正顯示第 115
x
全部刪除
土匪雞翼
JAN 17

之前去過幾次 但係次次都等好耐 有次去吃 足足等左半個鐘 但係其實唔忙ga 不過係等好耐咯 但係啲姨姨很幫你吹下廚房 真係難得 叫左個 蕃茄湯trytry 味道唔錯 下次會再試番茄湯
檢視所有留言 ()
10分鐘 (堂食)
2017-01-13
是次消費
每人約HK$59 (晚餐)
JAN 17

今晚與朋友一起用膳 他們大部份都選擇火鍋 我卻選擇米線 這就是D1 牛肉蘿蔔米線配土匪雞翼 生菜 湯底是蕃茄湯 飲品是熱豆漿 上菜後發現牛肉不算多 牛肉味被蕃茄味蓋過 蘿蔔都只是數粒 蕃茄湯底較濃 不過口感不錯 這種湯底配米線比外面不少粉麵店還要好like 1小碟生菜有蠔油 味道一般 在冬天很快變涼 所以我放在米線中保暖 順道增加蕃茄味 2隻土匪雞翼有足夠的孜然粉醃味 味道挺好like 這裡的熱豆漿與我平時飲的豆漿差不多 整體的味道不錯 吃完9成飽 豆漿不用加錢 付59元可以接受
2017-01-02
JAN 17

食咗個過橋米線,好大碗,啲餸都好多,所以都要呢個價錢無所謂啦。 啲麻辣唔錯,真係做到舌頭有麻痹嘅感覺。 最差係個土匪雞翼,外面燶,裏面生,生到有血,唔知係咪佢出名嘅特色呢。
板上蒲燒鰻魚飯,珍珠米
板上蒲燒鰻魚飯,珍珠米
玫瑰荔枝紅茶
玫瑰荔枝紅茶
板上蒲燒鰻魚飯
板上蒲燒鰻魚飯
大拇指雞翼(四隻)
大拇指雞翼(四隻)
鰻魚
鰻魚
珍珠米
珍珠米
2017-01-05
每人約HK$91
JAN 17

...的大拇指雞翼。玫瑰荔枝紅茶跟餐加$10 就可以,大大杯夠冰凍,好香玫瑰味,荔枝的果甜好清爽,加埋粒粒彈牙的蒟蒻粒增加咬口。板上蒲燒鰻魚飯 $73,有牛油粟米,芝麻沙律醬椰菜花及鰻魚飯。份量看似很少,但其實食完好飽肚。大拇指雞翼有四支,都只係$8,味道好似土匪雞翼,有孜然粉的香料味,不算很濃重,十分惹味。單骨雞翼夠入味,又方便進食,好貼心。芝麻醬拌椰菜花味道普通,椰菜花偏硬身。 但粟米粒就很好味,有牛油香又香甜。鰻魚有半條,肉質軟綿,魚皮有彈性,甜甜地的醬汁最為吸引,加上蛋絲,絕對有誠意。鰻魚、蛋絲及...
土匪
2016-12-22
每人約HK$50
JAN 17

因為TST 好多地方食野都貴 去返有水準食米線 2個人食碗什雜+$2 蓄茄湯底米線蕃茄湯底就第一次叫 我就不停飲飲個湯底 好在都幾多湯我最LIKE 食土匪雞翼 次次都叫差唔多皮蛋好味又醒胃
檢視所有留言 ()
10分鐘 (堂食)
2016-12-31
是次消費
每人約HK$0 (午餐)
JAN 17

...濃肉味,清湯食炸醬真系好正like不過豬潤5夠爽口,質感比較粗身,5夠滑,腐皮亦煮得太耐變到好淋dislike而且量都得好少frustrated麻辣汁雲耳系每次必叫yummy個汁實在太香,又夠麻,配埋雲耳食好夾wow雲耳5算爽口,比較淋身呢間既凍檸茶味道一般,冇咩茶味,得個色,失望sick 最後仲叫左個土匪雞翼wow外皮依然好香脆又熱辣辣,醃料都好足味,好食yummy
皮蛋
5分鐘 (堂食)
2017-01-01
JAN 17

...,一於去譚仔三哥啦!喺大陸都食過幾次呢類皮蛋,亦都食過幾間香港米線店舖嘅皮蛋。 發覺譚仔三哥嘅皮蛋係最好食,最夠味! 三哥嘅皮蛋酸辣度啱啱好,食落口又夠麻! 而係表面嘅剁椒、蒜頭都好香!雖然食咗會好口臭,但係我都忍唔住每食一塊皮蛋都夾好多配料一齊食!土匪雞翼都好香好入味,即叫即做,上枱嘅時候做熱辣辣!好香好好味由於之前幾次食,都係同亞女一齊食,所以就冇得食酸辣湯底。而食咗蕃茄湯底! 今次終於有得食三哥酸辣湯底啦! 今次我叫左10小辣 金菇腩肉酸辣米線 有三大束金菇,六七塊腩肉。 相比起係另一間(另...
2016-12-31
是次消費
每人約HK$64.5 (晚餐)
DEC 16

