2021-02-23 1931 瀏覽
上個禮拜五又上左全日堂,落堂之後一個住黃埔嘅朋友話黃埔有間燒肉好好食,就拉埋我一齊去食。呢到嘅燒肉定食有好多款,鍾意食牛嘅我地比啲和牛上面嘅雪花吸引左,就揀左兩個有黑毛和牛大判燒嘅定食啦。每份定食除左有牛肉同白飯之外,仲有沙律、麵豉湯、前菜、飲品、溫泉蛋同埋甜品,都幾多野食。🐮黑毛和牛大判燒盛合 $368呢個盛合有一大片鹿兒島A4西冷和牛、幾片鹿兒島和牛裏腹小排同埋幾片鹿兒島和牛背末脊肉。西冷和牛有得揀要店員幫手燒定係自己燒,因為我地兩個餐都有西冷和牛,所以就揀左一塊店員燒,一塊自己燒。店員會問我哋要幾成熟,我哋答左佢五成熟之後,佢好快手咁不停將塊牛肉反黎反去,好快就有一塊燒得好靚嘅西冷和牛啦!將塊和牛放入溫泉蛋入面,沾滿蛋汁咁食,正啊!至於另外兩款牛肉就要自己燒嘅,鹿兒島和牛裏腹小排油香十足,鹿兒島和牛背末脊肉就牛味香濃,幾款和牛都咁正!🐄黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258本身呢塊西冷和牛係話我地自己燒嘅,但因為見到店員之前燒嗰塊實在燒得太靚,技巧高超,於是我哋又好厚面皮咁問可唔可以幫我地燒埋呢塊。咁當然店員就肯嘅,服務幾好。至於US牛板腱肉嘅口感就比較彈牙,都好食。不過我就比較

🐮黑毛和牛大判燒盛合 $368

🐄黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258
本身呢塊西冷和牛係話我地自己燒嘅,但因為見到店員之前燒嗰塊實在燒得太靚,技巧高超,於是我哋又好厚面皮咁問可唔可以幫我地燒埋呢塊。咁當然店員就肯嘅,服務幾好。至於US牛板腱肉嘅口感就比較彈牙,都好食。不過我就比較鍾意西冷和牛同埋和牛裏腹小排嘅油香。

🥬涼拌三點盛 $58
因為想食少少蔬菜,就點左呢個。一份入面有齊有涼拌菠菜、涼拌豆芽同埋涼拌薇幼芽。我自己就最鍾意涼拌菠菜,至於涼拌薇幼芽我就比較少食,佢嘅味道就比較濃。

🍜辣冷麵(小)$38
幾抵食,雖然係揀左細size但其實佢份量都唔細,除左麵之外仲有泡菜、豆芽、雞蛋同埋薇幼芽。麵係比較幼身嘅麵,口感非常彈牙,好食!

🍮甜品
食到最後差啲唔記得左仲有甜品,係糯米糍同埋奶凍。糯米糍一粒圓碌碌好可愛,係雲尼拿味嘅,口感creamy。奶凍都好有奶味,好食。

呢間啲燒肉真係好高質,真係特登搭車黎食都肯。
2021-02-19
  • 黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉
2021-02-22 1122 瀏覽
星期六到咗黃埔呢間新開嘅日式烤肉店午膳,由於知道人流很多,在開店前 20 mins 已和好友到場輪候,順利 11:30am 入座! 😄😄😄店內環境寬敞,我哋被安排坐在望向街景的卡位,甚為舒適! 作為烤肉控,當然想品嚐多幾款不同的食材,經討論後 order 咗Omakase Course, 即日語中「廚師發辦」的盛合!😋😋😋首先上菜的是泡菜三點盛和沙律,前者包括泡菜、青瓜及薯仔,三者都不會太辣,味道清新,沙律面鋪滿木魚,兩樣前菜都是醒胃之作,使我對主打的烤肉充滿期待! 🤩🤩🤩到鹽味和燒汁組合一起上菜時,真的可以用琳瑯滿目、垂涎三尺來形容。首先鹽味盛包括有上牛舌(即牛脷芯)、黑毛豬骨小排,雞脛柳,對於牛舌我一向都不甚喜歡,就算是在日本仙台吃當地名物之一的烤牛舌,都仍然覺得帶著腥味,可在這間餐廳吃到的牛舌,肉質鮮嫩爽彈而不帶腥味,不用點醬汁也開懷大嚼。至於黑毛豬肉,可能烤爐火旺的關係,很快烤熟,油脂分布平均而味道鮮甜!雞脛肉也是 QQ的很彈牙! 未開動吃牛肉,已感到大滿足! 😘😘😘到吃和牛的不同部位,餐廳選用的是日本九州直送的 A5 和牛! 先嚐牛板腱肉,即牛的嫩肩里肌,肉味濃郁而不油膩,真

