2023-01-16 534 瀏覽
最後仲有間已經執左既美味廚聲稱話45年歷史女朋友見話執粒就即刻話想食特登係結業前一日星期六晚搭過海巴過去餐廳四至六點係落場時間我地早一個鐘五點去到門口已經排晒隊佢地仲有分兩條隊右手面係堂食左手面係連外賣都要排好在六點第一轉真係入得如果唔係唔知要排到幾時不過門口收銀位就kick到好痴線佢地d檯係迫到顛真係可以做到背同背不過餐廳應該都有裝修過望落去就唔係果d上左年紀既上海菜館二人檯都唔大張同格離檯距離都係得張那仔有麵有飯有小菜有甜品就係無小籠包鍋貼點心類第一道上既係回鍋肉年糕我對上海菜既印像不外乎都係擔擔麵小籠包上海粗炒或者炒年糕呢幾樣都係鐵膽黎個炒年糕同樣都係比較油係惹味既不過年糕份量都係唔算多好似夾幾野就會無晒咁排骨菜飯基本上所有人都會叫姐姐係keep住由廚房送出黎本身都係驚會賣晒所以先一早黎排隊佢將排骨整到好似叉燒咁款甜甜地有埋濃邊咁當然無叉燒咁淋但係你話係咪真係好L好食呢我就覺得永遠都比唔上台式滷排骨或者日式吉列豬扒另一樣都係排骨排骨擔擔麵擔擔麵賣相好似幾食但飲落又係淡到無味咁亦都唔杰身成灘水咁真係好多店既死症麵條都係普通因為d野都比較細份所以叫多碟口水雞有麻亦都有辣呢個真係算最正
最後仲有間已經執左既美味廚

整體都係普普通通
唔會為左個排骨黎食
更何況都已經無機會
2022-05-28
$154.5 (晚餐)
2022-05-29 705 瀏覽
在IG見到這間已開業四十多年突然?宣布29號光榮結業的美味廚,招牌之一竟是排骨菜飯😍那我就必須去朝聖一下了😂不到12點半到餐館門口直接傻眼,外賣和堂食的隊伍早已排得長得不相上下,門口更是直接貼了告示——外賣需2小時😂我猶豫了一下還是決定排,畢竟來都來了⋯⋯快2點左右終於排到我下單,然而其他名物like菜肉雲吞,醉雞,春卷,豆沙鍋餅均已售罄😂特登過海又等了這麼久只買一份排骨菜飯也太慘了?還好我又加到了素雞和油燜筍🙌出餐倒是很快,十幾分鐘就拎到,已經飢腸轆轆的我回到家快快影完趕緊開吃🤣排骨大塊厚肉,外層是甜口的蜜汁包裹,肉質軟硬適中,不乾不鞋,有淡淡的薑汁香?惟美中不足是約四分之一都是無法下口的肥膏😅菜飯的菜粒比較大顆隨意,飯粒有咬口帶菜香,整體賣相到口感就很家常😆素雞整齊切成四大塊,內裡層層疊疊,入口清爽有豆香,柔軟有滋味,不錯👍油燜筍量亦都慷慨,夠嫩夠入味又不太油,整體就正正常常啦~排骨菜飯 7.0/9素雞 7.5/9油燜筍7.0/9OVERALL 7.0/9長這麼大第一次把午餐等成下午茶😂排骨菜飯確是不錯,但見不少食評都說世一這我就不敢苟同了🙈不過口味這種本來就比較主觀,何況作為老店

