接朋友收工食飯 約左油蔴地見面唔知食咩好 結果問上問有frd子介紹“豐洲水產”朋友大推呢間既海鮮丼飯 皆因佢CP值甚高晚飯時段去 以為實要排~結果唔洗等位!相信都係因為佢係樓上舖 所以少啲人知好快安排入座Frd話雖然係丼飯專門店 但今日想食壽司多d我就冇所謂既~ 不過淨睇Don set menu其實真心吸引最貴combo都唔過$200 連烏冬 抵呀!講返主角先我地叫左單點壽司 平民價位 本身冇expect質素好高既刺身 點知一食!大!有!驚!喜!赤蝦 ($60/2件)火炙鰈魚邊 ($45/2件)火炙三文魚 ($18/2件)油甘魚 ($18/2件)中拖羅 ($60/2件)帆立貝 ($70/2件)三文魚 ($15/2件)松葉蟹肉軍艦 ($30/2件)以呢個價錢食到呢個quality 我地兩個人每食一件就贊一句!刺身大件不在話下,重點係件件都新鮮個下勁加分仲諗住8款壽司食唔飽 點知食曬都8成full不過最後都有encore 到火炙鰈魚邊本人對於肥美油香既鰈魚邊真係好難抵抗見個肚仲有位就緊係嗌多碟oishi啦呢間真係值得再幫襯 下次一定會試下佢地既丼 相信佢既質素唔會令我失望
接朋友收工食飯 約左油蔴地見面
唔知食咩好 結果問上問有frd子介紹“豐洲水產”

朋友大推呢間既海鮮丼飯 皆因佢CP值甚高

晚飯時段去 以為實要排~結果唔洗等位!
相信都係因為佢係樓上舖 所以少啲人知
好快安排入座

Frd話雖然係丼飯專門店 但今日想食壽司多d
我就冇所謂既~
不過淨睇Don set menu其實真心吸引
最貴combo都唔過$200 連烏冬 抵呀!

講返主角先

點知一食!大!有!驚!喜!

赤蝦 ($60/2件)
火炙鰈魚邊 ($45/2件)
火炙三文魚 ($18/2件)
油甘魚 ($18/2件)
中拖羅 ($60/2件)
帆立貝 ($70/2件)
三文魚 ($15/2件)
松葉蟹肉軍艦 ($30/2件)

刺身大件不在話下,重點係件件都新鮮個下勁加分
仲諗住8款壽司食唔飽 點知食曬都8成full
不過最後都有encore 到火炙鰈魚邊

本人對於肥美油香既鰈魚邊真係好難抵抗
見個肚仲有位就緊係嗌多碟oishi啦

呢間真係值得再幫襯 下次一定會試下佢地既丼
相信佢既質素唔會令我失望
2019-04-07 559 瀏覽
Wanted to eat Japanese food for dinner, me and my friend went to try this sashimi rice restaurant. We ordered the 火炙鰈魚邊、黑鮪、三文魚、魷魚明太子丼, the sashimi looked and tasted fresh, however the flounder edge can be torched a bit more, so the fish oil can be more charred and fragrant. I also liked the tamagoyaki infused with salmon bits, which added texture to the egg roll.Another set is the 豊洲海鮮丼(築地)配明太子卡邦尼撈稻庭烏冬, the sashimi rice is also fresh, but what impressed me to most was the mentaiko mixed udon! Th

