2017-06-16 754 瀏覽
之前間拉麵店轉左手 (其實都唔知係轉左手定轉左型, 因為入面主廚都係同一人), 而家主打食蟹,牛,雞, 去到見到大部人都係食湯粉, 見好小食人蟹泡飯, 本身我唸住叫"清燉牛臉珠配上海麵", 可惜佢話冇上海麵只得米粉, 所以即時轉軚叫左海南雞飯, 朋友仔一樣照叫牛臉珠配米粉...選擇都有六七樣, 每款都跟配餐飲及自家制布甸 (豆腐/柯華田)海南雞配油飯跟一碗黃酒雞湯, 湯味好夠酒香, 飲下都好舒服, 但唔鐘意酒味既朋友應該會不太喜歡了...雞既賣相一般, 冇雞味, 又冇鹹味, 完完全全都靠醬汁, 油飯唔夠香朋友既牛臉珠米粉, 湯底帶有牛味, 但係米粉唔夠淋, 仲係硬身, 牛肉燉得夠淋, 不錯!甜品布甸忘記左影相, 我地兩個都要左柯華田味, 淡淡既柯華田味, 不太甜, 布甸亦夠滑...

2017-05-25
2017-05-14 596 瀏覽
呢間係私房中菜,但係夾左小小西式處理,一人一份,好有驚喜, 師傅超級有心煮,每一道都有蟹嘅鮮味,尤其係蟹粥,所有蟹膏溶晒落去,超級正!其他菜如波波蜆、香煎馬頭魚都好新鮮。仲有蟹棒波菜capaccino, 原來咁飲會有菜嘅甜味~回味中
2017-03-27
2017-03-17 1576 瀏覽
中午經過見到樓下有人極力推介呢間新餐廳,價錢也合理咁就一 試。叫咗海南雞飯一來到好surprise,成隻 雞脾雞味唔算好濃但合格, 自己特別鍾意個黃酒雞湯, 冬天飲完成身都好 溫暖。如果鍾意飲湯嘅你一定要一試

如果鍾意飲湯嘅你一定要一試
2017-02-21 1814 瀏覽
由中環出名的蟹湯麵一直食,跟住走到上環新店,裝修簡潔,迫不及待試下近來推介的清燉牛臉珠湯麵。清燉牛面珠湯麵-上枱時已經聞到一陣好濃郁的藥材味,第一次食牛臉珠,睇落似牛展,咬落去就完全不同,肉質軟滑,味道化入口,唔會有牛展的硬度,而個湯底就像藥饍牛肉湯,香濃牛肉香味,唔經唔覺被我飲哂。辣菜莆-依然係我至愛之一,夠辣夠蒜香,我食左四分一樽。柯華田布甸-勁柯華田味,比起街外的布甸造得滑溜好多,聽師傅講係佢以前學師既甜點。薑汁薏米水-足料,多薑汁、多薏米,有少少作感冒既時候飲,啱哂!臨走時見到夜晚有私房菜,下次再試

辣菜莆-依然係我至愛之一,夠辣夠蒜香,我食左四分一樽

柯華田布甸-勁柯華田味,比起街外的布甸造得滑溜好多
,聽師傅講係佢以前學師既甜點。
臨走時見到夜晚有私房菜,下次再試
清燉牛臉珠湯麵
辣菜脯
柯華田布甸
薑汁薏米水
  • 招牌手拆蟹肉泡飯
2017年第一次跟同事吃飯,就特意選擇這間新開張的蟹食、牛食專門店,個人上覺得味道跟中環那間蟹麵館的質素相若,但價錢和環境就相對實惠,而且不收加一。飲得出是不加味精,因為事後回公司都完全沒有想喝水的感覺,同事一入來就聞到濃濃的蟹肉味整個餐廳不大,但坐下來感覺很舒服,店員完全沒有催促你要快點結帳,當然他都有早結帳優惠,一點前結帳有九折優惠。店員服務友善,結帳時都叫我們不用這麼急著離開,叫他幫手拍照也非常主動!

2017-01-18