油燜筍量亦都慷慨,夠嫩夠入味又不太油,整體就正正常常啦~

排骨菜飯 7.0/9
素雞 7.5/9
油燜筍7.0/9

OVERALL 7.0/9

長這麼大第一次把午餐等成下午茶😂排骨菜飯確是不錯,但見不少食評都說世一這我就不敢苟同了🙈不過口味這種本來就比較主觀,何況作為老店是很多港島人吃著長大的情懷和回憶,然而我只是個來湊熱鬧?的新界路人😂向來對上海菜更苛刻的我雖然等得久不過也並沒有抱很大的期待,所以嘗試過沒有特別驚喜也沒有失望,不過這價格在銅鑼灣倒真是算良心啦~
外賣自取
2022-05-13 1992 瀏覽
鑼鑼灣名物 美味㕑 呢排落雨食Dinner都冇人排隊🤭 平時都幾多人!次次去都係食餐 $8X-9X 👉🏻 排骨菜飯 + 湯😌基本上每台都一定會嗌 “排骨菜飯” 必試‼️肉質好淋但偏乾身 調味方面係甜甜地 大件 菜飯就比較少菜 可能想你嗌個炒菜😂 唯一要挑剔既位係個排骨唔係好熱扣左少少分話說湯品係Bina最愛嘅料理之一 食飯有湯飲真係好幸福🥰👍🏻想濃味嘅話就一定要試吓酸辣湯 係一個well balanced既味道👌🏻想清清地嘅話可以試吓花旗參竹絲雞湯(圖二) 都OK嘅 無酸辣湯咁正囉🫢Any肥。未食過嘅話好值得試吓完。#飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白#eat_withbina #eat_chinese_withbina#eat_銅鑼灣_withbina
鑼鑼灣名物 美味㕑
呢排落雨食Dinner都冇人排隊🤭 平時都幾多人!

次次去都係食餐 $8X-9X 👉🏻 排骨菜飯 + 湯😌
基本上每台都一定會嗌 “排骨菜飯” 必試‼️
肉質好淋但偏乾身 調味方面係甜甜地 大件
菜飯就比較少菜 可能想你嗌個炒菜😂
唯一要挑剔既位係個排骨唔係好熱扣左少少分

話說湯品係Bina最愛嘅料理之一 食飯有湯飲真係好幸福🥰

Any肥。未食過嘅話好值得試吓

完。

#eat_銅鑼灣_withbina
花旗參竹絲雞湯
花旗參竹絲雞湯
2021-12-27 1775 瀏覽
🌃 餐廳為古典酒樓格局, 木質枱櫈,位與位之間有點窄,人流比較旺盛。.👨‍👩‍👧‍👧以下為3人份量參考 (下午茶)( 三點後八折)(💲人均$5x ) .🍲 排骨菜飯💲 折後 52👉 銅鑼灣招牌名物, 堪稱世一排骨菜飯,究竟食落去係點嘅呢? 👉排骨烤得金黃酥脆,而與其他餐廳的分別是 醬汁, 呢間餐廳用咗蜜糖漿 上色, 變成焦蜜酥脆排骨, 相信就係呢間餐廳嘅優勝之處, 排骨十分肥美,肉感彈牙,與蜜糖燒烤醬混合,有點像叉燒, 而菜飯感覺有落菜油, 菜油來突出飯嘅菜味,白菜份量不少, 比較有口感。.🍝 排骨擔擔麵💲 折後 52👉 排骨擔擔麵的排骨與排骨菜飯的排骨,可能跟菜式有關, 酥脆排骨沒有 添加蜜糖, 感覺與其他店舖味道相近, 肉質不及排骨菜飯肥美,而擔擔麵不錯, 麵底軟硬度適中, 湯底帶有香濃花生醬味, 辣到微辣, 食落幾開胃 同好邪惡。.🍲 腰果雞丁配陽春麵💲 折後 52👉 家常小菜,雞肉份量有點多, 腰果好香脆, 又是很開胃的小菜, 醬汁感覺是蠔油,帶少量酒味, 但可惜欠缺了西芹, 可能上海做法係冇西芹🤣, 陽春麵味道正常。.🍝 麻醬拌粉皮💲 隨餐附送👉 作為前菜好合適, 是上海特色
🌃 餐廳為古典酒樓格局, 木質枱櫈,
位與位之間有點窄,人流比較旺盛。
👨‍👩‍👧‍👧以下為3人份量參考 (下午茶)
( 三點後八折)(💲人均$5x )
🍲 排骨菜飯
💲 折後 52
👉排骨烤得金黃酥脆,
而與其他餐廳的分別是 醬汁,
肉感彈牙,與蜜糖燒烤醬混合,有點像叉燒,
而菜飯感覺有落菜油, 菜油來突出飯嘅菜味,
白菜份量不少, 比較有口感。

