餐廳: 海港酒家
資訊:

極品酒樓,環境惡劣,員工態度極其差。門口接待處該位阿姐安排我們坐房,一入到去兩張大枱,問題係間房一陣up味,好難頂所以未坐底即時出返去要求坐大廳,該位接待阿姐仲話唔坐就唔坐唔使講咁多野,跟住換咗另一張大廳近擺餐具的枱,未坐低已經見到一些未用的餐具四散在地上,而地氈非常污糟,跟住就係樓面的服務態度令人大開眼界。首先坐底冇人開茶,示意職員交單叫野吃,望住佢地舉極手都冇人理,所有樓面阿姐都貫徹見到當見唔到政策,即刻閃開,甚至乎有位阿姐仲誇張到話要等,等咩呢?原來就係等佢去台熟客度打牙骹,執走啲籠,打完牙骹執野期間就唔知死咗去邊啦,隔咗好耐再死過黎問係咪要交單,此時張單已經交了給另一位職員了,打牙骹那位再也没有出現過,之後全程都是得幫忙收單呢位職員服務,她的服務真係搞到吃客為之一振,叫佢幫手加水,佢話要我地將個熱水壺擰開個蓋佢地就知架啦,如果唔係佢地唔知喎,乜真係咁咩?舉極手都冇人理,個熱水壺擰開蓋會有人睇到?劃咗嘅食物幾樣都話冇,冇都唔緊要,最搞野係佢唔係走過黎交代一聲,而係走到附近大大聲對住空氣話呢樣冇嗰樣冇咁樣咆哮幾次,完全冇為意佢係同我地交代緊,正午飲茶樣樣都話冇,有嘅就等成大半個鐘都
極品酒樓,環境惡劣,員工態度極其差。

首先坐底冇人開茶,示意職員交單叫野吃,望住佢地舉極手都冇人理,所有樓面阿姐都貫徹見到當見唔到政策,即刻閃開,甚至乎有位阿姐仲誇張到話要等,等咩呢?原來就係等佢去台熟客度打牙骹,執走啲籠,打完牙骹執野期間就唔知死咗去邊啦,隔咗好耐再死過黎問係咪要交單,此時張單已經交了給另一位職員了,打牙骹那位再也没有出現過,之後全程都是得幫忙收單呢位職員服務,她的服務真係搞到吃客為之一振,叫佢幫手加水,佢話要我地將個熱水壺擰開個蓋佢地就知架啦,如果唔係佢地唔知喎,乜真係咁咩?舉極手都冇人理,個熱水壺擰開蓋會有人睇到?劃咗嘅食物幾樣都話冇,冇都唔緊要,最搞野係佢唔係走過黎交代一聲,而係走到附近大大聲對住空氣話呢樣冇嗰樣冇咁樣咆哮幾次,完全冇為意佢係同我地交代緊,正午飲茶樣樣都話冇,有嘅就等成大半個鐘都唔黎,有其他人問啲野咁耐唔黎時,該位樓面被問完後完全冇任何回應,當時那個客人已經係話呢間野以後唔使黎,到我們都追問時該位職員去查完後話係要等起碼半小時,所以決定唔等走人,埋單時發現冇吃到嘅都計咗數,即時要求一位男經理取消。

