正顯示第 115
全部刪除
大土匪雞翼
大土匪雞翼
是次消費
每人約HK$30 (午餐)
DEC 16

去譚仔午餐,本來只打算點一個米線就算,但見到隔離枱吃雞翼,我也來一份好了。 大土匪$30,有5隻,平均一隻$6,也不便宜,只此一次好了。味道不錯,很惹味,我一口氣吃了5隻,大滿足!
檢視所有留言 ()
10分鐘 (堂食)
2016-12-05
DEC 16

...,全部見底。但是來之前打電話來問火鍋至到幾點?店員說十點半前一定有。那麼為什麼9點多醫料區沒醬料了卻不添加呢?而且那裡店員經常在那邊擺放空碗,湯底,必然會看到醬料的使用情況。但是沒有一個店員去補充,直至我們結帳仍然是老樣子。 我朋友叫的米線套餐本來有土匪雞翼的,但是最後沒來,追問之下才知道漏單了(店員說),然後經理(?)說那個土匪雞翼自動已經轉換了魚卷,但是忘了通知。所以主動幫我們扣了十元。他們這樣的補夠措施還好,但是我們仍然有點失望,就是想吃土匪雞翼才叫這個米線餐。然後偷聽到(其實也不算偷聽,...
檢視所有留言 ()
1分鐘 (堂食)
2016-12-03
是次消費
每人約HK$60 (晚餐)
DEC 16

...,豬潤,腩肉,火腿,芽菜,韭菜,腐皮,豆卜,生菜,酸菜,炸醬。 佢最鍾意食墨魚丸,因為夠彈牙。 佢仲好鍾意食呢到既炸醬, 適合吾食辣既佢。而且用黎撈米線一流。 我自己就鍾意食呢到既腐皮因為好入味,酸菜亦都幾好味,酸酸甜甜撈米線好開胃。兩個人仲叫左個大土匪雞翼,大土匪雞翼外皮脆而且有芝麻味,香口又惹味。 我同女朋友都好鍾意食,再加多罐可樂一齊飲,爽一爽!
2016-11-15
NOV 16

入油塘找朋友食飯,去到先知今晚食川菜喎,間餐廳的中式裝修幾別緻。平時說到川菜會想到水煮XX,想不到土匪雞翼此處尋!外皮脆脆的,雞翼的肉很肥厚,吃下很香口也很有口感。炸豆腐炸得很甘香,但是內裏的豆腐比較乾身,個人比較喜歡食嫩滑的豆腐多一點。外面的炸蒜與椒鹽令到本來單調的豆腐變得惹味。孜然羊肉,十分足料,整碟滿滿的羊肉,而且切得幾厚身,幾有咬口。每一寸羊肉都被孜然粉圍繞着,令你吃下去每一口的羊肉都充滿了這香味, 幾可口。重頭戲就是這條烤魚,不但湯汁十分之惹味,那些香茜芹菜,也令到這味魚生色不少,在灼...
是次消費
每人約HK$30 (下午茶)
NOV 16

...以為是正常的份量但店員說這已經比正常的份量少了一些。 譚仔的米線我相信很多人也吃過,所以味道是如何也不用太特別的介紹,不過個人不難怪墨魚丸要加錢,因為它是非常的好吃,彈牙爽口,墨魚味鮮,肥豬肉不多覺,總之加錢加得抵! 時常聽別人說來譚仔就一定要吃它的土匪雞翼,點了份大的雞翼有五隻 $30 雞翼脆口,有雞油流出來而且雞肉尚算嫩,它的孜然香味吸引而且雞皮面的黑芝麻有增加雞翼香氣的效用,總之是很好吃。 味道 3.5 環境 3 服務 3 衛生 4 抵食 4
NOV 16

意式醋香番茄🍅 意式醋香雲耳 $16 (推廣價 $12) 貢丸冬菇清湯紅薯粉🍠 貢丸腩肉清湯米線🍲 單拼米線$29 (另加配料每款+$5) 🍴天氣涼左係時候食返碗譚仔三哥暖下胃☺️☺️ 平時嗌小食多數都係要土匪雞翼今次健康啲試咗醋香雲耳同埋蕃茄🍲🍲 幾清新開胃👍🏼
咸檸樂
2016-11-27
是次消費
每人約HK$68 (下午茶)
NOV 16

...海並讚美我的相靚女友選擇焗飯餐 包一飲品40多塊 豬排有骨落地yummy 咸檸滋潤wow 也就算了,意思是車資來回40多元 也就當訪友車費 應用得用sad侍女推介 芝士焗三文魚頭腩 女友較好我点了蜜糖雞翅 8隻tonguelikeyummy38元最後 我的至愛 1 屯門碼頭長堤海岸 2 下午茶配套3只土匪雞翼我要求的 加辣重手土匪雞heartsmileheart和 3 久違的真咸檸冰凍檸七 朋友帶動 往屯門碼頭看海 忽見小白鷺 心花怒放, 好一個冰冷13度周日 喜見下午昏眩,炎熱 而雪白色的海鷺鳥來儀excitedcryflower 爽!加上餐附上的奶茶可以like也就是 美好一星期天。
是次消費
每人約HK$50 (晚餐)
NOV 16