🍝 排骨擔擔麵
💲 折後 52
👉 排骨擔擔麵的排骨與排骨菜飯的排骨,
可能跟菜式有關, 酥脆排骨沒有 添加蜜糖,
感覺與其他店舖味道相近,
肉質不及排骨菜飯肥美,而擔擔麵不錯,
麵底軟硬度適中, 湯底帶有香濃花生醬味,
辣到微辣, 食落幾開胃 同好邪惡。

🍲 腰果雞丁配陽春麵

🍝 麻醬拌粉皮
💲 隨餐附送
👉 作為前菜好合適, 是上海特色嘅涼拌小菜, 粉皮配上青瓜絲, 加上 香濃嘅麻醬,感覺打開了味蕾。

🤠 通粉foodie總結:
作為銅鑼灣名物 世一排骨菜飯當之無愧, 專誠到銅鑼灣朝聖也很值得, 但其他菜式缺少了驚喜, 有改善嘅地方。
🕍 美味廚
銅鑼灣加寧街9-11號Fashion Walk地下B舖
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2021-12-17
2021-11-16 1405 瀏覽
排骨!!!!!!! 排~骨~銅鑼灣名物除左車仔面,同埋金西南仲有美味廚既排骨菜飯+酸辣湯(超值套餐)避開office 朋友食飯時間,晏小小食仲有八折優惠,抵!排骨香口酥軟配埋碗菜飯同酸辣湯 100分其他野食都好想試,但我一個人食唔到咁多,唯有留返下次再試

排骨香口酥軟配埋碗菜飯同酸辣湯 100分

其他野食都好想試,但我一個人食唔到咁多,唯有留返下次再試
2021-10-05 1100 瀏覽
朋友講左好多次呢到既排骨菜飯好好味今晚終於黎一試 可惜時間有d早唔係好食得落飯最後我地2個人嗌左排骨菜飯($55)+膽膽麵($41)開心share排骨炸得金黃外皮酥脆甜甜地 肉質鬆化唔會太硬 真係好好味菜飯熱辣辣 有落油飯粒分明而且好有菜味 唔知係咪浸過菜水定點白菜份量頗多 一舊舊有口感 .膽膽麵其實好蝦人食 間間餐廳煮出黎都唔同鎮江醋既酸同花生醬既甜再加上辣椒醬既辣 比例都唔一樣呢間整出黎既都算岩我口味~不過熱量比較高 食完有d罪疚感.員工態度唔差 不時加水
朋友講左好多次呢到既排骨菜飯好好味
今晚終於黎一試 可惜時間有d早唔係好食得落飯

排骨炸得金黃外皮酥脆甜甜地 肉質鬆化唔會太硬 真係好好味
菜飯熱辣辣 有落油飯粒分明
而且好有菜味 唔知係咪浸過菜水定點
白菜份量頗多 一舊舊有口感
膽膽麵其實好蝦人食 間間餐廳煮出黎都唔同
鎮江醋既酸同花生醬既甜再加上辣椒醬既辣 比例都唔一樣
呢間整出黎既都算岩我口味~
不過熱量比較高 食完有d罪疚感
員工態度唔差 不時加水
2021-07-22 1320 瀏覽
講起銅鑼灣朋友第一時間介紹「美味廚」話一定要試下佢心目中最好食嘅排骨菜飯3個人叫咗兩碗排骨菜飯、酸辣湯、口水雞、三鮮炒年糕拉牌酸辣湯好夠三個人飲每人啱啱好都飲到一碗 試試味酸辣度適中排骨菜飯要share食都唔難一上枱已經一分為五甜甜地嘅外皮一啲都唔厚粉唯一覺得肉質少少嚡 但都好食😋菜飯有啲油 但飯粉粒分明不錯不錯口水雞份量幾足嗰汁好夠麻 但都幾辣下~ 三鮮炒年糕上菜嘅時候連侍應姐姐都話炒得靚😂但又係偏油 勝在味道搭夠而且都幾多菜 食落無咁油膩朋友又幾歡喜
講起銅鑼灣朋友第一時間介紹「美味廚」
話一定要試下佢心目中最好食嘅排骨菜飯