...特盛米線 $55 米線質感唔錯,唔會太軟,湯底唔錯但芫荽味重,唔食記得要走。而餸雖然每種一件,但種類很多,連雞腿肉、牛肉等材料也包括在內,$55價格合理。鮮茄雞肉蟹棒烏冬 $46 我們亦叫咗三隻大汗雞翼,雞翼的質感似炸雞翼加上炸蒜,口感不錯,但比不上譚仔的土匪雞翼。大汗雞翼 $20 由於米線太辣了,但餐廳飲品偏貴,幸好有$8 一支竹蔗茅根飲品解辣。
蒜泥白肉
蒜泥白肉
2016-11-19
是次消費
每人約HK$60 (午餐)
DEC 16

一直都唔識分有冇三哥既譚仔, 每當掛住土匪雞翼時, 見到任何一間都會照入去 今日黎一個自製2 人分享餐 先叫一碗特大過橋米線, 裡面乜都有, 滿足晒咁多個願望, 又可以避免選擇困難症出現mad側邊的肉碎和酸菜更是整碗米線的精華, 不能不加 土匪雞翼當然唔少得, 不過食落好似冇以前咁好味 今次都冇乜孜然粉香味另一個蒜泥白肉也是我的最愛, 暫時未食過比譚仔整得更好味的 看上去紅紅的油, 吃下去不辣, 蒜味很香濃食完碟油用黎沾米線食都好正架~
重慶三哥酸辣
重慶三哥酸辣
DEC 16

...辣嘅,所以辣度就揀咗中辣,對我嚟講係啱啱好,唔會係一味死鹹死辣,既過癮又食得唔辛苦.配料方面,湯入面本身有韭菜,芽菜,酸菜,腐皮,我再配埋腩肉同魚腐,腩肉切得唔薄唔厚,食起嚟都算脆口鬆化,魚腐就軟綿而帶幾分彈牙口感,基本上每次食都係呢種配搭.另外叫咗土匪雞翼,都幾香噴噴,不過外皮嘅焦脆度稍為遜色啲啲,肉質亦唔算嫩,調味好似唔係咁夠.凍奶茶茶味略淡,不過因為係用淡奶沖泡嘅關係,飲佢都可以解辣架.
2016-12-22
是次消費
每人約HK$60 (午餐)
DEC 16

...門口掛架有一人火鍋及鐵板燒,感覺有趣,進入一試。 睇menu最後改變決定,食店舖強推薦的蕃茄蛋花湯米線套餐,食物有以下chopstick味道食落好似像品V8,蕃茄味有點假,好像只有一陣酸的味道,但當中伴有蛋花,加一分特別。菜一小碟,蠔油伴上,只能怪自己本不喜歡蠔油味道sad土匪雞翼,亦是其中一大原因我叫呢個套餐,賣相的確吸引,但味道只有6/10,完全沒有土匪味,只有粉未在面,食左一隻就夠dislike 總括而言,賣相有8/10,味道只有6/10,價錢7/10,難以有一次嘗試upset
2016-12-14
是次消費
每人約HK$50 (晚餐)
DEC 16

...川☆ 麻酸辣米線$32 黑木耳絲+$6 麻椒牛腩+$9 (有六種辣度選擇) 每款米線可選擇雞湯、麻辣、麻酸辣或酸辣湯底 豆漿$7 麻酸辣湯底不錯,但米線麵質一般 而且牛腩分量比較少,不值這個價錢sick 花雕雞翼(4隻)$28 有花雕味,但略嫌不夠入味 都係譚仔既土匪雞翼香口🤔frustrated 另外,點了一碟菜,我哋米線食到一半都未黎 就催佢 ,原來漏咗單 。。結果碟菜喺我哋食曬碗米線先至上。。。 迫於無奈唯有打包 總括, 好食:還好(可試) 抵食:🙅dislike ( 叫兩個餸 計埋嘢飲 每人要五十幾蚊🙄ghost
DEC 16

今晚去黃埔花園逛街,見到譚仔三哥,好耐冇食,就叫了一個蒜泥白肉,過橋米線,土匪雞翼,凍啡及可樂。 蒜泥白肉切得好薄,D汁好入味👍過橋米線就乜都有,炸醬正👍,我都幾鐘意個湯底😍 雞翼就一般
DEC 16

食譚仔一定要食三哥,呢間仲要同忌廉哥cross over。三哥個三哥酸辣湯底係必叫,以前得麻辣湯個種辣我覺得好化學,好似叫十小五小個湯都係米白色,d 麻味唔個點黎咁。但係三哥酸辣就好唔同,係有辣椒紅卜卜gei,呢種辣味先岩口味。 每次都會叫雞肉米線三哥酸辣,再加土匪雞翼同白肉,佢gei 小食都真係幾好食,不過就要等耐d la,同埋有時都會有漏單情況,等太耐都要同姐姐追追
2016-12-14
是次消費
每人約HK$50 (晚餐)
DEC 16

過橋米線 $52 大大碗米線夠二人份量,有火腿、豬腩肉、牛肉、雞肉、豬肝、腐皮、墨魚丸、生菜等,配料包羅萬有,係抵食之選yummy蕃茄湯底米線拼生菜、竹苼、腐皮 $44 蕃茄味清新,酸酸甜甜夠開胃。土匪雞翼(5隻) $30 土匪雞翼用既香料令人一試上癮,好重孜然粉既味。剁椒皮蛋 $20 皮蛋份量好多,超過一隻,可選剁椒(唔辣)/口水汁(小辣)或重慶汁(中辣)。 涼拌木耳 $12 清新小食,細細隻木朵清涼爽口。
Top