去食車仔面春園街新舖。其實朋友介绍好多次啦!到達新舖裝修幾好又干淨。我點了必食的魷魚,猪紅,大腸和豆腐卜。猪腸煑到刚刚好又入味,魷魚有咖哩味好入味。豆腐卜最特别原來有蝦胶在裏面正!其它車仔面店食吾到。吾怪之朋友極力推介啦!我個friend就點了猪手,酸齋,鷄亦尖和生菜!見到酸齋用另外個碗上老闆都幾细心。個friend係金鐘返工佢特登要來新舖因為佢話新舖湯底冇舊舖這麼濃,加入特製辣汁啱佢靚女口味😄!likelikelike
Top