但都好食😋
菜飯有啲油 但飯粉粒分明
不錯不錯

口水雞份量幾足
嗰汁好夠麻 但都幾辣下~
口水雞

三鮮炒年糕上菜嘅時候連侍應姐姐都話炒得靚😂
但又係偏油 勝在味道搭夠
而且都幾多菜 食落無咁油膩
朋友又幾歡喜
三鮮炒年糕
2021-07-05
2021-07-19 746 瀏覽
呢間上海食堂真係好耐歷史了。除左銅鑼灣呢間,尖沙咀分店未執前我都有去幫襯咖~冇改錯名,佢地啲排骨菜飯真係好懷舊、好好味,件排骨(豬扒)外層有厚厚蜜糖,有叉燒嘅感覺,但其實係豬扒。😋記憶中次次去親都必點排骨菜飯,我食果陣聽到枱枱都又係有點排骨菜飯;另外,仲有雞絲粉皮都好美味咖~👍🏻而家星期一至五下晝三點至五點半仲有八折:大部分套餐原價$62,折左齊頭盛惠$50。呢個價錢食一個下午茶同好多茶餐廳比,可能未必算好平,但同佢地自己晚餐時段比,食同樣嘅野的話,就非常抵~非常飽!非常滿足!🐷
呢間上海食堂真係好耐歷史了。

除左銅鑼灣呢間,尖沙咀分店未執前我都有去幫襯咖~

非常飽!非常滿足!🐷
2021-07-12
2021-05-23 795 瀏覽
This restaurant has been here forever. However it continues to be super popular. It depends when you come, but I think if you’re coming for dinner for more than one, expect a little wait.I have however only ever ordered one thing from here, which is the 排骨菜飯, or the pork chop vegetable rice. It’s largely stayed the same since like 2010, and it’s extremely good.The thing is though, they also have other menu items which are quite extensive and that I’d really like to try. I’ll definitely look to c

The thing is though, they also have other menu items which are quite extensive and that I’d really like to try. I’ll definitely look to come back in the near future and try more things. I have however tried the soy bean milk 豆漿, which is really quite good.

2021-05-16
  • 排骨菜飯
聽同事介紹呢間餐廳原來喺公司附近,唔洗5分鐘就行到,剛巧5:00pm去食飯有八折,點解唔試吓呢?😜😜今次我就同同事Miss C一人叫咗一個午餐(仲有午餐🤣🤣)share 一齊食😚😚佢一個餐會跟一個小食或者飲品,我哋就叫咗😃😃~~~排骨菜飯~~~睇食評差唔多個個都會叫排骨菜飯,叫就叫排骨,但實際上係豬扒,味道果然唔差,軟硬適中,咀嚼時會有少少嘅甜味滲出☺️☺️~~~拌粉皮(小食)~~~呢個小菜就一般,個汁唔夠多,亦都唔夠濃😌😌~~~切雞菜飯~~~佢係一款凍雞,溫度適中唔會太凍,仲有種冰涼嘅感覺😛😛,肉質都幾滑😌😌~~~大豆芽~~~冇咩特別,叫杯豆漿仲好😶😶總結:食物質素OK正常,有八折都會多啲黎食嘅!😝😝最後多謝Miss C硬要請食飯當同我Farewell,咁我哋下次再約啦!到時我比呀🥳🥳

佢一個餐會跟一個小食或者飲品,我哋就叫咗😃😃
~~~排骨菜飯~~~

~~~拌粉皮(小食)~~~
呢個小菜就一般,個汁唔夠多,亦都唔夠濃😌😌

~~~切雞菜飯~~~

~~~大豆芽~~~
冇咩特別,叫杯豆漿仲好😶😶

總結:食物質素OK正常,有八折都會多啲黎食嘅!😝😝
2021-04-29
$49.5 (下午茶)
2021-02-26 1526 瀏覽
難得疫情緩和,今晚放工同老公去左美味廚食上海菜。之前成日行aeon, 見到美味廚都唔少客人出入, 應該唔錯, 今晚黎試下。未黎之前就做晒功課, 睇下有咩好食。蟹肉瑤柱羹+排骨菜飯(85蚊):個羹有唔少蟹肉同瑤柱, 味道唔錯, 加少少醋有d似去飲d湯羹。排骨擺滿個飯上面, 排骨偏甜。台式炸豆腐(18蚊)+炸大腸(48蚊):炸豆腐外脆內嫩, 仲有汁。炸大腸係切左片先拎去炸, 食落去每一面都係脆, 豬腸冇怪味, 係好食。食個下隔離枱叫左砂鍋魚頭煲好吸引, 賣相都唔錯, 下次要試。d 樓面姐姐好好招呼, 服務態度好。