Another set is the 豊洲海鮮丼(築地)配明太子卡邦尼撈稻庭烏冬, the sashimi rice is also fresh, but what impressed me to most was the mentaiko mixed udon! The taste was so rich and creamy!
2019-03-08
2019-04-06 352 瀏覽
呢間豐洲水產我想食好耐啦😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆今日終於可以畀我試到啦🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗今日比較早去所以餐廳唔算好多人😃😃😃😃😃嗌咗一個set同埋啲小食🙆🏻🙆🏻🙆🏻🙆🏻🙆🏻有烏冬有個刺身飯同埋啲刺身小食😃😃😃😃呢度啲刺身比我想像中冇咁好食😣😣😣😣😣不過水準都中上 反而佢個烏冬有啲驚喜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻烏冬嘅質地好好😋😋😋😋😋😋唔會太淋太硬撈埋隻蛋一齊食好滑好好味💕💕💕💕💕雖然有啲貴不過我應該會再食
呢間豐洲水產我想食好耐啦😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
烏冬嘅質地好好😋😋😋😋😋😋
唔會太淋太硬撈埋隻蛋一齊食好滑好好味💕💕💕💕💕
雖然有啲貴不過我應該會再食
2019-03-26 301 瀏覽
結咗婚之後嘅情人節,都係唔想特登食比平時貴好多既情人節套餐。原本諗住同BB一齊慶祝,但係最尾都係決定兩公婆拍下拖。我哋長期都係日本菜fans,所以就決定黎呢度食魚生飯。我哋打言確定佢係平時嘅Menu,咁就book位啦,yeah!我哋叫咗人氣No.1既豐洲水產海鮮丼👍🏻佢係二人份量嘅portion,我哋同師傅講唔食三文魚魚生,佢好好咁幫我地轉咗做油甘魚。魚生非常新鮮,另外佢哋個海鮮面miso soup亦都係非常出色,總對係一個驚喜!成餐飯性價比超高,另外我哋亦都叫咗一支細sake,今餐非常圓滿😍
豐州水產海鮮丼
2019-02-14
情人節
豐州水產海鮮丼
  • 豊洲水產海鮮丼
2019-03-14 343 瀏覽
已很久沒來油麻地店吃丼了,但是沒有辦法,水準更好的灣仔原店的結業,讓我不得不再來油麻地店吃,不是說油麻地店的刺身不好,只是服務水平與灣仔店有著太大距離,灣仔店的殷勤是現在香港的餐廳很少見到的,好吧,說回油麻地店吧,刺身除了十分新鮮外,還非常的厚及大件,他們切的吞拿魚不是廉價的赤身,是連帶著少少白身的,吃入口時的魚肉更有甘香感覺,而且除了刺身外,丼內還有些配料,例如是生薑,牛蒡,紫菜,黃蘿蔔,材料豐富,更有麵豉湯,可能我比較胃口少,往往吃到最後都會剩少量白飯,吃完已十分滿足,要知道我上班是在港島東,為了吃丼要專程乘地鐵到九龍,可以想像他有多麼的吸引😍😍😍。
鰈魚邊丼
2019-03-14
鰈魚邊丼
2019-02-21 542 瀏覽
農曆新年剛到過日本豊洲巿場,美味的刺身壽司令人回味再三;知道這裡的食材大部分來自於此;就一於來重溫一下吧!典型的日式半開放箱座,保有一定的私隱度。喜歡更多私密空間、又或喧嘩嬉鬧的,這間VIP房就適合不過了。碰巧目睹總廚許境佳先生示範生劏油甘魚,手起刀落;技術閑熟,不多久便把一整條油甘魚片成小塊。日人每到正月都愛吃「緣起」,希望籍此增強新一年的運勢,由2月18日起到3月17日 (期間限定1個月),推出以「日產」緣起海幸 - 鯛魚、油甘魚、帆立貝特製的多款限定菜色(油麻地分店限定)。「緣起」刺身拼盤~ $88三款刺身分別有鯛魚、油甘魚及帆立貝,各四件,平均$7.3/件,非常超值,光看賣相已知是新鮮貨,那有不試的道理!這裡用的是真鯛,表皮先用火輕炙,雪白透亮的肉質清爽;韌度較高、紋理清𥇦、油脂又不會太高,是刺身的上品。日本人在油甘魚成長的過程中,以不同大細來來稱呼它們,而一般細魚叫作油甘魚,而最出色的當然是最大條的鰤魚;今次這條不算好大,肉質色澤呈淡粉紅,只在魚腩位有少量脂肪紋,現時大部分的細種油甘魚也改為養殖,口感上當然有所不及;脂肪分佈平均,肉質甘甜爽彈,油滑幼細。帆立貝清甜爽口,味道不
典型的日式半開放箱座,保有一定的私隱度。
「緣起」刺身拼盤~ $88
「緣起」刺身拼盤
帆立貝清甜爽口,味道不錯。
雜錦海鮮柚子沙律~ $88
感覺有點像生菜肉碎包的變奏版,先把鯛魚、油甘魚、帆立貝和三文魚切粒,再加入三文魚子放在生菜內,味道清甜爽口,加入小量柚子汁一起吃,立時提升了魚肉的鮮甜味,口感更覺豐富。
雜錦海鮮柚子沙律
「緣起」海鮮丼~ $198
超大碗的海鮮丼,有甜蝦、切粒鯛魚、半熟油甘魚、帆立貝、吞拿魚及配菜,全部刺身鮮甜美味已是想當然,難得是用上山形縣的日本米,入口甘甜帶有黏性,飯粒富有光澤,外觀雪白又美味,真是錯過。
「緣起」海鮮丼
外表看似簡單的醬油碟,當倒入醬汁後,便會浮現出「福、祿、壽」三個字,想要的話,現在只要於油麻地分店惠顧鯛魚、油甘魚、帆立貝的特製菜色,拍照再上傳至豊洲水産海鮮丼専門店的Facebook專頁/公式IG,讚好豊洲水産海鮮丼専門店的Facebook專頁「toyosusuisanhk」,最後Follow豊洲水産海鮮丼専門店的公式IG,將自己IG帳戶設定為公開,上傳惠顧菜色及JFOODO Promotion booth之相片,標上“@toyosusuisanhk”,首 150 名更可獲得設計獨特的緣起物醬油碟乙隻。(送完即止)。
豊洲水産海鮮丼専門店
地址: 油麻地彌敦道558-560號譽發廣場1樓
電話: 28696289
2019-02-18
「緣起」刺身拼盤
雜錦海鮮柚子沙律
「緣起」海鮮丼
2019-02-19 419 瀏覽
大大碗既海鮮丼,同朋友叫咗800克份量一齊食,但兩個人食就好似唔夠飽,啲刺身算新鮮,魚卵一d都唔苦,餐湯味道適中,如果可以有得添飯就最好啦!而且侍應生好有耐心解答我朋友既疑問,重比左好多意見我地。
2019-02-16 397 瀏覽
其實間中都會泥食、但泥左咁多次、終於遇見的鮪魚骨排由於呢間店一向來都好新鮮、所以要等到開新魚先有骨排、非常開心撞正有得食之後都試過飛天本鮪大拖羅、鮪魚鮫拖羅刺身、抽子胡椒鮪魚黑玉刺身、火炙面頰,腦天,鮪魚筋....每一道菜都好好食。finally 終於試到骨排🤤 另外值得推薦的是海鮮丼、用料新鮮、魚湯好足料👍🏻 食完真心大滿足!其他壽司都非常新鮮、香港少有我會間中想去食既日式料理、有在日本既感覺🤤
其實間中都會泥食、但泥左咁多次、終於遇見的鮪魚骨排