到吃和牛的不同部位,餐廳選用的是日本九州直送的 A5 和牛! 先嚐牛板腱肉,即牛的嫩肩里肌,肉味濃郁而不油膩,真係一試難忘。接著烤特上牛胸腹肉,由於接近牛的肚腹,相對上較多脂肪,這從像大里石紋的油脂分布上已可看出,滋味十足。至於黑毛和牛裏腹小排,油脂較多,口感幼滑。再來和牛赤身,烤熟後牛味香濃!🥩🥩🥩

主食我們選咗石燒雞肉泡菜鍋飯,石鍋烤過的泡菜只是微辣而不是辛辣,配上嫩口的雞肉相當可喜!加上我鍾情飯焦,這個鍋飯當然是被吃過清光喇!🥘🥘🥘

這餐非常豐富,再加上不會太 salty 的海帶湯和甜品,簡直是一頓五星級的午餐盛宴! 🥰🥰🥰

#用動物脂肪代油塗滿爐面,使烤肉時不易燒焦,相當貼心
#ScanQRCode落order,一定要用iphone camera scan, 而且仍有不少頁面頗為重覆,尚有改善空間
#抽油煙方面做得非常出色,食完烤肉也不會全身油煙味
2021-02-21 1164 瀏覽
黃埔有驚喜😝😝午餐來講過分咗,但都要開心share午餐超值,環境氣氛食物ok仲有個日本人駐場🥰🥰🥰服務唔錯,app做齊晒落單,換鐵板,起甜品,叫服務員,埋單,而且速度幾快👍👍👍重點係店員講好講得笑,服務又唔錯,講解詳盡日本人幫我哋燒,佢燒特別好食😅😅午餐包左沙律,餐湯,小食,甜品,野飲成個托盤上,好似好高級,而且餐飲佢會係你食到一半嘅時候先上,好細心右上角係比我哋燒嘢食前嘅肥油幫我哋裝好晒三個汁比我地黑毛和牛大判燒us牛板腱肉$306日本人幫我哋燒呢個,我覺得黑毛和牛大判燒好好食,燒完點落去蛋漿再食平時好少食飯既我,呢餐嘅日本燒肉我食晒成碗飯 七味豆腐鍋 $76有泡菜豬肉豆腐,好夠味,但一定要趁熱飲,如果唔係凍咗會偏鹹海鮮盛合 $226魷魚蝦帶子,啲蝦好大隻好香,平日唔會喺街食蝦嘅朋友,都話比啲蝦嘅香味吸引咗佢食牛舌 +$48味道一般US牛腹柳小排 +$58好林好好食😋梅枝酒造乳酪酒(果肉)$58飲落去好香梅味,平日對梅酒麻麻哋嘅我覺得佢唔會話好重酒精味,正天山柚子酒 $68好香嘅柚子味,唔會過甜食晒野梗係要起甜品喺Apps度叫起甜品,點知個甜品好吸引,絕對唔係求求其其平時人哋午餐是但
黃埔有驚喜😝😝
午餐來講過分咗,但都要開心share
午餐超值,環境氣氛食物ok
仲有個日本人駐場🥰🥰🥰