呢間酒樓應該唔係唔够人手嘅問題,根本就係呢班員工自身素質嘅問題,唔明點解仲咁多人去幫襯,仲係度擺酒,零服務仲學人收服務費,價錢又唔係平,仲要任何時間都冇特價優惠,不知所謂,呢間衰野永遠列入黑名單。
2024-03-09
2024-01-16 1066 瀏覽
食品不過不失,某些菜式算是不錯,環境喧嘩擠迫,服務態度極之惡劣,相信服務員並不知道甚麼是服務行業,甚麼是待客之道,對客人苛斥、呼喝、無禮,甚至粗暴搶走客人的飲品。身處香港數十年,今次才真的領教到這樣的服務態度。
題外話/補充資料: 粗暴搶走飲品 我們一行12人在15.1.2024到這家酒樓用膳,點了蟹套餐。當坐下不久,服務員何杏燕給我們送來了兩樽百香果飲品,我們的一名親友禮貌地問她可不可以轉換啤酒,因她不喜歡這飲品味道。這位服務員隨即黑面,説這套餐並不包括飲品,飲品是我送的,不可以更換,只可以要或不要,並質問我們是否知道一樽飲品價值多少。我們爲免給她繼續「教訓」下去,一致説同意留下飲品,以平息事件。怎料她並不罷休,大聲説:「好心着雷劈」,粗暴地搶走了飲品,悻悻然離去。當時我們都對她的態度大感不安,但因不想破壞一家人聚餐的氣氛,也沒有做聲,不去和她計較。 事件竟然還有後續,數分鐘後,另一名服務員看見我們這檯還沒有飲品,禮貌地送上一樽飲品。當我們預備斟給大家飲用時,同一服務員折回,預備拿走飲品,儘管我們説要求留下飲品,她拒絕並説:「話你們不能有飲品。」這次的感覺就像小孩做錯事給家長處罰一般。 對今時今日這種服務態度,我們實在忍無可忍。我親自向一名男經理反映事件,之後獲得的回覆是:「我已經話咗佢,唉,我好困難㗎,一個男人要管全部女人。」 誠邀貴集團管理層派員查看這店的服務水平,自己作出評價。
2024-01-15
2023-12-30 1100 瀏覽
Boxing day出黎睇下戲,睇完去左飲茶,揀左始創的海港。兩點幾黎到,要等位,張飛係G8,呢個號碼真係…😅開左壺普洱,茶味認真差,得個苦字無茶香😂⭐香煎蘿蔔糕無乜蘿蔔絲同臘味,個糕本身又無調味,好彩攞左碟辣椒醬。⭐蔥花炸兩腸由三條腸粉變成六粒,縮晒水。有兩粒油炸鬼脆,其他啲好淋,ok啦。⭐蟹籽燒賣皇賣相雖然唔靚,但味道正常。⭐香芋燒腩卷芋頭夠粉腩肉大件,甜甜地都幾好味。⭐上海小籠包見枱枱都叫以為有咩出名嘢,點知又係蒸到乾曬身嘅小籠包。⭐臘腸雞粒飯啲飯蒸都一pat咁,臘腸同雞粒都無味,完全唔掂。點心質素below average,勝在張枱幾濶幾好坐啦。

