正顯示第 115
春園街
x
全部刪除
JAN 17

公司既午餐時間,為2:00打後,實在太體貼呀!下午茶大把平野揀,慳到錢呀,想食一盅兩件,但酒樓既下午茶好多人,等得來都訓,同事話春園街都有得食,但唔知間野叫咩,唔理咁多照行去搵,見到有間店面有點心賣,仲唔係佢!衝入去啦。 環境:地方細,港式小店,我地3條友,排排坐好迫呀。 食物:下午茶系列,A三合一餐,$39,有盅頭飯(1盅)+點心(一碟)+$2中茶(茶芥)。3人叫左3個A餐,可以交換點心食。 鱆魚肉餅飯,係細既盅飯,厚身肉餅有鱆魚粒粒,真材實料無花假,有咬口幾好食。 醬皇蒸鳳爪,顏色偏淺...
沒有
30分鐘 (外賣自取)
2017-01-03
紀念日
是次消費
每人約HK$31 (下午茶)
JAN 17

同事升職,升職者本想買春園街金X茶記(出名)。  是我家主事者違背的意願堅持要叫這家?! 快送貨(金X不送貨)。  我客觀講那件鮮油多用隔夜麵包,牛油片裝,首先兩片白麵包稍微放入多士爐輕輕焗,中間一分為二變兩件長方型,每件輕放兩片小牛油(常用於菠蘿包)。送到辦工室我等了半小時也不凍、沒有溶 ,還是四片原封不動、沒有味道可言!   熱檸茶的茶有色無味、檸檬切了很久,吸了其他味!
2016-12-31
DEC 16

啱啱發現咗春園街呢間車仔麵之家,新裝修,座位闊落舒服,可以慢慢吃,唔駛滾水碌腳,趕頭趕命. 坐低叫咗碗伊麵底,酸齋、牛筋腩、蘿蔔、豆卜和大腸,酸齋真係有驚喜,和平時出面買的不一樣,酸酸味味,好開胃呀,蘿蔔又琳又甜兼冇渣,牛筋腩恰到好處入味得來又彈牙,豆卜係加咗蝦膠的,佢地秘製咖哩湯汁好好味,伊麵索哂醬汁好吃得來又唔膩,係我吃過最好吃的車仔麵.yummy
2016-12-21
是次消費
每人約HK$100 (午餐)
DEC 16

...常,賣點是湯底! 啲香蔥其實都可以算係重點,吊起成碗面嘅鮮味。 加埋個流心蛋真係一流,因為個蛋同出面嗰啲唔同, 起碼真係成隻但都好甜,有好多都係外面好鹹裏面好甜⋯ 食過就知有幾滑!食呢度嘅拉麵一定要加! 綠茶$15 麺匠 真武咲弥 灣仔春園街10號
2016-12-13
每人約HK$41
DEC 16

晚上在灣仔探完病,附近的太原街和春園街還有一些店舖攤檔未關門,便隨意逛了逛。有點小收穫,買了張很可愛的立體聖誕圖案貼紙love。跟著便輪到要找滿足一下肚子了tongue 感覺又不太餓,便望望附近有些什麼輕量的。雖然也經過這裡無數次,但都未有到這店試過。愛吃愛嘗試的我,便落下主意了。 見這店名字“魚蛋牛什大王“,我便選了牛什。我要了個單併套餐 - 牛什米加熱奶茶(少奶)。 熱奶茶熱騰騰,茶味夠。牛什米也是熱騰騰,看樣子不錯。實在點,還是要試過味道才算。牛什未夠入味,肉質稍為“林“了點,也欠缺了牛膀,連一片薄薄的也...
2016-11-09
是次消費
每人約HK$400 (晚餐)
NOV 16

灣仔多野食好多人知, 喺春園街嗰頭就多港式食物 好似雲吞麵 大排檔等 而再行過d有好多西餐或酒吧 , 坐落喺皇后大道東既一間bar and restaurant yolo個人覺得比較特別。  樓高兩層 下層就有bar枱,高櫈 比較適合人少 飲杯酒談下心,而樓上雅坐當然係適合2 人至幾人以上傾計食飯, 裝修以藍色棕色格調為主 牆身上會有畫裝飾  講番食店特別既地方係佢除左有一般食物飲料既外, 仲會以用中式既撕頁月曆黎做menu , 黎個中西合壁每一味菜都十分特別 食物名都諗得好有心機 所以無論內到外都有fusion既感覺 雖然撕頁日曆上...
1人盆菜
2016-11-11
紀念日
是次消費
每人約HK$48 (午餐)
NOV 16

話說今日係光棍節,所以我就同左幾個都係單身嘅同事一齊食lunch。sick 係灣仔行左一陣,竟然係春園街個邊發現左尼間茶餐廳,吸引住我嘅,係「1人盆菜」四個字。 無諗到食盆菜都可以1個人咁毒。我就叫左1個盆菜。friend子們因為怕肥,就叫左1個臘腸蒸飯同煎雞飯。 我覺得1人份量嘅盆菜比想像中豐富,有3塊雞,幾塊燒肉,豬皮之類。整體黎講算唔錯,不過佢畀我啲雞全部都有好...
檢視所有留言 ()
Sticky Toffee Pudding Fudge 150g
2016-10-23
是次消費
每人約HK$68 (下午茶)
NOV 16

...甜度不是死甜那種, 又不會太過火的糖份, 始終糖是甜的。 雖然一包要$68頗為昂貴, 但軟糖是人手製造, 還有在香港甚難找到的甜美味道, 加上一包重量非常“聚手”確是讓我們覺得值回票價。 Mr. Simms Olde Sweet Shoppe 店址: 灣仔春園街38號地舖
OCT 16