2019-02-16
  • 自家製明太子蛋卷
  • 牡丹蝦海鮮丼
  • 飛天黑鮪大滿貫丼
  • 士多啤梨芒果石榴乳酸特飲
  • 豊洲水產海鮮丼
2019-02-09 431 瀏覽
有個朋友係澳洲放假返黎香港幾個月,因為知佢幾鍾意食日本野,所以每次見面幾乎都係食日本菜😏張檯都有好幾塊餐牌,所以同朋友左睇右睇,睇左一輪都未揀到食咩,就有個疑似店長嘅人就行埋黎同我地講解餐牌,個餐上枱之後又教我地塊紫菜可以包飯食,呢度服務態度唔錯😳🤣▪️ 黑鮪 三文魚 油甘魚 三文魚子山芋丼 💲128 (Lunch Set)講返野食,個熱辣辣既麵豉湯幾有驚喜,有豆腐、昆布、三文魚肉,飲完想飲多幾碗🙈而個丼飯相對地無咁大驚喜,刺身都係幼條但厚切,入口油脂未算係好豐富,鮮味不過不失無咩特別,山芋比較係黏身,鍾唔鍾意就因人而異🤔🔎 整體評分(7/10)

黑鮪 三文魚 油甘魚 三文魚子山芋丼

🔎 整體評分(7/10)
2019-01-06 705 瀏覽
其實呢個廣場經過好幾次都冇試過佢入邊啲嘢今次就揀咗呢間去試先主要原因就係因為唔需要等位直入 哈哈牡丹蝦海鮮丼呢個餐包咗個前菜啦同面豉湯嘅湯都幾好味 唔太鹹 我都幾鍾意 最欣賞佢係入邊有豆腐 我好鍾意食:)個主食呢就有少少失望因為覺得呢個價錢個份量應該會多少少蟹肉其實真係好少三文魚如果多一片 3片會更好只係可以讚嘅係 蝦好新鮮好彈牙好鮮甜整個叫做普普通通啦環境方面呢就覺得枱比較細擺咗兩個套餐呢其實都已經滿晒啦要叫埋小食嘅話 就唔會夠位枱同枱之間真係好窄有時出出入入 都好容易整到其他人
其實呢個廣場經過好幾次

擺咗兩個套餐呢其實都已經滿晒啦
要叫埋小食嘅話 就唔會夠位

枱同枱之間真係好窄
有時出出入入 都好容易整到其他人
昨晚朋友同我嚟呢間度食生日飯,叫完枝乳酸飲品同牛脷先見到呢張post可以免費,之後即刻問嗰個高高瘦瘦嘅男侍應可唔可以tag返,佢話唔得,之後再問佢點解我地落單時唔同我地講,佢竟然帶住輕佻嘅態度話應該我地自己睇到,佢無責任話俾我地知。
2018-11-27
2018-11-13 621 瀏覽
老友約會試下啦一入門口一睇餐牌同一般店一樣不太特別餐牌內可以自選配答刺身可以選擇的也很多口感味道新鮮而且肥厚的帶子令人回味份量足夠另附上一碗很大的湯味道剛剛好再熱D就更好吃飽了飯再飲令人有豐富的飽肚的感覺可以一試的但是市面上還有更多的好選擇所以你們要加把勁吧!環境衛生可以!
老友約會試下啦

另附上一碗很大的湯味道剛剛好

再熱D就更好

吃飽了飯再飲令人有豐富的飽肚的感覺

可以一試的

但是市面上還有更多的好選擇所以你們要加把勁吧!