重點係店員講好講得笑,服務又唔錯,講解詳盡
日本人幫我哋燒,佢燒特別好食😅😅
午餐包左沙律,餐湯,小食,甜品,野飲

右上角係比我哋燒嘢食前嘅肥油
幫我哋裝好晒三個汁比我地

黑毛和牛大判燒us牛板腱肉$306
平時好少食飯既我,呢餐嘅日本燒肉我食晒成碗飯

七味豆腐鍋 $76
有泡菜豬肉豆腐,好夠味,但一定要趁熱飲,如果唔係凍咗會偏鹹

海鮮盛合 $226

牛舌 +$48
味道一般

US牛腹柳小排 +$58
好林好好食😋

梅枝酒造乳酪酒(果肉)$58

天山柚子酒 $68
好香嘅柚子味,唔會過甜

食晒野梗係要起甜品
喺Apps度叫起甜品,點知個甜品好吸引,絕對唔係求求其其平時人哋午餐是但比一粒糯米糍你咁、擺得好靚好高級,除咗雪米糍仲有杞子味嘅牛奶布甸

環境:好正,好有feel, 入嚟嘅時候啲員工好齊咁叫口號,員工又有禮貌,一定會有下次嚟食👍👍👍
  • 甜品
  • 黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉
2021-02-19 1610 瀏覽
這間燒肉店原來大有來頭,來自日本九州佐賀,且於當地頗有人氣的。不知是否與年初八有關,午市未到十二點半鐘已經要排隊候籌,可能大家跟我一樣要吃一餐豐盛的開工飯。午市套餐絕對最為經濟,跟配白飯、沙律、餐湯、小食、甜品及飲品一套,不夠也可以優惠價錢追加肉類。店內燒肉爐、夾等設備與於日本無異,完全不怕渾身油煙味。黑毛和牛大判燒盛合 - $368大判燒!鹿兒島A4和牛西冷絕是鎮店之寶。份量足足有接近20CM長,脂肪分佈細密,雪花均勻,紋理細緻,肉質鬆化多汁,非常柔軟細膩。再蘸上日本溫泉蛋,入口更加嫩滑、鮮美多汁。唯這塊燒烤頗有難度,可由店員代勞。鹿兒島和牛裹腹小排油花比較少,勝在分布均勻細緻,軟嫩中略帶嚼勁。鹿兒島和牛背末脊肉肉質柔軟細膩。黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 - $258同樣有大判燒!鹿兒島A4和牛西冷。牛板腱肉富含油花且肉質軟嫩,有嫩筋燒起來特別香。牛舌 +$48厚切牛舌,口感軟嫩、鮮脆且多汁,牛肉味度極醇香。US牛腹柳小排 +$58入口酥軟咀嚼無阻力,只含有很少量油脂,肉筋及肥肉非常少。甜品杏仁奶凍充滿濃濃的杏仁香氣,口感順滑。雪米糍有著煙韌的糯米皮,裡面是幼滑的雲呢嗱味雪糕,層次豐

大判燒!鹿兒島A4和牛西冷

黑毛和牛大判燒盛合 - $368
鹿兒島和牛背末脊肉肉質柔軟細膩。
黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉
黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉

黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 - $258
同樣有大判燒!鹿兒島A4和牛西冷。
牛板腱肉富含油花且肉質軟嫩,有嫩筋燒起來特別香。
牛舌