今日我2個friend約我 去食車仔面春園街新舖。其實朋友介绍好多次啦!到達新舖裝修幾好又干淨。我點了必食的魷魚,猪紅,大腸和豆腐卜。猪腸煑到刚刚好又入味,魷魚有咖哩味好入味。豆腐卜最特别原來有蝦胶在裏面正!其它車仔面店食吾到。吾怪之朋友極力推介啦!我個friend就點了猪手,酸齋,鷄亦尖和生菜!見到酸齋用另外個碗上老闆都幾细心。個friend係金鐘返工佢特登要來新舖因為佢話新舖湯底冇舊舖這麼濃,加入特製辣汁啱佢靚女口味😄!likelikelike
每人約HK$41
SEP 16

灣仔春園街雖然唔長,但食肆遍佈成條街,好多食肆做唔夠幾年又轉第間,呢間茶記相信好多香港人都會試過,係春園街咁多年地位都無動搖過,但今次去食郤感到水準同名聲唔相符喎upsetupset常餐可以話係一間茶記最基本既野,睇落簡簡單單既茶餐,但可以睇得出間茶記既水準同心意。餐包唔係好熱辣辣,涷左的確無咁好食,好在涷左都依然軟身,加埋牛油都叫滿足到包控既,只可惜原來呢個已經係全個餐最好食架喇sick煎蛋完全淡而無味,加返少少鹽好嗎sick屋企煎蛋都好味過佢.... 通粉叫左午餐肉通粉,嘩薄切到呢....好彩個朋友叫左牛肉先可以幫我加少少餸,...
斑蘭咖喱牛肋條配黃薑飯
斑蘭咖喱牛肋條配黃薑飯
2016-08-21
是次消費
每人約HK$85 (午餐)
SEP 16

"喜帖街重建"並沒有引起我很大感覺, 因為對於灣仔的記憶一直是: 188/波士頓餐廳/修頓球場/春園街甚至乎葛菜水;  喜帖街就沒有很深印象亦不知到底是那一條, 真是懵查查tongue.   今日暑假無事忙, 為了應小寶的要求: "我坐纜車呀!"  打算去'到此一遊'~  怎料到達纜車站, 人山人海似乎一小時也清不了隊, 橋底等入站那堆黑壓壓人頭把我嚇得掉頭走,  於是改行程去灣仔"搵食" --- 就成就了今天這餐!  來到這條街是因為看報章介紹知道開了間C得樓文具專門店, 想去'見識'吓 (...
afternoon  tea  set
炸魚配奇異果
2016-08-28
SEP 16

...,酸甜交織。先是水果與茶結合的絲絲苦澀,其後便嘗出蜂蜜融入茶中的甜味star熱得越久,溫度越高,蜂蜜的甜味越明顯。不喜太甜的可自行控制加熱時間。趁隔離檯食客走咗,影一影窗外的風景同店內擺設。山景開闊清新,頗解壓。點去?灣仔地鐵站B2出,走過球場,穿過馬路,春園街盡頭的QRE Plaza25F便是目的地。 ------------------------------ 兩人份afternoon tea set,平均每人約140元,在hightea中,價格尚可,且水準不錯。 唯覺偏甜,但哪有甜品不甜呢? 小小遺憾,若不是把透明的e字型食...
2022
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2016-04-01
是次消費
每人約HK$100 (午餐)
AUG 16

...餐廳裡都有一個必推的料理 位於灣仔的金鳳茶餐廳裡就有一道必推的料理~牛肉三明治,是宇宙無敵超好吃的那種程度喔! 當然除了牛肉三明治以外,也有很多人喜歡他們的菠蘿包和奶茶,是很多來香港的遊客必點的料理。 →關於金鳳茶餐廳 地址: 香港灣仔春園街41號 電話: +852 2572 0526 →菜單和價格 台幣和港幣幣值大約1(台幣):4(港幣),香港的物價比較高,但是到了香港很多東西還是要認真吃、認真玩,難得一次旅行就放膽的吃吧! →鮮牛油菠蘿包 每家茶餐廳的菠蘿...
1937
2016-08-26
是次消費
每人約HK$43 (早餐)
AUG 16

一直都想試試這裡,但午飯時間舊店人潮強勁,一直擦身而過。 最近,知道它在春園街開分店。 雖然這間店的店東在外間說法很多,但未有阻擋我去一探究竟的興趣。 於是,趁著一個早上八時左右到達灣仔的空間,到此一嚐。 這裡其實不難找,在春園街近金鳳的橫街向前走便是了。 新店和舊店不同的是,會有座位提供,先購票,再取食物。 車仔餸約廿多款,價錢由$7至$10不等,淨餸由$12至$25不等,灣仔而言算中等。 不過呢,叫個加大麵底再加三餸已是四十多元。店員態度友善,而開放的厨房也很清楚看到食物的製作過程。 由於現時試業...
2016-08-28
每人約HK$40
AUG 16

星期日來灣仔買餸,經過春園街,見到這間冰室長時間有條小人龍 ,在門口看看餐牌,都係普遍茶餐廳的快餐,茶餐,既然咁多人排隊,不防試下。 快餐$37 - 迷你版沙爹牛公仔麵,餐包或菠蘿包,熱奶茶 熱奶茶幾香,奶多咗啲 個麵好迷你,超咸 個餐包同西灣河間百利的餐包相比,輸2條街, 總括來講,唔洗試。
Top