環境衛生可以!
2018-11-06
2018-10-31 671 瀏覽
這天晚上考完試,跟朋友一齊找吃的,突然見到網上的廣告,說兩間豐洲水產的丼飯都在當天做每碗減$50的優惠,只限一天。知道這店的消費不算便宜,可以趁著今次每碗減$50的優惠試試質素如何。大約晚上九時多少許到達,店內比想像中清淨,空檯都佔不少,客人不算多。有減$50的優惠我們當然點丼飯啦。我比較笨,對於刺身興趣不是十分大,也只吃少類刺身,所以最後我點了三文魚丼。三文魚丼($148),看起來賣相不錯,心裏都有點期待。味噌湯好大的一碗啊溫度的凍了少許,只是暖的狀態。湯裡的材料也比想像中多,除了一般的海帶和豆腐,還有放了些三文魚進去,令味道不會太單調。而丼飯的賣相幾靚,放得很好看,看上去材料也好像挺豐富的,但怎麼大小好像跟味噌湯差不多呢?丼飯黎有半粒青檸,加一點進去會較清新。蝦感覺沒有其他食材那麼新鮮,沒有甚麼蝦味。三文魚丼主力當然是三文魚喇。生的三文魚有三片,不是三文魚腩,味道新鮮但油脂味道不重不出。燒過的三文魚同樣是有三片,因為是疊著燒所以頭尾兩片會比較熟,中間那片會比較生。相比起生三文魚,我覺得稍微燒過的三文魚味道較為優勝。表面稍稍燒過令三文魚的味道濃一點出一點,突出三文魚的味道,而裡面又保

三文魚丼
三文魚丼($148),看起來賣相不錯,心裏都有點期待。

味噌湯好大的一碗啊
溫度的凍了少許,只是暖的狀態。

燒過的三文魚同樣是有三片,因為是疊著燒所以頭尾兩片會比較熟,中間那片會比較生。相比起生三文魚,我覺得稍微燒過的三文魚味道較為優勝。表面稍稍燒過令三文魚的味道濃一點出一點,突出三文魚的味道,而裡面又保持著一般生三文魚的口感。

不過最有驚喜的是蟹肉,食得出夠新鮮有濃濃的蟹味,而不是那些沒有味道單靠鹽水的鹹味來調味。

原價$148+10%=$162.8的丼飯,減價後為$148-$50+14.8=$112.8,比原價抵食。食物味道都不錯的夠新鮮,分量就不算很大,刺身分量也不多,女仔食是夠的。見到其他食評說服務態度幾好,我就不太覺得了,想請店員加水都請了兩三次才有水飲
如果以原價來食我就不會來了因為都是比較貴,如果有優惠而那天我想食刺身飯,都可以考慮。
2018-10-23 430 瀏覽
有朋友成日行過都話呢間好食,終於黎試下~明太子蛋卷都可以,鰻魚不錯,麵豉湯跟平常的差不多。海鮮丼普通,算幾好,不過不覺得特別鮮味。另外,如果刺身有多啲選擇就好啦~可能因為去過日本食刺身,已經返唔到轉頭...嗰種鮮味係香港食唔到啦~個烏冬好食無諗過啲菜係菠菜,整得幾好~配三文魚及魚子好好食~不過忌廉汁令人有啲滯,好在有個蔬菜沙律~老公想試大拖羅,百幾蚊值得試~嘩...原來超肥! 我有啲怕,佢就食得超高興😅係幾肥美嘅~真係飽哂...
有朋友成日行過都話呢間好食,終於黎試下~
明太子蛋卷都可以,鰻魚不錯,麵豉湯跟平常的差不多。

個烏冬好食

老公想試大拖羅,百幾蚊值得試~
2018-10-21
2018-10-06 437 瀏覽
今曰諗住用張半價劵去食,點完餐突然話慶祝築地漁市場搬去豐州而暫停半價優惠,改為每個餐減$50。相信因為人太多。好,我照食。點咗兩個餐,加明太子玉子卷,加兩串牛脷。到埋單$1127。然後話優惠唔可以用卡,但全場只係話半價優惠同$300以下先唔可以用卡。到最後我堅持用卡佢地先收。問題係,後面一枱有6-7個人都係用卡,我問職員點解其他人可以用?佢答唔知。經過今次,以後唔會再去。利申,通常每個月都會去一兩次!
經過今次,以後唔會再去。
利申,通常每個月都會去一兩次!