2021-02-26
  • 台式炸豆腐
  • 炸大腸
2021-01-09 1121 瀏覽
因為喺社交平台經常見到Jacky Yu幫襯呢間排骨菜飯,終於今日一心走去試吓啦,午飯時間點了排骨菜飯、鱔糊湯麵和酸辣菜肉雲吞。排骨好明顯係預先炸定的,排骨過甜口感太軟,菜飯油淋淋同啲飯太林。湯麵嘅麵條係交貨來的,並不是自家拉麵,鱔糊還可以,酸辣雲吞非常普通。門口放一張午市餐牌(原來有好細隻字寫着星期六日及公眾假期唔供應),入到去裏面就話星期六日冇供應,有欺騙成份。以咁嘅價錢同味道,一定唔會再幫襯。
2021-01-09
2020-12-21 1226 瀏覽
限聚令下的坐位安排,乾淨衛生,但人流也小了很多午市套餐,選擇非常多,每款$62,免茶,免加一,送大豆芽或芹菜乾絲或拌粉皮或奶茶或咖啡或凍豆漿+這款午市套餐,排骨菜飯$62,簡直是鎮店之寶排骨用獨特的醃料, 外皮鹹甜適中 , 豬扒厚薄適中,軟硬適中,完全沒有雪藏味, 食極不厭菜飯~芹菜乾絲~酸辣湯~味濃,酸味適中而且料足 炸豬大腸~ $48超級邪惡,但間中又想食下,但外皮不夠香脆, 增加了油膩感 ,比較下,街邊的比較好食
限聚令下的坐位安排,乾淨衛生,
但人流也小了很多

午市套餐,選擇非常多,每款$62,

這款午市套餐,排骨菜飯$62,
簡直是鎮店之寶

菜飯~

芹菜乾絲~

酸辣湯~
味濃,酸味適中而且料足

炸豬大腸~ $48
超級邪惡,但間中又想食下,
但外皮不夠香脆, 增加了油膩感 ,比較下,街邊的比較好食
2020-12-02 813 瀏覽
呢度嘅排骨菜飯真係我嘅首選,絕對係值得推介俾朋友食嘅! 除咗排骨菜飯之外,其他菜飯或者小菜味道都唔錯!不過水餃就味道淡啲~講起呢一間,每次到銅鑼灣都一定要食!排骨10分入味,外脆內軟,肉亦都唔會太煙韌。菜飯比較濕,不過其實菜飯點樣整我都鍾意! 魚菜飯其實味道都唔錯,但要小心魚都比較多骨。 手撕雞就唔係話好特別,但味道唔錯,配上香濃嘅芝麻醬,亦可以一試! 總結,我再推介嘅都係呢度嘅排骨菜飯啊,而且價錢都唔係話好貴,絕對可以嚟呢度試吓!

手撕雞
2020-09-22 1064 瀏覽
🍽 Smoked Fish - Steamed Rice with Vegetable💰 HK$55 🍽 Pork Rib - Steamed Rice with Vegetable 💰 HK$55 If you crave for Shanghai Food in Causeway Bay, this restaurant would definitely a great choice! I have visited this restaurant since 10 years ago LOL. The food is always good value and consistent.We ordered two signature dishes. Steamed fish with Shanghai style was sweet whereas the pork rib was very soft and moist. Both coating was seasoned very well. Kinda made us felt less guilty when we were
💰 HK$55
💰 HK$55

We ordered two signature dishes. Steamed fish with Shanghai style was sweet whereas the pork rib was very soft and moist. Both coating was seasoned very well. Kinda made us felt less guilty when we were having vegetable rice. Worth returning!🤩🤩