2021-02-23
1931 瀏覽
上個禮拜五又上左全日堂,落堂之後一個住黃埔嘅朋友話黃埔有間燒肉好好食,就拉埋我一齊去食。呢到嘅燒肉定食有好多款,鍾意食牛嘅我地比啲和牛上面嘅雪花吸引左,就揀左兩個有黑毛和牛大判燒嘅定食啦。每份定食除左有牛肉同白飯之外,仲有沙律、麵豉湯、前菜、飲品、溫泉蛋同埋甜品,都幾多野食。🐮黑毛和牛大判燒盛合 $368呢個盛合有一大片鹿兒島A4西冷和牛、幾片鹿兒島和牛裏腹小排同埋幾片鹿兒島和牛背末脊肉。西冷和牛有得揀要店員幫手燒定係自己燒,因為我地兩個餐都有西冷和牛,所以就揀左一塊店員燒,一塊自己燒。店員會問我哋要幾成熟,我哋答左佢五成熟之後,佢好快手咁不停將塊牛肉反黎反去,好快就有一塊燒得好靚嘅西冷和牛啦!將塊和牛放入溫泉蛋入面,沾滿蛋汁咁食,正啊!至於另外兩款牛肉就要自己燒嘅,鹿兒島和牛裏腹小排油香十足,鹿兒島和牛背末脊肉就牛味香濃,幾款和牛都咁正!🐄黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258本身呢塊西冷和牛係話我地自己燒嘅,但因為見到店員之前燒嗰塊實在燒得太靚,技巧高超,於是我哋又好厚面皮咁問可唔可以幫我地燒埋呢塊。咁當然店員就肯嘅,服務幾好。至於US牛板腱肉嘅口感就比較彈牙,都好食。不過我就比較
🐮黑毛和牛大判燒盛合 $368
🐄黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258
本身呢塊西冷和牛係話我地自己燒嘅,但因為見到店員之前燒嗰塊實在燒得太靚,技巧高超,於是我哋又好厚面皮咁問可唔可以幫我地燒埋呢塊。咁當然店員就肯嘅,服務幾好。至於US牛板腱肉嘅口感就比較彈牙,都好食。不過我就比較鍾意西冷和牛同埋和牛裏腹小排嘅油香。
🥬涼拌三點盛 $58
因為想食少少蔬菜,就點左呢個。一份入面有齊有涼拌菠菜、涼拌豆芽同埋涼拌薇幼芽。我自己就最鍾意涼拌菠菜,至於涼拌薇幼芽我就比較少食,佢嘅味道就比較濃。
🍜辣冷麵(小)$38
幾抵食,雖然係揀左細size但其實佢份量都唔細,除左麵之外仲有泡菜、豆芽、雞蛋同埋薇幼芽。麵係比較幼身嘅麵,口感非常彈牙,好食!
🍮甜品
食到最後差啲唔記得左仲有甜品,係糯米糍同埋奶凍。糯米糍一粒圓碌碌好可愛,係雲尼拿味嘅,口感creamy。奶凍都好有奶味,好食。
呢間啲燒肉真係好高質,真係特登搭車黎食都肯。