...西,大多以粥、穀物代替。這天碰巧到佐敦,難得尚有少許食慾,就到便宜又份量不多的米線店吧。bowl景霖的米線也較為彈牙,比起譚仔及川味都要彈,不會過林沒咬口,chopstick清湯湯底輕微辣味。chopstick酸菜是大大塊那種,但未如元朗小鍋的酸菜那麼清甜爽脆🙄chopstick芝麻雞翼味道較淡,不像土匪雞翼般面頭以孜然粉密舖平面。chopstick雞翼內也不是烤得非常熱,僅一般而已mad。店員/老闆娘有禮待人smile,友善而不催促,值得一讚。
是次消費
每人約HK$45 (晚餐)
NOV 16

...上比平時一碗多d, 煮得唔算過腍, 平時已經夠多, 一個人都食唔晒, 呢碗加埋d餸, 兩個人岩岩好, 又唔駛驚食唔晒而浪費野。湯底酸酸辣辣咁好開胃, 仲要有d麻既口感, 好過癮好惹味。 呢個湯好似落左罌粟咁, 食完轉個頭就心思思又想去食。譚仔咁多款小食最鐘意蒜泥白肉同土匪雞翼。大土匪雞翼($30)炸完又唔會好乾, 入面仲好有肉汁, 加埋調味同面頭既黑芝麻粒, 好香又惹味, 次次都要叫。加$7有杯冰凍檸茶, 食完解下d麻辣, 爽!
2016-11-10
是次消費
每人約HK$200 (晚餐)
NOV 16

...軟殻蟹黑松露意粉 味道: 8.5 / 10 分 食後感: 黑松露意粉係一道常見既菜式,呢度都做得唔錯,味道好分明,黑松露味好濃厚,軟殻蟹又唔會太油,整體不錯小食: 孜然雞翼 味道: 6 / 10 分 食後感: 只可以說,味道,分量同價錢都同譚仔比較了,還是去譚仔食土匪雞翼吧。。。最後隨餐送兩杯餐飲,兩杯蜂蜜檸檬,一凍一熱
檢視所有留言 ()
2分鐘 (堂食)
2016-11-17
每人約HK$78
NOV 16

...-日式咖哩配咖喱墨魚 食既時候 無須點醋 咁就食到最原始既味喇 個人最喜歡係瀨尿蝦 每款都食到唔同質感 好似蟹個款饀會特別軟熟 食得有係蟹肉入面👍🏻第二樣係上海粗炒 唔建議叫 40幾蚊 份量好小😖 配菜只有菜同冬菇 冇肉片係入面 唔抵食!❌第三係土匪雞翼 幾香口 普普通通既烤雞翼第四係紅油炒手 一放落黎以為黎錯左😂😂 並唔係普通紅卜卜 充滿紅油既碟 反而幾有驚喜!好重蒜味!好夠味!好食👍🏻👍🏻😋兩人全餐埋單$157 除左上海粗炒 其他都推介!
每人約HK$50
NOV 16

...譚仔,仲要一定係三哥先食lol Office係觀塘,周不時都會黎呢間。環境大,裝潢靚,暫時我去過坐得最舒服既譚仔三哥lol 服務仲好好添! like我鍾意食三哥酸辣湯底(小辣) like朋友話糊辣湯底最正 excited今次我只單點一款餸 - 墨魚丸,原來有6粒的Wow! yummy再加必叫既土匪雞翼
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2016-11-12
是次消費
每人約HK$55 (下午茶)
NOV 16

...士幾特別,有士多啤梨醬味/朱古力味,可以一試,如果唔仲意,又可以要反糖漿。 加十蚊仲可以加個面潻,好抵呀。 叫左份雪菜肉絲粉,有驚喜係,第一次食新鮮既雪菜,又幾好食好新鮮咁,不過就係咸左少少加埋米粉食剛好,不錯。 之後仲忍唔住口,叫左份椒鹽雞翼,有點土匪雞翼感覺,不過呢個係勁辣既,雖然辣,不過勁惹味,外脆香口,停不了口。 cry 又多一間好味茶餐廳選擇like
NOV 16

今星期第一次來屯門時代廣場分店,今次點了1個生菜雞肉魚片頭米線和土匪雞翼及凍檸茶。個米線的配料明顯少了,雞肉也少了,未知是否星期六的原因,而土匪雞翼就愈來愈廋,希望能有所改進。
2016-11-01
是次消費
每人約HK$120 (午餐)
NOV 16

今天來灣仔吃個快的午餐,就選了這間漢堡餐廳。點了個雞肉漢堡($88),Triple O價錢,不過味道就不太特別,有點像麥記,只能說味道普通。 再點了個Cajun 雞翼($58/6隻),味道有點像土匪雞翼,相信不是用油炸,不太油膩,味道不錯。 還是那句,有點貴,不過,都是香港那個老問題,租太貴了。
Top