牛舌 +$48
厚切牛舌,口感軟嫩、鮮脆且多汁,牛肉味度極醇香。
US牛腹柳小排

US牛腹柳小排 +$58
入口酥軟咀嚼無阻力,只含有很少量油脂,肉筋及肥肉非常少。

甜品
杏仁奶凍充滿濃濃的杏仁香氣,口感順滑。
雪米糍有著煙韌的糯米皮,裡面是幼滑的雲呢嗱味雪糕,層次豐富。
白飯、沙律、餐湯、小食
白飯、沙律、餐湯、小食

2021-02-19
大判燒!鹿兒島A4和牛西冷
2021-02-13 2321 瀏覽
日本九州過江龍~ 佐賀超人氣燒肉店嚟咗香港開店‼️當然要過嚟尋回家鄉的味道🤪 估唔到開喺黃埔住宅區呢度, 平日兩點半時段仲要排隊㖭😳 睇真啲, 佢哋嘅午餐真係幾抵食~ 有平有貴, 不過既然嚟到, 就當然要試下和牛set🥩🐮鹿兒島黑毛和牛大判燒盛合 HK$368A4和牛西冷, 和牛裏腹小排, 和牛背末脊肉 午餐連白飯, 沙律, 餐湯, 小食, 甜品所有牛肉已經做好曬調味~ 和牛肉超!嫩!滑! 輕輕一燒, 油花油香出曬嚟🤤 和牛西冷另配埋溫泉蛋, 燒香之後沾一沾蛋汁再送飯, 好味到非筆墨可以形容🤭追加牛舌 HK$48 好抵~~🐮牛舌盛盒 HK$128 鹽味上牛舌, 蔥鹽味牛舌午餐連白飯, 沙律, 餐湯, 小食, 甜品🍨甜品絕對唔馬虎‼️有柚子雪葩同埋杏豆腐, 為呢一餐帶嚟完美嘅ending💯🍺 檸檬威士忌梳打 HK$58 日本風味, 食燒肉當然要配番杯Highball, 如果whisky可以落重手d就更好喇‼️🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

🐮鹿兒島黑毛和牛大判燒盛合 HK$368
A4和牛西冷, 和牛裏腹小排, 和牛背末脊肉
午餐連白飯, 沙律, 餐湯, 小食, 甜品

追加牛舌 HK$48
好抵~~
追加牛舌

🐮牛舌盛盒 HK$128
鹽味上牛舌, 蔥鹽味牛舌
午餐連白飯, 沙律, 餐湯, 小食, 甜品

🍺 檸檬威士忌梳打 HK$58

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

2021-02-09
追加牛舌
今日約左朋友食lunch,我地2個都係日式燒肉控!OpenRice完一輪決定食呢間!Lunch Menu 可以揀燒肉/熟食。我地諗都唔使諗就直接skip左熟食個頁🤪。燒肉定食都有好多唔同價位既選擇,新年我地決定食好D!叫和牛🤩!每個定食都配沙律、餐湯、小食、白飯、甜品、餐飲$258 黑毛和牛大判燒拼US 牛板腱肉$358 黑毛和牛大判燒盛合2個set都係鹿兒島既A4和牛西冷,薄薄地,燒完點一點雞蛋係有入口即溶既效果🤤!第一口就食和牛,US牛板腱一食就食到唔同質素😆但都唔差!盛合仲包埋和牛裹腹小排同背末脊肉,好出色!一定要配飯食,如果唔係會太油膩!🤪有一大舊牛油for燒肉,可以選擇自己燒/搵人幫你燒追加:牛舌👅同雞腿🐓牛舌有咬口!雞腿就一般甜品有2款:杏仁豆腐同雲呢拿糯米糍😋有heart既燒肉店!定食幾抵食!會再黎!燒肉好唔好錯過呀!

每個定食都配沙律、餐湯、小食、白飯、甜品、餐飲

$258 黑毛和牛大判燒拼US 牛板腱肉

$358 黑毛和牛大判燒盛合

第一口就食和牛,US牛板腱一食就食到唔同質素😆但都唔差!