兩點幾黎到,要等位,張飛係G8,呢個號碼真係…😅

開左壺普洱,茶味認真差,得個苦字無茶香😂

⭐香煎蘿蔔糕
無乜蘿蔔絲同臘味,個糕本身又無調味,好彩攞左碟辣椒醬。

⭐蔥花炸兩腸

⭐蟹籽燒賣皇
賣相雖然唔靚,但味道正常。

⭐香芋燒腩卷
芋頭夠粉腩肉大件,甜甜地都幾好味。

⭐上海小籠包
見枱枱都叫以為有咩出名嘢,點知又係蒸到乾曬身嘅小籠包。

⭐臘腸雞粒飯
啲飯蒸都一pat咁,臘腸同雞粒都無味,完全唔掂。

點心質素below average,勝在張枱幾濶幾好坐啦。
2023-12-26
12月20日晚聚餐,我們十多人離開時,其中一位朋友未出門口發現手機不見,即時走回枱面尋找手機沒果,即時詢問職員但店職員說沒有發現枱面手機,因由枱行到門口不出一分鐘,友人堅持追問但店職員堅持沒有見到手機,店鋪有 CCTV友人要求開睇CCTV記錄,但職員婉拒竟然回應店沒有開啟 CCTV,擾攘一段時間職員都說沒有人見過手機,最後友人要求報警求助,當友人多次要報警後,竟突有一位職員話搵倒部手機,當我友人接到手機時發覺手機是已被人熄了電源,疑似明顯有人想據為己有,(**但見客人聲聲堅持報警處理,手機立即出現**) 本已經對這間酒家的惡劣態度不滿,由其是門口服務員態度差得很,當日是朋友冬至聚餐本應是開心日子,可惜酒家 處理突發事情態度處理手法非常之差外, 而且疑似有貪心嘅職員連累下,以後我們會把這間酒家列為黑名單 ,也把這事件發給所有朋友們不要再來這間酒樓,(以後 寧願北上大陸食飯) 香港酒樓市道差都是有這樣態度差的職員連累。
2023-12-20
2023-11-12 1395 瀏覽
坐低後無侍應開茶,叫侍應無人理,叫我哋搵第二個啦!於是,找經理尋求協助,給果經理服務態度極差,「你見唔見到唔夠人呀,已經開比你啦,唔鍾意可以離開。」令我們有不愉快經歷,而且沒有向我們道歉。
2023-11-06 1454 瀏覽
訂位時間只得兩個時間揀, 6:30 同8:30。我地揀左6:30。前兩日已經打定黎同我CONFIRM BOOKING, 我確認左會到, 點知出席前一日又打黎再確認。明明約左6:30, 6:26打黎問係咪黎緊, 我答係, 前往中。6:34又打黎問點解未到。點解要令到客人咁大壓力呢?到左之後, 門口個呀姐勁冇禮貌咁俾台卡我地, 相信佢就係不停打黎催問到未到未個個呀姐。環境, 真係好迫好迫.............食物, 一般, 去到後尾見到隔離台有糖水, 我就問姐姐我地有冇糖水食架? 姐姐就好X串咁答: 你俾錢咪有囉。真係貼錢買難受=[
6:34又打黎問點解未到。點解要令到客人咁大壓力呢?
環境, 真係好迫好迫.............
真係貼錢買難受=[
2023-11-05
生日
2023-09-25 1995 瀏覽
話說致電到海港(太子)分店訂檯晚飯,接電話的那一位接待員,告訴我:訂檯晚飯時間只得2個時間➡️分別糸晚上6:30pm 及 晚上 8:30pm。當時我問接聽Book 檯的那一位小姐,若然我在7點幾先到來取檯,可吾可以呢?(因為收工後要坐車到太子),怎知那一位接聽電話的小姐回應我 ➡️咁糸你問題,並不是我們的問題。 ✡️咁樣的市道,理應盡可能留客開一張單。員工態度直接使客人不訂檯吃晚而另去第二間食肄!既然講到咁無夜巿,為何不訓練員工服務態度!!今時今日咁既服務態度,我吾要訂檯糸可以!! 之後,我又問:若訂8:30枱要等幾耐?那一位接聽電話接待員講:8點應該好多人埋單走。 ✡️都吾糸做生意,明知生意咁難做!不如執左佢啦!
晚上 8:30pm。
➡️咁糸你問題,並不是我們的問題。
✡️咁樣的市道,理應盡可能留客開一張單。
之後,我又問:若訂8:30枱要等幾耐?
那一位接聽電話接待員講:8點應該好多人埋單走。
✡️都吾糸做生意,明知生意咁難做!不如執左佢啦!
生日
2023-08-27 2073 瀏覽
今日點左呢個超值全包宴。其中最出色嘅菜式係蠔皇原隻鮑魚扣花菇!鮑魚鮮嫩彈牙,加埋蠔皇嘅鮮甜味道同花菇嘅香氣,絕對係一組完美嘅結合!🦪🍄😋😋😋竹笙海皇燴燕窩亦都非常出色!燕窩滑嫩,配上竹笙同海鮮嘅鮮味,味道香濃而且有層次感!真係令人回味無窮!🍲👍🏼西蘭花炒帶子珊瑚蚌亦都好味!帶子珊瑚蚌鮮美,配上爽脆嘅西蘭花,口感豐富又清爽!每一口都帶來滿滿嘅滿足感!🥦🍤最後仲有壽包食添,真係開心♥️六隻奶黃餡壽包鬆軟滑溜,奶香十足;另外六隻蓮蓉餡壽包香甜醇厚,口感細膩。食完一頓豐盛嘅宴席,最後以壽包作為甜品,真係一個完美嘅結束!大家都好滿足😌整體而言,呢個超值全包宴真係物超所值!菜式精緻美味,如果你鍾意中菜同埋想搵個超抵食嘅套餐,呢度絕對係一個唔錯嘅選擇!😋

2023-06-26 2327 瀏覽
同事榮休一大伙兒齊齊相約團聚。👏位置太子這間裝修比較舊,一陣陣懷舊味出晒嚟!😅招呼就一般般,以食味道為主還可接受。🥢今日到海港不是食長腳蟹,主角係佛跳牆,這盅佛跳牆不得了!高湯香甜順喉,湯料十足火喉十足,啖啖滋味一流。👍👏🥢乳豬烤得皮脆肉嫩,功夫十足。🥢蒸魚要多食,鮮甜肉滑火喉恰好。🥢壽桃包有點鞋口。🤪
同事榮休一大伙兒齊齊相約團聚。👏
位置太子這間裝修比較舊,一陣陣懷舊味出晒嚟!😅
招呼就一般般,以食味道為主還可接受。
🥢乳豬烤得皮脆肉嫩,功夫十足。
🥢蒸魚要多食,鮮甜肉滑火喉恰好。
🥢壽桃包有點鞋口。🤪
2023-06-20
2023-05-15 2491 瀏覽
(2023-05-11) 海港旺角我和同事在旺角工作,途徑始創中心就到四樓的海港酒家午飯。今天點了他們的168元午市自選套餐。💢沙薑豬手粒作為小食來說份量不少,沙薑味道溶入豬手粒内,皮爽肉嫩滋味一流。😋💢乾炒安格斯牛河炒得夠乾身但不油膩,河粉夠鑊氣火喉控制很好,牛肉雖經炒後亦不覺得變老,肉質好亦沒有渣。👍💢 蟹籽燒賣和香茜叉燒腸兩個點心,燒賣個頭都不小蝦隻新鮮彈牙。叉燒腸粉皮不厚亦很滑,而且用蛋皮包著外觀賣相討好。😊🔷️今個午市自選套餐十分經濟抵食,下次都會再來一試。
(2023-05-11) 海港旺角
我和同事在旺角工作,途徑始創中心就到四樓的海港酒家午飯。
今天點了他們的168元午市自選套餐。

🔷️今個午市自選套餐十分經濟抵食,下次都會再來一試。
2023-05-11
2023-04-15 2462 瀏覽
阿拉斯加長腳蟹(兩隻)
鴻運脆皮燒乳豬
蠔皇鮑魚扣冬菇
泰式炸蝦餅
歡樂大蟠桃
2023-04-09 1582 瀏覽
清明節當天,與親友拜山後到始創海港飲茶。其間有3位親友先到酒樓攞位。因為未確定人數,所以向茶樓指大概15人,開了一張12人枱和一張4人枱。期間一個黑色制服職員態度已十分差。催促親友要先下單,因為廚房快落場。親友聽從指示先點一些點心,再影相給未到的親友看。然後這個黑色制服職員卻又要說:[我地唔會錯的,唔使影相既],聽到這話,這個職員不停有說話對我們說。又嫌我們點得慢,話:[快啲,點唔夠就之後再點]。但之前又話廚房就快落場,毫無邏輯。到其他親友來到,一共13人,就9人坐大枱,4人坐細枱。黑色制服女人就又過來話我地你地13人點解要開多張枱,我地話唔可以嗎,已經坐低左,開哂茶,叫哂野食,佢還想怎樣,用不著又來教訓我們吧。不停話我地唔應該開多張枱,事實上如果13人迫在一張枱係會好迫的,而且有好多吉枱,沒有阻佢地做生意。9人一張大枱,我覺得一點也不過分。然後再坐多一會,又有另一個職員又來話我地13人,又在計我地人數,為甚麼飲一餐茶我們要不停受氣。我不明為甚麼去飲茶,要不斷給職員鬧,然後期間兩個職員不停在背後指指點點,甚至差不多離開等埋單時,黑色制服女士仍然在執後面枱期間故意讓碗鍱發出好大聲的燥音去
我不明為甚麼去飲茶,要不斷給職員鬧,然後期間兩個職員不停在背後指指點點,甚至差不多離開等埋單時,黑色制服女士仍然在執後面枱期間故意讓碗鍱發出好大聲的燥音去發洩。
最後沒有再叫多一輪點心就離開。心情已經好受影響。
如果你去這間酒樓,希望你不會遇到我這樣的經歷
2023-04-05
下午茶
2023-03-31 1260 瀏覽
三碟小炒用50分鐘都上唔到菜,分別同3個侍應反映都hea我地,話炒野等30分鐘唔算耐,等夠50分鐘至上第一碟,果碟牛柳粒又少又油仲要唔熱(不過公平地講個洋蔥幾好食)隔離檯都食完走埋再返檯,我d野都未到火都黎

隔離檯都食完走埋再返檯,我d野都未到
火都黎
2023-02-27 1264 瀏覽
食咁多間海港酒家,呢間真係簡直不知所謂,啲人態度差,要乜無乜,要一壺水,頭一次就話無仲煲緊,算忍你,隔左幾分鐘再問,都係話等下啦吾會死架,我都仲忍住左,第三次就直接出現三壺,叫你拎走不必要個兩壺,就話放係茶几上面吾阻住係食嘢。唔阻住但影響我食嘢喎,攞走擺係茶水間好麻煩?要碟甜醬就要一個推一個,推三推四,拎一碟野好難咩?未見過酒樓係無豆瓣醬啲姐姐好似睇唔到人咁,乜年輕人就吾可以朝早飲茶咩?炒米粉出嚟係凍都算,辣醬都無,炒米粉無味。就連腸粉出嚟都係凍?飲個茶都要忍住啖氣食?
2023-02-27
$50 (早餐)
2023-01-02 1602 瀏覽
同學下月移民加拿大適逢呢排有咁多人中招餐飯應該係佢移民前最後同佢飲一餐嘅茶一心請佢食好嘢認知埋單都係百幾蚊唔洗超平因為佢有糖尿病唔食得糖分冇嗌飯淨係嗌啲點心肉已經食到好飽

同學下月移民加拿大

適逢呢排有咁多人中招