有一大舊牛油for燒肉,可以選擇自己燒/搵人幫你燒

追加:牛舌👅同雞腿🐓

牛舌有咬口!雞腿就一般
甜品有2款:杏仁豆腐同雲呢拿糯米糍😋

• 黑毛和牛大判燒盛合
今日咩事走到入黃埔??係因為聽講黃埔開左間高質人氣燒肉店啊!😍😍呢間燒肉店離地鐵站都好近,5分鐘就行到啦!附近仲有野行下添~👏🏻一去到店員已經好友善咁安排左座位比我,不得不提,呢到既staff真係好有禮貌啊🥺服務態度真係要比100分✨同埋都唔算好大油煙,你知架啦~最怕燒完肉多油煙有陣味,呢到就唔怕啦!因為地方都好寬敞,抽氣系統good good !💯我地叫左1️⃣黑毛和牛大判燒盛合 $368唔洗去日本,都可以食到鹿兒島和牛,仲包埋A4和牛西冷同鹿兒島和牛裹腹小排呀!😱呢個價錢,食到日本質素既牛,你仲想點!!!靜係呢個和牛我已經好想無限encore呢間餐廳😭❣️一黎到已經見到碟肉勁吸睛!!佢啲脂肪分佈平均,店員會好熱情咁幫你燒,燒到岩岩好,唔會太韌,同埋仲會有啲菇同南瓜,有啲蔬菜balance番😚本身佢會比3款醬你點既,但因為我覺得本身舊肉原汁原味食已經非常好食,所以我就無沾😆但我老公沾左就覺得可以中和一下無咁油~都係各人既喜好唔同😋仲有啊佢呢個餐係包埋一碗飯,湯,沙律同埋一碟前菜,所以係絕對食得飽的!😝2️⃣黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258呢個set同上面個唔同在於呢個餐係拼牛板腱肉~呢個

我地叫左
1️⃣黑毛和牛大判燒盛合 $368

2️⃣黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258
呢個set同上面個唔同在於呢個餐係拼牛板腱肉~呢個部位肉質結實啲,有咬口~因為我老公係鐘意食有少少筋位既😆不過佢係有筋位得黎又唔係韌個隻,唔知大家明唔明我講緊咩~因為坊間有啲係有筋位得黎係咬唔開既😂😂呢個又唔會有呢個問題發生🤤鐘意有啲咬口既可以試下點呢個😘😘

3️⃣黑牛和牛內橫隔膜 $188
我地每人叫完1個上面個set之後,實在忍唔住再叫多左碟牛😂😂因為係香港真係好少食到咁既質素,價錢又唔會話好貴既和牛🤣一路望住個店員燒,我就一路好心急咁望住佢流晒口水🤤燒好之後再沾蛋汁食🥺無得輸‼️‼️肉質細膩嫩滑,PS!!唔係間間燒肉店都有呢個部位架!呢個真係必叫呀!📢📢

值得一提係,佢仲會有個甜品💕柚子雪芭 杏仁豆腐,作為呢一餐完滿既結尾~💓我地一致認為,呢間餐廳已經成為左我地最愛既日式燒肉店啦!以咁既質素,老實講呢個價錢真係算係咁架啦🤤係疫情未結束,大家未有得去日本之前,唯有去呢間餐廳解下思鄉之苦啦😋
5天前 0 瀏覽
超好食嘅燒肉🥰午市套餐仲要好抵!黑毛和牛大判燒盛盒($368)最出色係鹿兒島A4西冷,可以請員工幫忙燒,沾上雞蛋食中和左油膩感,和牛分布嘅雪花平均。和牛裹腹小排和額外加的牛舌($48)都十分美味😚另外仲叫咗一個海鮮餐,有帶子、魷魚、同埋兩隻大蝦,份量好多好豐富,唔食牛肉嘅朋友都可以嚟試吓。最鍾意佢嘅魷魚質感軟韌,同平時食到嘅好唔同。亦都經過調味燒出嚟好香口。跟餐會附上甜品杏仁奶凍同埋雪糕糯米糍,平時唔食杏仁嘅我比呢個奶凍吸引咗,好香好滑🤩

2021-02-25
2021-02-27 0 瀏覽
今日食完lunch唔係幾飽,山長水遠嚟到黃埔Yakiniku Kakura食燒肉,因為朋友話正,正到佢要一星期食一次。Lunch set包好多嘢。死,超肥。黑毛和牛大判燒盛合 $368有:鹿兒島A4西冷和牛、鹿兒島和牛裏腹小排、鹿兒島和牛背末脊肉。黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258有:鹿兒島A4西冷和牛、US牛板腱肉。跟餐追加:US牛腹柳小排 +$58朋友極力推薦嘅鹿兒島A4西冷和牛勁大塊,啲肉好高級,有好靚嘅雪花。呢到嘅店員會幫你燒,佢地會問我地要生啲定熟啲,好專業。一放上去勁大火,好正,證明好足油脂。之後成塊放咗入溫泉蛋入面撈埋食,牙頰流香。肉上面嘅燒汁味好香濃,唔使再點。BTW有冇人知到底和牛嘅等級係點分嘅呢?其他嘅牛肉每樣都有三四片,牛味都幾夠。我最中意鹿兒島和牛背末脊肉,因為佢好夠油香(肥)同埋好滑。所有和牛都好正!之前真係食得太多cheap嘢。呢到啲白飯係用熊本嘅阿蘇自川水同佐賀嘅米,諗起我2019去北九州錯過咗呢兩個景點。冷麵(小)($38)有:麵、泡菜、豆芽、雞蛋。一開始唔明點解朋友要係燒肉店叫麵食,佢話好正一定要試。試完之後啲麵好彈牙好爽,撈埋一齊好滋味,同埋叫咗

黑毛和牛大判燒盛合 $368
黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258
有:鹿兒島A4西冷和牛、US牛板腱肉。
跟餐追加:US牛腹柳小排 +$58

冷麵(小)($38)
有:麵、泡菜、豆芽、雞蛋。
一開始唔明點解朋友要係燒肉店叫麵食,佢話好正一定要試。試完之後啲麵好彈牙好爽,撈埋一齊好滋味,同埋叫咗(小)都幾大碗。

甜品
有:雲尼拿味糯米糍、杏仁味奶凍。
奶凍好滑,仲要係平時少見嘅杏仁味。雲尼拿味糯米糍好香奶味,好耐冇食!
飲品:
跟餐包檸茶檸水,本身冇糖可以自己加,呢個方法都好幾好!
前菜:
有:沙律、牛舌、味增湯,都將多嘢食。前菜放最後,笑。
2021-02-25 0 瀏覽
今日中午同左兩個舊同事食晏我地去左以前一齊上training既黃埔落腳,原來附近新開左間日式燒肉!!!我地三個都係愛牛之人,當然唔會錯過啦午市時段有價錢相對優惠既定食套餐,每份套餐都包括前菜、沙律、白飯同熱湯,更會每人有一杯飲品同甜品添我地嗌左三份不同部位既燒肉定食,可以試勻黑毛和牛、美國牛板腱同牛舌等不同款式既牛肉先有肉香較重既牛板腱,兩款牛舌係爽嫩既代表而重頭戲當然响呢塊黑毛和牛西冷身上啦原塊既薄切西冷只係需要輕輕一燒即可開動!拌以流心既溫泉蛋一同放入口,根本就係無需咀嚼已如綿花般溶入口腔,脂肉化於一刻整體既質素都非常高,而嫩肉過後既甜品亦是一讚!!!定食既甜品一式兩款,均為香草雪糕糯米糍同杏仁奶凍布丁自己超愛細滑香濃既杏仁奶凍,若可多吃幾杯也是輕而易舉屋
今日中午同左兩個舊同事食晏

我地三個都係愛牛之人,當然唔會錯過啦

先有肉香較重既牛板腱,兩款牛舌係爽嫩既代表

而重頭戲當然响呢塊黑毛和牛西冷身上啦

原塊既薄切西冷只係需要輕輕一燒即可開動!

整體既質素都非常高,而嫩肉過後既甜品亦是一讚!!!

定食既甜品一式兩款,均為香草雪糕糯米糍同杏仁奶凍布丁
自己超愛細滑香濃既杏仁奶凍,若可多吃幾杯也是輕而易舉屋
2021-02-24 0 瀏覽
新開後一直都想去試下,咁岩老公過黎搵我lunch就叫佢陪我依間度食。lunch有燒肉類同定食類,咁我地梗係揀燒肉類啦。入到去,用ipad揀,可以慢慢揀,又可以追加野。最後我揀左牛舌套餐$128每個套餐都有沙律,餐湯,小食同甜品。牛舌係薄切,有8塊左右老公就叫左特上牛腹肉套餐$188會附上牛油防痴鐵板另追加和牛牛肉$98,得4塊,好矜貴。不過真係好食過美國個隻。最後係ipad度叫佢黎埋個甜品。係豆腐布丁同柚子雪葩。依餐食左4百幾蚊,不過都幾值,真係食物質素高。另外要讚下入面有個日本藉嘅職員非常有禮貌~令我以為自己置身係日本餐廳中。

lunch有燒肉類同定食類,咁我地梗係揀燒肉類啦。

每個套餐都有沙律,餐湯,小食同甜品

牛舌係薄切,有8塊左右

老公就叫左特上牛腹肉套餐$188

會附上牛油防痴鐵板

最後係ipad度叫佢黎埋個甜品。係豆腐布丁同柚子雪葩。

2021-01-28
🐂黑毛和牛大判燒盛合呢個盛合有一大片鹿兒島A4西冷和牛,幾塊鹿兒島和牛裏腹小排同埋鹿兒島和牛背未脊肉🤩值得欣賞嘅係呢度仲有代勞服務👍🏼啱晒我呢啲烤親肉都黑晒嘅人😳店員好快手咁不停將塊牛肉反黎反去,應該大概30-40 秒左右就烤到一塊足足有20 cm長嘅靚和牛🤤啲雪花均勻細緻,將佢放入溫泉蛋入面沾滿蛋汁咁食真係好正‼️另外兩個部位脂肪同油花都好靚💯,輕輕燒到大概七成熟左右,再點埋三款預設嘅醬汁放入口,真係覺得好幸福☺️除此之外,餐仲可以追加肉類,今次加咗一份牛舌😋同其他部位比牛舌相對地就比較有咬口😗午餐會包晒湯、前菜、沙律、白飯、飲品同埋甜品🍮甜品係杏仁牛乳布甸以及雲呢拿味雪米糍,因為自己唔抗拒杏仁味所以覺得唔錯😂個質感好幼滑!

🐂黑毛和牛大判燒盛合

2021-02-23 0 瀏覽
之前係九州旅行已經食過呢間Yakiniku Kakura燒肉店❤️一知道係黃埔開設香港首間海外分店,就即刻黎啦,要係香港揾間A5等級的黑毛和牛食真係唔容易架,午市餐單有泡菜、石頭鍋飯、燒肉再有甜品,非常豐富😜嗌左黑毛和牛裏腹小排,肉味濃,油香豐富,油脂分佈細緻,肉質軟滑,食落有嚼勁又有咬口🥳黑毛和牛上肋骨中肉,超大條,等我去個火爐燒,唧唧聲架,油份相當十足呀救命,燒到一半就用鉸剪剪開一塊塊,仲有唔同嘅醬汁,個口仲充滿牛嘅香味😊牛板腱係我最愛,位置雖然有脂肪, 但肌肉較發達,肉質結實,係我最鍾意既位置,而且呢度調味得相當好🤩🤩仲嗌左燒海老,勁大隻囉❤️❤️❤️媽咪話晏晝一定要嗌飯,所以嗌左個牛肉飯食,呢度每一塊牛肉都燒得啱啱好,係啱啱好,入面仲係粉紅色㗎❤️最後嗌左昆布玉子湯,媽咪大讚有水準呀❤️最後仲有甜品,好滿足喔❤️

仲嗌左燒海老,勁大隻囉❤️❤️❤️

最後嗌左昆布玉子湯,媽咪大讚有水準呀❤️

最後仲有甜品,好滿足喔❤️